|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cerar23 Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 9:22 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.37 Kraj: Lukovica
|
Objavljeno: Ned Jul 18, 2010 1:16 pm Naslov sporočila: Avtomatizacija ventilacije v hlevu |
|
|
Zanima me če ima kdo izkušnje z izdelavo takšnega izdelka kot je na naslednjem naslovu. Namreč nekaj podobnega bi izdelal sam s pomočjo kakšnega načrta ali podobno da bi prihranil na denarju in pridobil kako izkušnjo. Glejte tretji izdelek na strani termo mono. s temperaturnim senzorjem in avtomatskim vklaplanjem in izklaplanjem.
http://www.siliraj.si/index.php/cat/c98_Avtomatika-prezraceva.html |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 6:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Malce podrobneje opiši, kaj naj bi stvar delala... Glede na do sedaj opisano bi zadostoval en kontaktor, katerega ti vklaplja kapilarni termostat za 20€ ( T vklopa nastvljiva preko potenciometra) ali pa mehanska dnevna ura za 3 €. Vse skupaj z izdelavo (bimetal, stikalo ročno avtomatsko, ohišje, lučka, kontaktor, ura, termostat) ne bi smelo biti več kot 100€.
kapilarni termostat... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem enkrat kupil eno tako regulacijo zato, ker je bila poceni. Sem pa podobno že večkrat popravljal. V bistvu ni bila nič drugega, kot termometer z prostorskim tipalom, na LED displayu prikaz dejanske temperature, en relejski izhod za vklop segrevanja s svojim potenciometrom za nastavitev željene temperature, ter tiristorska regulacija za regulacijo hitrosti ventilatorjev, katerim se obrati spreminjajo brezstopenjsko od neke minimalne do neke maksimalne hitrosti in v odvisnosti od željene, nastavljene temperature.
Glede na to, da je bila zadeva napravljena v analogni tehniki, je vezje izgledalo kar komplicirano z mnogo logičnih vrat in operacijskih ojačevalnikov.
Z znanjem programiranja in uporabljenim mikrokontrolerjem bi se dalo zadevo zelo poenostaviti in celo izboljšati. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerar23 Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 9:22 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.37 Kraj: Lukovica
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za podatke. Namreč to naj bi delovalo tako kot opisujete vi in sicer da bi delovalo kot avtomatska klimatska naprava na konstantno temperaturo. Če ima kdo kakšne sheme ali pa vezavo teh elementov in naprav bi ga prosil če bi mi posredoval. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni