www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pc ne dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Mar 2008 12:29
Aktiv.: 0.16
Kraj: trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 1:30 am    Naslov sporočila:  pc ne dela Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Na osebnem računalniku se mi je pokvaril usmirnik tega sem zamenjal in naletel sem na težavo računalnik dela samo monitor se ne uključi.in tudi tipkovnica ne za miško pa ne vem ker je na kolešček.
Kaj bi moral še narediti.
Gre za star računalnik in kable sem vse priklučil saj jih nima veliko Very Happy

Hvala za vsako pomoč!
l.p. Andi

audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 2:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali kaj zapiska iz pc zvočnika ko računalnik zaženeš? Ali se prižge ventilator na napajalniku? Kaj pa ventilator od hladilnika od procesorja?

Dobro preveri če si vse pravilno povezal. Preveri vse kable, da ni kje slabega stika. preveri če RAM dobro leži v ležišču.

Če je vse pravilno povezano imaš pokvarjeno matično.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.96

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 4:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to AT ali ATX komp ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Audiox
hvala za odgovor.
Vse sem previril in ocistil ,kontakte,napajalnik dela ,tudi ventilator na procesorju,sem se zamenjal misko in dela gori ledica,samo na monitorju se ne prikaže nič.
Tudi grafično sem menjal,ne zazna nič.
Kaj se pa zvočnika tiče pa je odkloplen že odkar imam [slovenščina je zame španska vas] ta pc,ker je po skoz piskal ko smo naložili agv-program pa je bil skoz odkloplen ,ne vem pa kam povezat [slovenščina je zame španska vas] da bi delal.
Hvala lep dan Andi

andi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Byr0beast
Tvoj vprasanje ne zastopim.
to je stara kišta pemtium 4,in 600mgh rama pa je 256 ram,pa 40 giga trdi disk.
Več ne vem,na žalost.

lep pozdrav Andi

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.19
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bo najbolje zate in kišto, če to kišto odneseš na servis.

To pa iz naslednjih razlogov:

Vzroka zakaj je crknil napajalnik verjetno ne veš?

Ali si priklopil vse kable najbrž tudi ne veš, saj ne veš niti katera plošča je vgrajena (sicer najbrž piše na njej, ampak če ne veš kaj iskati je problem).

In tako ne veš niti tega ali je novi napajalnik sploh ustrezen.

Poleg tega je bilo že prej nekaj hudo narobe, če je piskal PC-speaker in ste ga po liniji najmanjšega odpora odklopili, namesto, da bi ugotovili vzrok in ga odpravili.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael
Napajalnik vem zakaj je crknil bla je moja napaka prijatu je prisel k meni z trdim diskom in usb umesnikom zanj samo ni imel napajalnika ker ga baje ni dobil zraven .
Hotel sem od njega prekopirat en program in sva disk priklučila na napajalnik in je ta crknil.

Napajalnik je ustrezen ker je isti kot prejšni .

lep pozdrav Andi

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Isti napajalnik praviš? Isti po enih 6. letih? In to nov?

Zelo dvomim, takrat so bili konektorji za Rambus kar pogosti, danes jih ni več, zato pa je prišel 24 pinski ATX in SATA konektorji, ki jih pred 6. leti ni bilo.

Če govorimo o P4 z 256MB RAM in 40GB diska, ki je vsaj 6, če ne 8 let let star mlinček. In če ima plošča slučajno Rambus brez priklopljenega konektorja (ker ga novi napajalc nima), stvar ne dela, ampak s piski sporoči, da ga priklopi, ampak kaj ko ne veš kam priklopiti PC speaker.

Vendar...

Od enega pravilno! priklopljenega dodatnega diska napajanik nima kaj odpovedati.

Če pa si pokazal zadostno mero talenta in si uspel napajanje na ta disk narobe priklopiti, bi zakuril nesrečni disk in z nekaj sreče še matično ploščo. Dim iz napajalnika pride šele v nadaljevanju, vendar je ta možnost skoraj 0, če ni bil napajalnik že prej napol crknjen.

Ampak ker si tako skromen z informacijami, zelo dvomim, da je bil to edini kiks.

Pojdi na sevis, bo najceneje in z najmanj dodatne škode.
Nazaj na vrh
andi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael

napajalnik ni nov je iz druge kište ki pa ji manka dosti stvari in napajalnik dela sem ga sprobal tudi v teli kišti ki sedaj dela.

tisti disk je bil pokvarjen in je tudi prijatelju skurilo prenosni polnilc in ga je imel na servisu in so previrili disk in so mu garantirali da je z diskom vse v redu.
potem je se meni crknil napajalnik.

da dam to kišto na servis se mi ne splača počakam do jeseni in boljše najdem na kosovcu.

po izobrazbi sem orodjar in voznik z elektroniko se srečujem samo ljubiteljsko in rad bi se kaj naučil zato se matram s to kišto.

predvsem da bi se kaj naučil !

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.69
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andi pazi na pisanje (pisi slovensko).
Sam sem imel podobno tezavo, za resitev sem vprasal tukaj na forumu, problem sem sam resil.
Kar se tice dejavnikov ki si jih nastel so bili pri meni enaki. Ugotovil sem da je maticna plosca odsluzila svoje in so se elektroliti okoli graficne na maticni "napihnili", te mi je prijatelj zamenjal in stvar je delovala. Prej pa je bilo tako kot si sam dejal, na zaslonu ni nicesar, kot da nebi nic priklopil.
Poglej elektrolitske kondenzatorje okoli graficne kartice na maticni plosci, znajo oni biti razlog za to, ni nujno da je napajalnik kriv.
Probaj pa javi.
Srecno.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav, če bi se rad učil za serviserja rač. opreme.

Za začetek moraš ugotoviti proizvajalca in oznako matične plošče. Oznaka je lahko napisana nekje na plošči (v bližini procesorja ali med sloti, oz. je na spodnjem PCI slotu nalepka z oznako plošče, včasih se oznaka nahaja tudi nekje na robu plošče.

Nato poiščeš navodila na netu za to ploščo in si ogledaš kje se priklopi pc-speaker in ostalo in preveriš, če je stanje na plošči identično in po potrebi korigiral.

Potem boš vklopil in videl kaj se zgodi.

Če ne bo slike na zaslonu, si oglej nasvete na:

http://smallvoid.com/article/repair-motherboard-bios.html

in poskusi ugotoviti kaj je narobe.

Mimogrede nasvet, da matična plošča piska če je v redu in nima procesorja ne drži prav pogosto, večina plošč je kar lepo tiho, če ni procesorja v njej.

Če slika bo in bodo napake si pomagaj z navodilom za uporabe plošče ali Google/Bing.

Če pa bo delovalo, si rešil problem.

Toliko za začetek računalniškega servisiranja, ki je neke sorte sestavljanje lego kock in s samo elektroniko nima veliko skupnega.

Popravilo skurjenega napajalnika se popolnemu začetniku v elektroniki odsvetuje zaradi nevarnih napetosti v napajalniku. Največ kar bi še rekel, da lahko je menjava napihnjenih kondenzatorjev v njem, kar je pogosta okvara tako napajalnikov, kot tudi plošč, vendar je tam menjava le teh težja.
Nazaj na vrh
andi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema !

Za ta teden sem končal grem v kamion in bom nadeljeval drugi vikend.
Azrael hvala za link si ga bom v kamionu ogledal in mogoče se kaj naučim,
lep pozdrav
Andi

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.69
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nic za kaj. Si dobrodosel, tako kot vsak! Srecno pri odpravljanju napak, pa srecno voznjo Wink

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
osterklin
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Jan 2009 20:00
Aktiv.: 0.88

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje ti je skurilo plato ali pa celo procesor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 13 Ur