|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2010 8:43 pm Naslov sporočila: virus na USB ključku |
|
|
Pozdravljeni,
v službo vsak dan nosim USB ključek, na katerem imam sinhronizirane dokumente (word,excel) iz domačega računalnika. Vsa leta niti pomislil nisem, da bi se lahko kaj zgodilo, čeprav sem prebral, da so tudi na ISS preko USB ključka virus prinesli...
Kakorkoli, na glavnem USB ključku (dokumenti) mi je avast pravkar našel K:lavica\\lovokradica.exe in ga je premaknil v "chest". OK. Potem sem šel pa preko CMD (kao DOS) in lahko dostopam do mape lavica, čeprav jo explorer ne prikaže?!?
KAJ pa sedaj-jaz USB ključka ne morem formatirat, preko "del lavica" mi pa tudi noče zbrisat "nevidne mape"??
Kaj naredi z *.exe programom AVAST, ko ga premakne v "chest", ga zbriše??
In očitno službeni računalniki skrivajo še nekaj, saj mi drugi USB-ključek (za slike), ko ga priklopim na sony bravio kaže mapo Marko\.., ki je nebi smelo biti tam, pa je tudi nek *.exe stvar noter....explorer seveda nič ne vidi, preko del marko pa tudi ne gre ?!?
Jutri bo IT-man norel....
Hvala za pomoč, LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.60 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2010 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem ravno v eni od ljubljanskih fotokopirnic 'fasal' nekaj podobnega. Na ključku se je pojavil autorun.inf in pa mapa peugeot, ki je vsebovala datoteko 'tristoosam.exe'. Vse skupaj je bilo tako zamaskirano, da je hotelo povozit 'Open folder to view files' v autorun meniju. Še sreča, da imam autorun izklopljen
Podobno sem našel zadnjič na enem službenem računalniku. Vsak ključek, ki se je uporabljal na tem računalniku je bil okužen. Mapa na ključku mislim, da je bila poimenovana BijeloCrno, v njej pa je bil fajl 201.exe. Na okuženem računalniku je bil nameščen Norton-ov antivirusni, a ni zaznal nič. Ko smo ga hoteli odstraniti pa je sesul pol sistema.
Virus je pa deloval tako, da se je ob zagonu zagnal pod procesom explorer.exe ter v Temp mapi generiral nove mape... Sproti je tudi skrival druge mape, kjer je imel dodatne .exe na zalogi. Začasno sem program zbrisal tako, da sem preko Task managerja 'kill'-al explorer.exe ter preko ukazne vrstice pobrisal datoteke.
Vendar je bila to samo začasna rešitev, saj nisem našel vseh vnosov, preko katerih se je virus zaganjal... Format diska je pomagal  _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.53 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2010 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tale autorun.inf je kar trdovraten vendar ga Symantec in Sophos najdeta in pobrišeta oz. preprečita, da bi z USB ključkom okužil računalnik.
Če imaš računalnik z Linuxom (v pomoč ti bo tudi Live distribucija) lahko vso nesnago iz ključka pobrišeš, nato pa kreiraš mapo z imenom autorun.inf in ne boš imel problemov, vsaj kar se tvojega ključka in kreiranja autorun.inf datoteke tiče.
Za ostale ključke je pa potrebno kar nekaj ključev v registru popravit ali dodat, da se autorun.inf iz USB-ja ne bo zagnala. Imel sem vse natiskano kako in kaj, vendar je vse romalo v koš pred kakšnim tednom, preden sem se za stalno vrnil v SLO.
Z Googlom boš našel vse! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 13, 2010 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
jah, mi ni preostalo drugega kot da ključke formatiram in čez sistem desktopa poženem avast ter a-squared....zaenkrat je vse OK
Ali obstaja kakšna finta, da bi bolj varneje uporabljal USB ključek na službenem računalniku ??
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.53 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jul 13, 2010 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kreiraj direktorij Autorun.inf na ključku. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.97
|
Objavljeno: Tor Jul 13, 2010 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse te ključe je edino varno gledati na kakšnem Linux distrotu.
Win prepogostoma sam požene te zadeve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Jul 14, 2010 7:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Kreiraj direktorij Autorun.inf na ključku. |
Tale mi je pa ena najbolj svetovnih rešitev Super!!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jul 14, 2010 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0beast--ne moreš mimo tega, kajne? Govora je o windowsih, ti pa nekaj moriš z linuxi. Seveda je lažje. Saj je tudi v hrib lažje priti s traktorjem kot s kolesom. Ampak če nimaš traktorja...
Najbolj sem alergičen na linux pametnjakoviče, ki v temo nasmetijo takale "modre" izjave
K temi: obstajajo sicer ključki, ki imajo gor že nameščen nek antivirus, samo vprašanje je , kako je učinkovit. Sam še nisem preskušal, tako da ne morem iz prakse reči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 2:17 Prispevkov: 290 Aktiv.: 1.28 Kraj: postojna
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2010 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa kupiš ključek, ki ima vgrajeno stikalo za zaklepanje pisanja nanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.97
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2010 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Pyr0beast--ne moreš mimo tega, kajne? Govora je o windowsih, ti pa nekaj moriš z linuxi. Seveda je lažje. Saj je tudi v hrib lažje priti s traktorjem kot s kolesom. Ampak če nimaš traktorja...
Najbolj sem alergičen na linux pametnjakoviče, ki v temo nasmetijo takale "modre" izjave
K temi: obstajajo sicer ključki, ki imajo gor že nameščen nek antivirus, samo vprašanje je , kako je učinkovit. Sam še nisem preskušal, tako da ne morem iz prakse reči. |
Linux si snemes dol iz neta in zapeces na CD, nato samo zazenes iz cd-ja in to je to, lahko po kljucku saris kakor hoces.
Ker meni je to lazje kakor potem loviti te programe po disku v win, ko se enkrat konkretno zafrkneš ter notri vtakneš okužen ključ.
Zame je to orodje enako kakor AV. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2010 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
To vem, ampak dvomim da bo kdo zato, da bo iz službe prenesel en wordov dokument vlagal CD, restartal PC; prekopiral datoteko, spet restartal in končno gledal dokument... Linux CD ni namenjen temu, ampak drugim stvarem. Da bi to delal vsak dan, po možnosti parkrat na dan, znoriš...
elektronik-->načeloma ti to bolj malo koristi, ker ko v službi ključek odkleneš, da bi prekopiral datoteke nanj, se lepo kopira tudi virus. Edina varianta je dober in redno posodobljen AV program. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2010 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Pyr0beast, ja se strinjam, tudi sam sem si že večkrat pomagal z Live distribucijo Linuxa.
@protoncek, viruse tipa autorun.inf enostavno onemogočiš na zgoraj opisan način.
Vsi moji ključki imajo mapo(direktorij) Autorun.inf! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2010 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, do sedaj sem imel jaz še vedno srečo s tem. Ampak...nikoli ne veš... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osterklin Član

Pridružen-a: Sob 03 Jan 2009 20:00 Prispevkov: 176 Aktiv.: 0.88
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
elektronik je napisal/a: |
Lahko pa kupiš ključek, ki ima vgrajeno stikalo za zaklepanje pisanja nanj. |
Mi lahko rečeš kateri model ki ima vgrajeno stikalo za preprečitev pisanja na ključek.
Jaz mam na enem neke stvri ki mi jih nod32 ne zazna kot da vsebujejo virus (ker so neki ključi) recimo Avast ali kateri drugi mi pa gre jih takoj zbrisat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.01 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kreiraj direktorij Autorun.inf na ključku. |
.....
Vsi moji ključki imajo mapo(direktorij) Autorun.inf! |
Se ti ne zdi da je to datoteka (File)? _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 Ur