www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stroboskop

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
beary
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Feb 2010 19:12
Aktiv.: 0.38
Kraj: posavje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 11:12 pm    Naslov sporočila:  Stroboskop Odgovori s citatom

Vem da je na to temo izdelanih nešteto strani. Jaz pa bi potreboval pomoč. Tu na forumu sem že našel načrt, vendar bi vprašal par stvari, ki mi niso jasne.

Ali je na levi strani vezja (spodnja ploščica) to stalno napajanje? In pa čemu služi tist desni "OUT" ? Prebral sem da naj bi bilo vezje mišljeno za priklop okoli 150 led diod. Zanima me kam se jih priključi? In zakaj sta narisani LED 1 in LED 2, kakšna je njuna funkcija? Kako naj gor priključim 51 led diod oz. kam? Vezal bi jih vzporedno po tri z uporom 180 ohm. Pomoje bi bilo tako vredu. In pa kaj na zgornjem načrtu pomeni VCC? Kakšne vrste je tipka?

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 12:32 pm    Naslov sporočila:  Re: Stroboskop Odgovori s citatom

beary je napisal/a:

Ali je na levi strani vezja (spodnja ploščica) to stalno napajanje?

Ne vem katero puščico misliš.

beary je napisal/a:
In pa čemu služi tist desni "OUT" ?

Desni OUT je namenjen priklopu diod. Imaš možnost dveh kanalov. Na vsak kanal lahko priključiš 150 LED. Upoštevati je potrebno tudi opombo pod sliko za priklop 300 LED.

beary je napisal/a:
Zanima me kam se jih priključi?

Beri prejšnji odgovor.

beary je napisal/a:
In zakaj sta narisani LED 1 in LED 2, kakšna je njuna funkcija?

Za detekcijo kdaj je kakšen kanal "odprt"

beary je napisal/a:
Kako naj gor priključim 51 led diod oz. kam?

Veži jih na OUT.

beary je napisal/a:
In pa kaj na zgornjem načrtu pomeni VCC? Kakšne vrste je tipka?

Pomeni napajanje. Tipka naj bo takšna, da paše na tiskanino.

simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 12:44 pm    Naslov sporočila:  Re: Stroboskop Odgovori s citatom

Nisem ti odgovoril še na to vprašanje:

beary je napisal/a:
Vezal bi jih vzporedno po tri z uporom 180 ohm. Pomoje bi bilo tako vredu.

180 ohmov se mi zdi premalo. Zakaj? Verjetno boš uporabil visokosvetilne LED, ki za delovanje porabijo cca 20mA in na vsaki je približno 2,5V padca napetosti.

Ker boš imel po 3 zaporedno vezane bo na vseh padec 7,5V. 6,5V mora biti na uporu. Po ohmovem zakonu boš potreboval upor cca 330ohmov.

Naj me kdo popravi, če sem ga kje polomil.

TECHNIC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18
Aktiv.: 2.57
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bele LED imajo padec približno 3,3V. 180 ohm bo ravno prav (tok bo nekje 22 mA)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
beary
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Feb 2010 19:12
Aktiv.: 0.38
Kraj: posavje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, super, samo toliko da vem, da ne bom potem naredil oz. priklopil kaj narobe. Hvala za pomoč Smile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni