www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Operacijski ojačevalniki

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Inventor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Nov 2009 19:11
Aktiv.: 0.65
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 6:22 pm    Naslov sporočila:  Operacijski ojačevalniki Odgovori s citatom

Lp!

Zdaj se začenjam ukvarjati tudi z IC-ji ( Applause ....ja, pač veliko dam na čiste analogne osnove) in malo preučujem op. ojačevalnike. Imam tri, različnih firm in tipov (imena: LM386N-1, UA741CP, NE5532P (ki je dvokanalni, ampak nič ne de).

V glavnem...+9V sem priključil na Vcc, - na GND. Na vhodu je 8-ohmski zvočnik, ki ga uporabljam kot primitivni mikrofon. Osciloskop imam priključen na izhod, njegova masa pa je na GND od IC-ja. Pini, ki jih nisem omenil, ostanejo nepriključeni.

No, problem je v tem, da je vsakič (pri vsakem IC-ju) na izhodu Vcc, in ko trkam po membrani zvočnika, se izhod na to ne odziva...stvar ostane brez sprememb na 9V.
Zdaj, napetostni sunki iz zvočnika dosežejo tudi preko 100mV, zato bi ojačevalnik moral to brez težav ojačit.

Kakšne ideje?
Hvala za pomoč. Very Happy

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema bi bila dobrodošla...
Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema? Saj stvar je čisto enostavna. Confused

No, v glavnem uspelo mi je usposobit NE5532P, ki zdaj lepo dela. Očitno je bil na vhodu slab stik.

Tako da zdaj je za kontakte dobro poskrbljeno, omenjeni op. ojačevalnik zdaj dela, ostaladva pa sta isto kot prej. (pa ta ciklus preizkušanja sem izvedel večkrat, da eliminiran naključne slabe stike).

Drugače pa je tale NE5532P čisto enostaven, oziroma ima le osnovne funkcije...ostaladva imata še OFFSET in BYPASS pine. Moram to kam priključit?

Lp.

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klasičen operacijski ( ala 741 ) rabi bipolarno napajanje. Če ga napajaš samo s +9, potem ti v tvojem primeru ne more delovati ( razen v posebej prirejenih vezavah za enojno napajanje )

LP

Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bipolarno napajanje?? Confused
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato pa je bil že prvi predlog, da pokažeš shemo. Očitno stvar le ni "čisto enostavna", kajneda?
Drugače lahko samo vohamo kaj si naredil. Očitno imaš samo polovico napajanja, kakšno vezavo imaš pa veš samo ti...

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bipolarno ali simetrično napajanje. Na +Vcc priključek gre + napetost glede na maso, na -Vcc pa - napetost glede na maso, torej je masa na sredini, gledano po potencialih.

To lahko simuliraš z enojnim napajanjem (9V, masa) tako, da ustvariš navidezno maso z uporovnim delilnikom 1:1 med 9V in 0V. S tem dobiš v bistvu 4,5V maso, ki bo sedaj uporabljena kot 0V ter +4,5V in -4,5V. Upoštevati moraš tudi najnižjo napetost, pri kateri ojačevalnik še deluje.
V tem primeru moraš mikrofon priključiti med to navidezno maso in vhod. Prav tako mora biti upor iz povratne vezave proti masi povezan na to navidezno maso. Na izhodu pa dobiš napetost 4,5V +/- ojačan signal. Ob tem se pozna tudi to, da nekateri operacijski ojačevalniki (npr. ua741, za ostala dva nevem) nimajo območja izhodne napetosti točno od 0V do 9V (v tvojem primeru), temveč kak volt do dva manjšo (npr. za ua741 od 1,4V do 8V).

Ravno sedaj se namreč (kak teden dni) ukvarjam s podobnimi stvarmi, in sicer ustvarjam lighsthow, ki bo deloval na mikrofon, operacijske ojačevalnike pa napajam samo s 5V (eden ojača signal par 1000x, drugi pa je uporabljen kot analogni komparator). Stvar rabi samo še nekaj malega popravkov, drugače pa deluje. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala! Very Happy

Zdaj sem usposobil še UA741CP, tako mi zdaj že dva lepo delata. Še vedno pa se ne odziva LM386N-1...zdaj ne vem, a sem jaz kaj narobe naredil (čeprav sem veliko probal vezav, tako da dvomim), al pa je ojačevalnik fuč. Tega sem namreč pobral iz svojega prvega tiskanega vezja (radio), ki potem ni deloval. Na Vellemanu so trdilil, da sem verjetno skuril ojačevalnik (se pravi to vezje), ker sem ga preveč segrel s spajkalnikom (kar tudi vem da sem ga).

Tako da je velika možnost, da je ojačevalnik že stalno mrtev.

Če pa imate še kakšen predlog za vezavo, pa dopišite.
Datasheet ojačevalcva:
http://www.national.com/ds/LM/LM386.pdf

Lp.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni