|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.68 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Jan 12, 2011 7:44 pm Naslov sporočila: Prikaz izdelave UV osvetljevalne naprave z UV LED diodami |
|
|
Pozdravljeni!
Ker je bilo kar nekaj komentarjev v temi Kaj trenutno pocnete januar 2011 ( http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=23887&start=90 ), sem se odlocil odpreti novo temo, kjer bom prikazal gradnjo osvetljevalne naprave, za izdelavo tiskanih vezij...
Prvotno sem izdelal ohisje iz lesa, kot je prikazano na linku zgoraj, vendar bom v prihodnjih dneh ohisje zamenjal. Saj navadno steklo, ki sem ga uporabil, zadusi UV svetlobo za prib. 50%, kar pomeni da mi bo s tem cas potreben za osvetlitev veliko daljsi. Jutri dobim star, nedelujoc skener, katerega bom uporabil kot ohisje.
Danes sem v soli zjedkal tiskanino velikosti A4 (30 cm X 21 cm), katera ima na sebi 88 UV LED diod. Diode so vezane po 8 zaporedno in tako 11 vej.
Zmankalo mi je preduporov (kot je vidno na sliki spodaj), tako da sveti le 64 LED diod, jutri bom dodal se te 3.
Vezje se tako napaja z napetostjo od 30V pa naprej (odvisno od izbranih preduporov).
Specifikacije UV LED diod:
* Emitted Colour : UV
* Size (mm) : 5mm
* Lens Colour : Water Clear
* Peak Wave Length (nm) : 390~395
* Forward Voltage (V) : 3.2 ~ 3.8
* Reverse Current (uA) : <=30
* Luminous Intensity Typ Iv (mcd) : Average in 2000
* Life Rating : 100,000 Hours
* Viewing Angle : 20 ~ 25 Degree
* Absolute Maximum Ratings (Ta=25â°C)
* Max Power Dissipation : 80mw
* Max Continuous Forward Current : 30mA
* Max Peak Forward Current : 75mA
* Reverse Voltage : 5~6V
* Lead Soldering Temperature : 240â°C (<5Sec)
* Operating Temperature Range : -25â°C ~ +85â°C
* Preservative Temperature Range : -30â°C ~ +100â°C
Kako bo izgledalo ko vgradim v ohisje, sledi v kratkem.
Se par slik...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
705.66 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
677.74 KB |
3 krat |

|
|
654.54 KB |
10 krat |

|
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jan 12, 2011 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da se ne boš preveč sončil.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.68 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Jan 12, 2011 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe jaz ze ne
Samo da tega ne vidita mama pa sestra. Nebi mogel priti na vrsto, da naredim tiskanino.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 1:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bi tudi jaz dobil kakšno kilo teh ustreznih LEDic bi se tudi spravil jih zmontirat v ohišje od skenerja. Tudi če so postali moderni laserski printerji, pride ta zadeva ravno prav za stoplak in stopfilm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
V soli ze cetrto leto izdelujem vezja po nacinu osvetljevanja. Vendar tam uporabljamo sijalko moci 400W, tako da je cas osvetljevanja tocno 60 sekund.
Ker doma ne mislim imeti tako mocne in velike zadeve sem se lotil izdelati manjse in z LED diodami.
Laminator imam predelan skoraj do konca, vendar mi je nacin osvetljevanja z UV svetlobo veliko blizji...
Torej, danes sem dobil rabljen skener od soforumasa @cerovac_i, katerega bom poiskusil predelati.
Vezje sem danes dopolnil s tistimi tremi manjkajocimi upori...
Za sedaj je tole vse, ko bom napredoval, bom pisal.
P.S. Sem na hitro pomeril kako bi zadeva delovala na dolzini 5cm, 10cm, 15cm, 18cm... Najboljsi rezultati (svetloba se lepo razlije, prek belega A4 lista) so bili pri dolzini 18cm, samo, ne vem koliksno moc imajo diode na tej razdalji, po treba testirat...
Sedaj sveti takole...
|
699.62 KB |
1 krat |

|
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je ker imaš Viewing Angle : 20 ~ 25 Degree
Zato bi moral diode razporediti bolj na gosto.
Peak Wave Length je skoraj idealen za fotopostopek.
Boš moral pač odstraniti steklo iz skenerja ter ga posaditi na ohišje, ki si ga predhodno naredil.
Mogoče pa le ni bilo zamanj izgradnja tistega ohišja, saj je precej globje. Še kakšen celofan nalepi znotraj da bo izkoristek večji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.38
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ledice pobrusit po vrhu, da se svetloba bolj razprši. Potem bi morda dobil boljši rezultat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja glede kota, diode sem postavil z razmakom 2,5cm. Ta predlog @RUros sploh ni slab. Edino bi te prosil, ce bi mi povedal dober recept, kako jih pobrusiti cim bolj enakomerno, seveda ce ga ves...
Sem pomislil da bi raztegnil brusilni papir po mizi, nanj postavil na glavo obrnjeno vezje in ga tako drgnil po brusilnem papirju...
Samo nocem unicit vse to.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.38
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih pobrusim tako, da odbrusim celoten del, ki je zaobljen na vrhu, tako da ostane samo valj. Odbrušena površina pa je potem čisto ravna. Priporočam, da brusiš vsako posebej, da neboš kakšne izpulil ven .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ajej tako na plosci bo tezko to narediti. Samo tista povrsina na koncu ni cisto gladka in prosojna, ne?
Bom najprej poskusil povecati razdaljo, da vidim ce so diode se sposobne osvetliti tiskanino, ce ne, bom pobrusil vrhove...
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda super...sam nameravam to narediti že kar nekaj časa; v ohišju scanerja vendar vedno pride nekaj vmes...edino jaz nameravam vgraditi power UV ledice, očitno bom moral v akcijo, da me ne bo prej abraham dohitel
_________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
No @kvizko to bi bilo super ce bi lahko istocasno izdelovala vsak svojo napravo. Potem bi bilo lazje obema...
Vec glav, vec ve.
Glede elektronike, pa bom po vsej verjetnosti naredil kar to --> http://www.elektronika.ba/714/darkroom-timer-for-pcb-exposure/
Raje bi kaj bolj enostavnega, samo ne najde nic pametnega. Od profesorja sem dobil shemo, katera vsebuje NE555 casovnik, no bomo videli. "Najprej stalca, potem pa kravca".
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa te?
Emitted Colour: Ultra Violet UV
Size (mm): 5mm (Flat Top)
Lens Colour: Water Clear
Peak Wave Length (nm): 390 ~ 395
Forward Voltage (V): 3.4 ~ 3.6
Reverse Current (uA): <= 30
Luminous Intensity Typ Iv (mcd): 200
Viewing Angle : 85 ~ 100 Degree
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za predlog. Sicer s temi diodami bi lahko uporabil veliko nižje ohišje, kakor pri diodah kot jih uporabljam.
Bom najprej poiskusil zadevo izpeljati do konca s temi diodami, ki jih imam. Če se zadeva ne bo obnesla, pa bom naročil bolj primerne.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni