www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sila tuljave

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2010 2:39 pm    Naslov sporočila:  Sila tuljave Odgovori s citatom

Lep pozdrav. Rabil bi malo pomoči pri izračunu sile tuljave. Namreč ne vem kako se taka reč izračuna. Pripenjam tehnično skico cele kompozicije in pa še sliko, da si boste lahko predstavljali.

Dovžen sem vam še podatke o tuljavi.

Tuljava: - Navitje 370 ovojev žice premera 0.375mm
- Napetost 6V
- Tok 1A

Mere sredinskega čepa: Fi 20 mm, v sredini pa luknja fi 10. Višina 17mm, materjal : Železo

Ta konfiguracija proizvede približno 100N potega na srednji čep.

Zdaj pa me zanima, kako se izračuna ta poteg po matematični poti. Lepo prosim, če mi nekdo obrazloži kako se temu streže. Kako se izračuna ta sila in od česa je odvisna.

Uporabljeni materjali : Ohišje je navadno železo, sredinska puša pa plastika (Pa66).

tehnicna_rizba.jpg
 Opis:
Tehnična rizba z merami in prerezom kosa
 Velikost datoteke:  220.43 KB
 Pogledana:  27 krat

tehnicna_rizba.jpg

slika_sklopke.jpg
 Opis:
Še za ilustracijo: Siva barva je železo, črna barva je plastika, rdeča je vzmet, oranžno pa navitje.
 Velikost datoteke:  85.7 KB
 Pogledana:  2 krat

slika_sklopke.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2010 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem podati še mere tuljave: Notranji fi 22 mm, zunanji fi 38mm, višina pa 15 mm.

l.p.
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2010 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ugotovil sem, da magnetika ni tako enostavno. To "neznanko" sem rešil z pomočjo programa. Hvala za oglede.

l.p.
Nazaj na vrh
Vinkel
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55
Aktiv.: 1.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2010 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko poveš kaj več?
Kakšen program, kako se modelira v njem,točnost izračunov, ipd..?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2010 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V službi smo kupili dodatek za Ansys ki zna preračunavat magnetiko določenih modelov. Vneseš model iz proengeneerja (ali česa podobnega jaz uporabljam tega) in nato v editorju poveš kateri del modela naj bi bil tuljava in kakšne vrste, ter ostale parametre (materja, dolžine, ovoji, tok, napetost itd.) potem pa sledi dobro uro pračunavanja in rezultat podan v sili na določen del modela ki si ga prednastavil, da boš spremljal silo nanjem. Zaenkrat sem kar zadovolen. Tuljava z 550 ovoji 0,3 bakrene žice (12V/1A) mi je proizvedla silo približno 113N (govoriva o trgalni sili mojega moela če pogledaš višje kako je narisano, tam kjer je risana kljukica za prijem). Nadaljne modifikacije ohišja (doboeljenje sten, ker mi je železo padlo v nasičenje) pa so me privedle po izračunih do 157N sile v realnosti pa je bila sila nekoliko manjša (pomerjeno na trgalnem stroju -> 152N). Tako da je kar zadovoljivo glede na to da je izračun odstopal približno za 5N kar znese 3,2% napake. Ko sem sam unesel še ta faktor v izračun (uporabil sem kar 3,5%) so bili nadaljni izračuni vsi pravilni (beri zelo zelo natančni v rangu 0,5N).

l.p.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni