|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 9:23 pm Naslov sporočila: TV Evelux - znižana slika |
|
|
Pozdravljeni,
prosim za informacije in pomoč amaterskemu (hobi) elektroniku pri mojem problemu s TV-jem z naslednjimi podatki:
Evelux (Elektronika Velenje)
Tip: 0BN0
Model: M21AM/O
Art. no.: 646852
Letnik: 2001
Šasija: BPL 324-790-28 (01-00)
Napaka (znižanje slike) je vidna na sliki. Pojavlja se vedno pogosteje in to pri hladnem TV-ju. Po nekaj preklopih po kanalih se sicer normalizira, vendar je čas do normalizacije vedno daljši in se bojim, da bo kmalu dokončno mrknil.
Načrta šasije ali kakršnihkoli podatkov na netu nisem uspel najti (zgleda, da je ta TV neka rariteta).
Na vezju ni videti posebnosti v obliki kakega počrnelega elementa, ali napihnjenih kondijev.
Ker vezja še nisem potegnil iz aparata, še nisem mogel preveriti morebitnih hladnih lotov.
Vem, da nekateri že po sliki veste za vzrok težave, jaz pa kljub morebitni shemi ne vem, če bi ugotovil, kje "bika zgrabiti za roge", čeprav bi me zelo veselilo, če bi se ob tem še kaj naučil. Vse kar še lahko storim je poiskati in popraviti morebitne hladne spoje.
Lepo prosim za kakršnokoli pomoč in mnenja o tem problemu, mogoče ima kdo shemo...
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
105.23 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Menjaj elektrolite v vertikali. Če ne veš, v katerem delu je to slikaj vezje s strani elementov, in ti bomo označili.
LP, Matic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej ob čipu IC 301 (TDA 8351 ali TDA 8356), pin 1 - 15V, pin 6 - 42V....oba iz VN trafota!
_________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.32
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem tudi sam imel podoben problem. Imel sem hladen spoj na enem elementu. Zdaj ne bom vedel na pamet oznako čipa vendar gre za en element na hladilnem rebru s kakimi 10 pini.... Jaz sem ponovno polotal pine in je začel TV delat.
Vem, it's a long shot, vendar mogoče bo pa informacija koristila.
_________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za informacije.
Najprej moram popraviti podatek o šasiji (prejšnjo oznako sem prepisal z roba TIV, novo sem opazil sedaj pri slikanju):
BPL-02 94V-O
@matic,
prilagam slike plošče. Slikal sem srednji del, kjer predvidevam, da se nahaja "vertikala". Slikano je iz dveh strani (ker je plošča le delno izvlečena), položaj plošče je na obeh slikah enak. Prosim, če označiš kondenzatorje.
LP
|
1.83 MB |
16 krat |

|
|
645.85 KB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Menjaj elektrolite, ki sem jih označil.
LP, Matic
|
1.44 MB |
11 krat |

|
|
930.11 KB |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se ti elektroliti izsušijo ali kako drugače deformirajo, da zadeva ne dela, tako kot bi morala ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor07 Član

Pridružen-a: Sob 05 Jan 2008 17:53 Prispevkov: 94 Aktiv.: 0.44 Kraj: slovenija
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bo kar moral zamenjati čip vertikale. Pogosto pa je samo kakšen mrzli lot na pinih čipka. Seveda bo potrebno pogruntati vzrok pregrevanja čipa.
_________________ Ups... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Matic.
V prihodnjih dneh se bom lotil zadeve.
@igor07, mislim, da se čip ne pregreva, ker je slika znižana pri hladnem televizorju. Ko se ogreje, je pa slika OK.
Lote bom preveril, kondije zamenjal, potem bom pa poročal, kakšno je stanje. Upam, da ne bo še kaj več narobe.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.41 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spoje okrog VN transformatorja in ostale spoje pa brez skrbi polotati, že če se na novo spajka segreje in doda nekaj nove je dosti narejenega, nekatere hladne spoje je zelo težko opaziti.
_________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Se ti elektroliti izsušijo ali kako drugače deformirajo, da zadeva ne dela, tako kot bi morala ? |
Tako je, največkrat na zunaj ni videti nič, se ne napihnejo, samo kapaciteta ni več prava ali pa se začne močno spreminjati s temperaturo. Impulzi so hudi, vendar je frekvenca le 50Hz, zato se kondi izsuši, vendar se ne deformira, kot v switcherju.
Dodatna zoprnija je, da lahko tak kondi zakuri chip v vertikalnem odklonu in je v primeru, če je chip odpovedal, nujna menjava vseh kondijev, ki imajo kaj zveze z njim, saj so bistveno cenejši kot chip.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Jul 29, 2010 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem tudi spoznal kako zahrbtni so elko kondiji v takih primirih..Že veliko let menjam tudi kondije če je npr tudi pri zamenjavi čipa ok.Nekateri slabi kondiji imajo tudi prevelik prečni delovni tok..pa se ic dodatno segreva zaradi obremenjenosti..dela mpar mesecev pa spet črta na ekranu..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
No, da še izpolnim dano obljubo o končnem poročilu.
Popravilo je prišlo na vrsto šele ta vikend. Po zamenjavi elko-jev je bilo stanje občutno boljše, vendar se je napaka v milejši obliki še pojavljala. Nato sem še obnovil vse ostale lote v tistem področju in sedaj je OK.
Televizor zaenkrat deluje popolnoma brez napake.
Še enkrat hvala vsem za pomoč.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni