Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Electro Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2010 13:15 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.40 Kraj: Okolica Maribora
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 4:33 pm Naslov sporočila: predelava bat. vrtalk |
|
|
Lep pozdrav.
Doma se je že kar nabralo nekaj vrtavk-pormašin, ki jim je dušo spustila baterija (kot te zelo poceni). Sem se že pozanimal da bi samo baterije menjal a bi to preseglo ceno same vrtalke. Sem pa malo pregledal skrite kotičke okli hiše in sem našel skoraj da nov akumulator od skuterja. Sledilo je 1+1 in ideja se je rodila. Rad bi gnal vrtalki s tem akumulatorjem. Kot vse skupaj bi imel v starem kovčku, na katerega bi namestil solarni komplet za polnit akumulatorje (da bi se polnil ko ga ne bi potreboval). Ko pa bi vijačil pa bi imel akumulator v nahrbtniku ter speljano žico s nahrbtnika po rokavu do vrtavke. Bi šlo kaj podobnega naredit.
Prilagam slike vsega kar sem našel okoli hiše.
Emm solarnega kopleta pa ne bom slikaj. Na njem samo piše 12V 1.5W. Ko sem pa ga zmeril pa mi je kazalo nekje 20 a je konstantno skakalo. Verjetno je to impulzno polnjenje ??? Ve kdo kako te stvari delujejo?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
268.03 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
1.93 MB |
7 krat |

|
|
952.19 KB |
7 krat |

|
_________________ Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me)
Nazadnje urejal/a Electro Pon Sep 20, 2010 8:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
1.5W Solarni panel je veliko prešibak. Razen če misliš polnit cel teden.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Electro Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2010 13:15 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.40 Kraj: Okolica Maribora
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja saj ni panike glede časa. Če pa bom slučano bolj pogosto vijačil pa ga bom napolil s polnilcem.
Kakšno vezje bom moral izumiti da bom z 12 v + šel. Bi bilo možno vse skupaj spraviti v prazno baterijo. Se bo stvar fejst grela itd.....
_________________ Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46 Prispevkov: 476 Aktiv.: 2.56 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomoje bo delalo tudi na 12V... Ne bi pa priporočal polnjenja akumulatorja s polnilcem od prejšnje baterije.
In tak akumlator v nahrbtniku okrog nosit, tudi nevem če je najbolj pametno (se lahko kaj jedkega razlije).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Electro Član

|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
joj ne saj imam polnilec posebej za akumulatorje. Emm potem če bi imel to v nahrbtniku ali pa v delovnem pasu, bi stvar naredil bolj zaščiteno. Saj ne bi kar akumulator vzel pod ramo in veselo na delo . Sem pa poizkusil kar direktno in je delovalo, a sta se žal vrteli zelo počasi. Vsaj dokler mi ni začel kabel teči (kot segrel se je preveč, ker sem imel pretankega). Emm to vezje bi pa rad namestil v votlo baterijo. Kot vzel bi baterijo od vrtavke in z nje pobral vse ven, v ta prazen prostor bi pa dal to vezje. Oziroma nekaj takega. Joj sam se ne spoznam dovolj dobro na elektroniko, zato vas sprašujem.
(Made by Me)
Nazadnje urejal/a Electro Pon Sep 20, 2010 8:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
juref Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 11:45 Prispevkov: 226 Aktiv.: 1.20 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moram priznat da si pravi "Magajver" hehe ni kaj. Mogoče ti je napetost skakala zaradi tega, ker si delal (delno) senco nad paneli in takrat napetost kar lepo upade. 1.5 W 12V bo pomoje kar dosti premalo za polnenje baterij in z sončnimi paneli bi moral imeti kar konstantno napetost za polnenje baterije (akumulatorja). Maksimum napetosti bi ti imel le ob čistem soncu pod kotom približno 90° (panel z soncem), če pa pride oblak (oblaček) pa napetost pade tam nekje za 50% ali več (vsaj iz mojih izkušenj). Pomoje je tudi za to rešitev (10F kondenzator ) . Drugač pa je to kar zanimiva ideja ni kaj!
Lahko mi poveš kje in za koliko denarja si dobil ta panel, ter velikosti (približno) ker bi ravno takšnega jaz potreboval? Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skakanje napetoasti je najverjetneje sam način regulatorja, ki z mosfetom kratkostiči panel ko napetost na akumulatorju doseže 14,x V. Vsaj moj tako deluje. Ko ni nanj priključen akumulator, neprestano vključuje in izključuje.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam podobno zadevo (18V 1,3Ah) in na 12V accu sicer deluje, vendar bolj tako-tako.
Vrtanje lukenj do premera 6 mm v les, 3 mm v železo in privijanje/odvijanje vijakov Spax do nekje 3,5x50mm je maximum. Vse nad omenjenimi vrednostmi ni izvedljivo. Prav tako so obrati prenizki za brušenje ali poliranje. Greje se zelo, po dveh, treh minutah že smrdi plastika. Poraba nekje med 8 in 12A.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Panel bo pokril samopraznjenje + malenkost polnenja. Ko ga boš napolnil bo ostal poln v pripravljenosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Electro Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
juref Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 11:45 Prispevkov: 226 Aktiv.: 1.20 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Electro je napisal/a: |
o hvala za nasvete. Potem ne bo najbolje delovalo, ali pa. Bom še malo počakal na vašo modrost . Emm panel je sem kupil. Hmmm... Milim da kar nekaj časa nazaj. Je pa bilo v E-leclercu v Mariboru. Stane pa hmm se ne spomnim točno. Ni bil drag ker nisem bogat da bi drago kupoval . Nekje 15 € je stal. Več res ni. Našel sem ga pa bolj na začetku kjer podajajo akumulatorje. Tak bolj skrit je bil sem po nesreči videl in sem si mislil, a raje za slatkarije porabim denar ali pa za to...
Glede skakanja. Mislim da ni bil pokrit. Kot ni imel upora in je verjetno za to skakala napetost. Samo mislim da tudi takrat ko polni. Se ne spomnim točno kako je bilo. Se že kr en čas nisem igral z njim. Glede dimenzij. čaki grem zmerit .
d*š*v(oziroma debelina)= 150*370*15 (milimetrov)-no odvisno kako gledaš. Pač tak se orientiraj kot je na sliki aja rob okoli celic pa je nekje 20mm
Sem pa bil celo tako priden, da sem ga slikal. Malo je umazan se opravičujem... |
hehe ni panike! hvala za slikico mormo si nekaj omislit za diplomo glede tega ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Electro Član

|
Objavljeno: Pon Sep 20, 2010 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
hey vsi. Malo sem ponovno našel časa, no ga še bom. In sem mislil, da bi se malo s tem igral. Sem našel še 2 no v bistvu eno baterijsko "šravfarco" ena pa je že preveč pokvarjena oziroma izrabljena (ščetke). Našel pa sem tudi (zaplenil ) še eden podoben akumulator 12v 4a. Torej sem razmišljal, da bi kar oba uporabil. Potem bi šel na minus kar pa je "baje"lažje? Glede polnjenja s panelom pa dvomim da bo šlo. Bi šlo vsaj samopraznjenje pokriti? Ali pa potrebujem še eden panel?
Bi pa prosil če bi me malo usmerili ali pa celo vrgli kost (kako se imenuje vezje, ki bi mi reguliralo napetost). Bi šlo kar z nekaj upori? (jup še vedno sem newbie pri elektroniki). Idealno bi bilo če bi vezje lahko skril kar v baterijo od vrtavke. Če pa ne pa lahko tudi kakšno škatlo z ročno nastavljivimi vrednostmi.. No ne vem se bolj "bovgo" slabo spoznam na takšne stvari.
Ter vprašal bi tudi kako se meri kapaciteta akumulatorja/baterije. Obstaja kakšna posebna enota za polnost? Ali se kar s padca napetosti vidi polnost/praznost baterije.
Obstaja kaki diy pokazatelj (no zagotovo obstaja, le jaz za njega ne vem). Ga je že kdo izdelal? Čimbolj enostaven kot je tem bolje. Ledice so mi všeč (rdeča, rumena, zelena?)
(Made by Me) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Sep 20, 2010 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daj ti eno sliko potem pripni, ko boš imel nahrbtnik z akumulatorji in šraufarco v roki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Electro Član

|
Objavljeno: Pon Sep 20, 2010 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj bi sam bi nekako rabil malo vaše modrosti kako regulirati vse skupaj. Z 24v na recimo 18, 16, 12.....
(Made by Me) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Sep 20, 2010 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Raje kupi posamezne Ni-Cd ali Ni-Mh celice, jih zaspajkaj v paket in jih vstavi v originalno ohišje.
Nazivno kapaciteto akumulatorjev se označi z Ah pa mimogrede se tudi amperi pišejo z veliko tiskano črko A.
Nek 100% zanesljiv merilec kapacitete akumulatorjev ne obstaja. Da se približno oceniti s pomočjo napetosti na akumulatorju, a ta podatek lahko vara. Edina zanesljiva meritev pa je ta, da se akumulator obremeni in iz toka in napetosti se dokaj zanesljivo ugotovi napolnjenost, še posebej če meritev opravljamo dalj časa, ampak to ni ravno uporabno v tvojem primeru, saj pri tem početju akumulator praznimo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|