www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z programom

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ervinja
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Jan 2005 14:32
Aktiv.: 1.95
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 18, 2011 6:22 pm    Naslov sporočila:  Problem z programom Odgovori s citatom

Imam težave z bascom programom ,noče mi namreč vklopit osvetlitev lcd in ne prepozna Ds18b20

termostat.txt
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  termostat.txt
 Velikost datoteke:  23.71 KB
 Downloadano:  34 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 18, 2011 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Program, ki si ga pripel, je veliko preobsežen za funkcijo termostata, pa še mislim, da so komentarji, kolikor jih je, v poljščini.
Našel sem shemo, ki bi verjetno odgovarjala temu programu
http://mirley.firlej.org/prosty_sterownik_domowy
A ker mi je poljski jezik španščina (in obratno) ne, vem, kaj naj bi ta naprava delala.
Vidim mikrokrmilnik, RTC, 3 dallasove termometre, in tri 230VAC izhode.

Pri dallasovih termometrih, če jih je več vezanih paralelno, ne moreš pričakovati, da jih enostavno priključiš. in delajo. Potrebno je izvesti postopek registracije, se pravi, da mora program v svoje eprom prebrati identifikacije posameznih termometrov vsakega posebej.
Glede na to, da je to nekako predvideno (sklepam iz kode), je verjetno izvesti ta postopek. Postopek mora nekje biti obrazložen, (v poljščini?)

Sicer pa to ni nujno problem. Povej, kaj naj bi ta naprava delal, in morda se bo našel kdo, ki ti bi to sprogramiral, ali morda celo kdo od forumašev razume poljsko in bo to razvozlal.

Koda:
**********  rejestracja DS *********
Ds_reg:
  Disable Interrupts
  1wreset
  1wwrite &H33
  Ds(1) = 1wread(8):
  Enable Interrupts
  If Ds(1) <> 255 Or Ds(2) <> 255 Or Ds(3) <> 255 Or Ds(4) <> 255 Or Ds(5) <> 255 Or Ds(6) <> 255 Or Ds(7) <> 255 Or Ds(8) <> 255 Then
    Ds_ok = 1
    For N = 1 To 8
      Hbyte(1) = Ds_adr + N
      Writeeeprom Ds(n) , Hbyte(1)
    Next N
  Else
    Ds_ok = 0
  End If
Return
'******  rejestracja DS Koniec ******
Nazaj na vrh
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo Vilko rešil sem problem z termometri , bilo je potrebno pritiskat tipke po dolčenem vrstnem redu potem registrirat vsako posebej.Sedaj je še težava ker mi ne dela osvetlitev lcd -ja znaki pa so.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno si to prebral v navodilih. Znaš poljsko?
Verjetno boš tudi problem z lcd-jem rešil na isti način.
RTBM! Read the bloody manual!
Nazaj na vrh
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poljsko ravno ne znam malo si pomagam z slovarjem pa mi je uspelo ampak ne morem naredit osvetlitve lcd-ja tranzistor ne dobi kmande vklopa.Zamenjal se že 3 tranzistorje tako, da on ni kriv.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, na samem začetku bi se moral LCD osvetliti za 10 sekund.
Koda:
Lcd_light = 0
Autolight = 20
Lcd "Sterownik Domowy"
Lowerline
Lcd "  Wersja 1.05"
Wait 1

Kajti časovnik, ki se proži vsake pol sekunde:
Koda:
'***********************************************   co 500ms
  If Flaga_500ms = 1 Then
    Flaga_500ms = 0

If Autolight > 0 Then
      Decr Autolight
      Lcd_light = 0
    Else
      Lcd_light = 1
    End If

Pomanjšuje števec in na koncu ugasne.
Ali pa ima tvoj LCD osvetlitev? Nimajo vsi osvetlitve, čeprav imajo vsi kontakte zanjo. Preizkusi LCD osvetlitev brez da je priključen na vezje..
Nazaj na vrh
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preiskusil se lcd in lepo sveti tako da tu ni problem.
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.99
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš kaj prevesti lahko pomagam. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V takem slučaju jaz običajno napišem program, ki se ukvarja samo s problemom, ki me žuli.
V tvojem slučaju bi jaz naredil program, ki sekundno utripa led osvetlitev in nič drugega. Recimo tako:
Koda:
$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 16000000
' definiram samo pin za led osvetlitev
ledosv alias portc.6
config ledosv = output
' in neskončno zanko:
do
   ' preklopi led osvetlitev 
    toggle ledosv
    wait 1
loop

Toggle izklopi, če je vkopljeno, oziroma vklopi če je izklopljeno. Neke vrste exor.
Glej help v bascomu.

Če tak preprost program ne deluje, skoraj z gotovostjo lahko rečemo, da ni napaka v programu, potem je lahko le v vezju.. Tranzistor si že zamenjal, kaj pa upor, ki ga ima v bazi, je prave velikosti, je vezje v redu, testiraj z instrumentom ali so stiki v redu.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa polariteta priključkov na LCD zaslonu za napajanje: pri večini LCD zaslonov sta lahko pina 15/16 poljubne polaritete, definirana pa sta s SMD mostički na LCDju.
Preveri še to ...

LP, Grega

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vitez93 je napisal/a:
Če rabiš kaj prevesti lahko pomagam. Wink

Hej, vitez! Ni treba ravno prevesti, zanima pa me v splošnem, kaj naj bi ta naprava delala. Hvaležen bi bil, da preletiš omenjeno spletno stran, in povzetek napišeš tukaj.
Nazaj na vrh
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 21, 2011 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta zadeva deluje kot difernčni termostat meri zunanjo in notranjo temparaturo , ter časovno vklaplja dva porabnika .Ima pa tudi alarm za visioko ali nisko temparaturo.Kar se tiče pinov na lcd je pa pravilno 15-16
http://mirley.firlej.org/prosty_sterownik_domowy
f*p://www.ozdisan.com/KOMPONENT_KLASORU/WINSTAR_CD_V.2.0/Winstar%20Karakter%20LCD_DATA/WH1602B-TMI-ET%23.pdf
Nazaj na vrh
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2011 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj se vse rešil tudi osvetlitev dela.Sedaj me pa zanima kje se spremeni da lcd gori brez da se izklopi.Jaz nisem pra vešč v tem se pa učim in imam voljo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni