www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mega8 in UART zanimiva težava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 16, 2005 5:40 pm    Naslov sporočila:  Mega8 in UART zanimiva težava Odgovori s citatom

Živjo!

Ker vem, da je tule kar nekaj takih, ki se bavite z BASCOMom, imam eno težavo.

Mega8 sem povezal na PC preko MAX232 čipa. Kar je zelo zanimivo je sledeče.
Imam zunanji kristal na 11059200 Hz (11.0592 MHz). TXD ali PD.1 imam vezan na RXin na max232 in to povezano na pin 2 na DB9 (RXdata). RXD ali PD.0 imam vezan na TXin na max232 in na pin3 db9 (txdata). Ok..komunikacija deluje, vendar ne tako, kot želim ?!

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 11059200

$baud = 300

Do

Print " Zajcek skace"
Waitms 100

Loop
End

Tole sem na hitro spisal, da samo testiram kako deluje TX. Vendar tukaj nastane težava.
Če v terminalu nastavim na 300bps (8bit,brez paritete 1 stop bit), mi izpisuje samo hieroglife. Z osciloskopom sem malce pomeril, in mi kaže da je frekvenca okoli 800Hz, če isti tekst generiram v terminalu, in ga pošljem, mi pokaže okoli 100Hz. Kaj sem naredil...300 bps sem množil z 8, potem sem pa počasi višal v terminalu custom bitrate. Pri 2700bps, sem dobil mojega zajčka ki skače.
Kaj delam narobe? Kje tiči zajec? Pomeril sem tudi frekvenco na kristalu, a je v redu. Z mojim osciloskopom sem nameril okoli 12MHz, pač stara zadeva Wink
Če ima kdo kakšne izkušnje, bi se priporočal. Spomnim se, da sem davno od tega preklopil na RS232 2051 in softversko emuliral port, in je zadeva delovala. Zakaj pa zdaj noče pa nevem.

Upam, da sem natrosil dovolj informacij za kakršnokoli pomoč. Rad bi zadevi prišel do dna, saj rabim zanesljivo delovanje na 9600 (GSM Modem)

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 16, 2005 7:14 pm    Naslov sporočila:  mega8 Odgovori s citatom

Hm..
Za zacetek poskusi nastaviti baud rate v "OPTIONS-CHIP-COMUNICATION" potem boš takoj videl kakšna je napaka.V pdf-u poglej kako AVR deli frekvenco kristala da dobi hitrost komunikacije.Za 9600bps uporabi kristal 4.9152MHZ in bo napaka pri komunikaciji "0" .
Vlado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 16, 2005 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kako je to v AVR-ju, pri PIC-u moraš pravilno nastaviti baud rate, te podatke pa odčitaš v data sheetu, ali pa izračunaš po priloženi formuli. Če nista baut rate terminala in mikrokrmilnika enaka potem izpisuje same herioglife.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 16, 2005 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Rešeno! Wink

Napaka je bila v Open com1...open Com0 je zadevo rešilo. 110592MHzpa tudi generira vse bitne hitrosti brez napake.

LP GOrazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 7:47 pm    Naslov sporočila:  mega8 Odgovori s citatom

Zakaj si pa uporabil OPEN COM?
Ali uporabljaš zraven se SW UART?Mislim da to ni rešilo problem.Z tem kristalom bo napaka pri 4800 in 9600 enaka nic,300bps pa ne bo delovalo.
Vlado
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Vendar deluje tudi na 300bps. Sicer ne mislim uporabljati te bitne hitrosti, vendar sem s to testiral. Ja Vlado, prav imaš. Zdaven sem pozabil povedati, da sem popravil tudi $baud=300 v >>> baud=300. In to je rešilo težavo. Ker sem pol naknadno testiral, z zgolj ukazom print "sodjkfoiwejf".

No, zdaj mi na 9600 pošilja zračni tlak, temperaturo in hitrost vetra. Ostale funkcije moram pa še izpisati. Najbolj bo verjetno mučna komunikacija z GSM modemom, vendar bo že nekako šlo. Hvala za pomoč.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni