www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merilni instrument za jakotokaša

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.01
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 10:18 am    Naslov sporočila:  Merilni instrument za jakotokaša Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Iščem univerzalni merilni instrument za dežurne elektrikarje energetike, ki vzdržujejo metalaurški obrat.
Instrument mora biti dokaj odporen na prah, pa mehanska zaščita je dobrodošla zaradi težkih delovnih pogojev. Najboljše bi po mojem bil instrument, ki ima že vgrajene tokovne klešče.
Tudi lučka za osvetlitev displeja je dobrodošla.
Kaj predlagate?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FLUKE je zakon.
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rudiP je napisal/a:
FLUKE je zakon.

Kaj je pa malo pod FLUKE

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rudiP je napisal/a:
FLUKE je zakon.

Ja pa tudi pri ceni.

Četrt stoletja sem upravljal prav tako delo vzdrževalca. Vzdrževalec ne potrebuje zelo natančnega instrumenta, (vsaj v času hitre diagnostike) sploh pa ne nekega dragega.
Mi smo na dežusrtvu imeli skupnega. (bolj low cost) Če (ko) je crnil se je kupil nov.
Glej, da bo imel instrument čim večji displej. (lahko je tudi kombinacija analognega digitalnega) Po možnosti naj bo displej osvetlen. Preizkus prevodnosti (pisakanje) mora biti čim hitreje. Torej ko vez skleneš mora piskat. Ne, da mora najprej namerit 0.0. Piskanje naj bo čim glasnejše. Lepo je tudi, da ima dokaj dolge merilne vezi. Najdi takega z gumasto zaščitno strajčko. Glej tudi, da bo imel avto power off. Na srajčko pritrdiš magnet. Tako ga lahko "obesiš" na vrata elektro omarice, kjer je najpogosteje v rabi.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:

Četrt stoletja sem upravljal prav tako delo vzdrževalca. Vzdrževalec ne potrebuje zelo natančnega instrumenta, (vsaj v času hitre diagnostike) sploh pa ne nekega dragega.
Mi smo na dežusrtvu imeli skupnega. (bolj low cost) Če (ko) je crnil se je kupil nov.
Glej, da bo imel instrument čim večji displej. (lahko je tudi kombinacija analognega digitalnega) Po možnosti naj bo displej osvetlen. Preizkus prevodnosti (pisakanje) mora biti čim hitreje. Torej ko vez skleneš mora piskat. Ne, da mora najprej namerit 0.0. Piskanje naj bo čim glasnejše. Lepo je tudi, da ima dokaj dolge merilne vezi. Najdi takega z gumasto zaščitno strajčko. Glej tudi, da bo imel avto power off. Na srajčko pritrdiš magnet. Tako ga lahko "obesiš" na vrata elektro omarice, kjer je najpogosteje v rabi.

Silvo, se strinjam z vsem kar si napisal.
Ali imaš tudi kakšen predlog, kaj nabavit. Sem gledal neke digitalce, ne vem več katere. So bili neuporabni, z njimi si lahko meril res samo fiksne vrednosti kajti drugače so se številke tako spreminjale, da je bilo odčitavanje zelo težko. Številke so se umirile šele čez nekaj časa.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težko bi svetoval kaj konktrenega, ker sploh nisem na tekočem kaj ponuje trg. Poglej malo v Conrad, oz. se obrni za nasvet na Iztoka . (Tudi dolgo časa vzdrževalec. -Sedaj je tehnični svetovalec Conrad-a)
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se recimo tudi dopade, da ima avtomatska merilna območja, da ga je skoraj nemogoče uničit z napačno nastavitvijo območja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Težko bi svetoval kaj konktrenega, ker sploh nisem na tekočem kaj ponuje trg. Poglej malo v Conrad, oz. se obrni za nasvet na Iztoka . (Tudi dolgo časa vzdrževalec. -Sedaj je tehnični svetovalec Conrad-a)

Čakam Iztoka, da se oglasi z svojimi predlogi. Lahko tudi pod zasebno.

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glede na moje in izkušnje kolegov - vzdrževalcev v lesni industriji, so bili vedno edini in najboljši Iskrini Unimerji. Edino, kar pogrešam pri njih, je torbica, da lahko imaš inštrument obešen preko sebe, meriš pa z obema rokama.

Zaščita merilnega območja: nekaj sicer ima, a ko na ohmskem območju meriš medfazno napetost, pač ne gre več. Na srečo je načrt inštrumenta priložen (vsaj bil je), zoglenele upore nekih eksotičnih vrednosti pa smo zamenjali kar z najboljšim približkom reda E12.

Digitalni instrumenti so se za obratne vzdrževalce obnesli bolj slabo, ker so včasih kazali neke čudne vrednosti, potem pa nisi vedel, ali je to kar kaže, prav, ali pa je nekje v stroju žica prekinjena. Digitalni inštrumenti naj bodo za kasnejše diagnoze, ko moraš npr. pomeriti, da je +5V v mejah med 4,75 in 5.25 , za vse ostalo pa Iskra Unimer.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 1:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si že čakal se bom malo bolj potrudi z opisom Smile

Osebno sem v industriji imel v žepu vedno poleg kombinirk in izvijača še zanesljiv "tester - indikator". Npr. Volt Check 3

To je zadostovalo za hitri in ZANESLJIV pregled prisotnosti vseh treh faz in vseh napetosti avtomatike ter preizkus vseh možnih varovalk. Klasičen fazenbrifer sem uporabljal samo namesto malega izvijača ali test prisotnosti napetosti na ohišju. Nikoli pa za test prisotnosti faze ipd., ker tak "instrument" pokaže fazo že na plastičnem ohišju stikala, če je malo bolj vlažen zrak v prostoru, ali pa vse tri faze, čeprav je ena od teh lahko samo inducirana nazaj preko porabnika ... d'oh!

Če napaka še vedno ni bila locirana pa je prišla v poštev analogna legenda Unimer 33 po potrebi pa še kakšne Iskrine analogne tokovne klešče ali logik-tester ter osciloskop ali celo home-made analizator in long-term nekaj urni sledilnik signalov.

Unimer 33 je imel to dobro lastnost, da še ni imel tranzistorskih ojačevalcev in podobne šare, ki hitro kaj pokaže preveč. Takšne analogne instrumente je sedaj že težko dobiti, ker ima danes že vsak Hung-Čang not tranzistorje, če ne še kaj več ...

Vse našteto še vedno občasno uporabljam, ker sem mnenja, da analogni kazalec s svojim načinom nihanja v veliko primerih še vedno lahko pokaže dosti več kot LCD s hitro in nelogično spreminjajočimi številkami ...

Ker pa se časi spreminjajo in je vsak dan težko vozit ves ta inštrumentarij v prtljažniku avta za občasne servise proizvodenj sem "mobilno zalogo" omejil na z začetek omenjenim Volt Check indikatorjem, Voltcraftov VC-86 multimeter v obliki flomastra, in tokovne klešče Extech . Po preizkušanju mnogih klešč sem se odločil za Extech EX830 klešče, ki poleg meritev AC omogočajo tudi meritve DC tokov (predvsem pri avtoelektriki) brez ugašanja naprave in prekinitve napajanja za vezavo klasičnega Am, kar situacijo dostikrat lahko nezaželjeno spremeni (reset naprave).
Poleg tega imajo te klešče vgrajen še laserski IR daljinski termometer za hitro preverjanje temperature brez dotika kakšnih varovalk (npr. "pancerk" pod napetostjo), grelcev, motorjev, zavor, sklopk, reduktorjev, jermenov, ipd.

Toliko za enkrat. @napetost upam, da sem bil dovolj temeljit ... zate ... in tudi za tiste, ki (samo) upajo, da nisem štromar. Slednji naj raje berejo samo moj podpis ... Twisted Evil
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jakotočni voltmeter naj bi imel 1kohm/V v izogib lažnim meritvam. Unimer 33 ima, če se ne motim 4kohm/V.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni