www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izračun transformatorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bogdanho
Član
Član

Pridružen-a: Čet 12 Nov 2009 11:40
Aktiv.: 0.14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:55 pm    Naslov sporočila:  Izračun transformatorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Potreboval bi praktične formule za izračun enofaznega transformatorja. Torej ovojev na primarju in sekundarju, ter debeline lakirane žice, moči..
Transformator bo sestavljen iz EI pločevine.

lep pozdrav

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš posebno željo po računanju, ali bi raje na hitro izvedel s programom. Povej željeno pa bomo pomagali.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je to za 50Hz ti samo povej specifikacije pa ti ga bo vsaka firma ki se stem ukvarja preračunala in navila Mr. Green
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj linkov.. http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=411&sid=999bf71101dfa92a9bf6e6458c9f84c1
http://users.triera.net/zupanbra/elektronke/izhodni_transformatorji.html
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/teoria/trafagl/trafgl1.htm
http://lpa.feri.uni-mb.si/Pedagosko_delo/Elektrotehnika/program/Skripta2-Kocijancic.pdf

Mirko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03
Aktiv.: 0.99

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že kar nekaj krat me je elektrika stresla pa tudi plačal sem jo že kar nekaj,ampak nekaterih stvari se pa še nisem naučil.Vem ,da je V Volt A pa Amper in W so Wat ampak VA pa ne znam razložiti. Ni mi jasno kaj želiš dobiti iz transformatorja
(3000 VA) .Sam imam nek program za računanje transformatorjev.L.P.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mirko je napisal/a:
Že kar nekaj krat me je elektrika stresla pa tudi plačal sem jo že kar nekaj,ampak nekaterih stvari se pa še nisem naučil.Vem ,da je V Volt A pa Amper in W so Wat ampak VA pa ne znam razložiti. Ni mi jasno kaj želiš dobiti iz transformatorja
(3000 VA) .Sam imam nek program za računanje transformatorjev.L.P.

Preberi, pa ne bo dvomov o VA in W
Tako pravijo:
"A transformer throws the voltage and current out of phase with one another. As a result the power output will be of the form P = V x I x cos(q) where cos(q) is called the power factor and where q is the phase angle between the voltage and the current."

Nazadnje urejal/a s55m Pet Okt 08, 2010 6:36 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Mirko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

geniji obvladujemo kaos!

Ko boš dobil položnico za davek boš vedel tudi to kaj znajo geniji
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 08, 2010 6:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Mirko:
W so vati, VA pa so to, kar piše. Produkt voltov in amperov.

Pri enosmerni napetosti / toku so možni samo W, pri izmeničnem pa so možni W, VA in var - i. In v osnovi so vse tri variante naenkrat prisotne pri vsaki napravi, priklopljeni na izmenično napetost.

Kaj je razlika med njimi:
- W - vati obeležujejo samo delovno moč (ang. Active power). To je tista moč, ki zares opravlja delo. Pri računanju jo označimo s P.
- VA - volt amperi obeležujejo navidezno moč (ang. Apparent power). To je moč, ki jo mora transformator trafo / kabel prenesti, da napajana naprava da od sebe tiste delovne W. Pri računanju jo označimo z S.
- var pa so jalova moč (ang. reactive pover). To je energija, ki se samo prenaša po kablih / trafotih, in pravzaprav ne sodeluje pri koristnem delu. Tako lahko predstavlja v prenosu izgube in zmanjša prenosno zmožnost naprave. Lahko ima kapacitivni ali induktivni predznak (pogostejši), ki sta si med sabo nasprotna. Pri računanju jo označimo s Q.

Še nekaj matematičnih relacij med njimi:

Koda:
P=U×I {W} - enosmerna moč

P=U×I×cos fi {W} - izmenična moč

S= U×I {VA} - izm. navidezna moč

Q=U×I×sin fi {var} - izm. jalova moč

S^2=P^2+Q^2 - relacije med izm. močmi.

Če še ni jasno, odtipkaj angleške izraze pri močeh v Wiki

EDIT:
Ko plačuješ položnico za elektriko, plačaš delovno energijo. To je produkt delovne moči in časa. Navidezna in jalova moč (energija) za tebe kot malega porabnika še nista zanimiva (za zdaj).
No, natančneje na položnici so še druge postavke... Ampak od energij plačaš samo delovno.
Nazaj na vrh
Mirko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 08, 2010 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala lepa,da si debato vrnil nazaj na vsebino,ki je aktualna in nisi le pametoval.Malo moram vse skupaj še ponoviti pa bom tudi razumel.Rad se še vedno kaj naučim čeprav sem že nekoliko starejši.L.P.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 08, 2010 12:46 pm    Naslov sporočila:  Izračun trafa Odgovori s citatom

Hi!Našel sem v neki stari knjigi (Tehnička knjiga Beograd 1984,dipl.ing.Miodrag Mihajlović)PRIBLIŽEN izračun za trafo malih moči(do 1000W) za AMATERSKO uporabo z E-I jedrom in priklopom na omrežje-50 Hz!

Začenja takole:
P2=U2*I2 (moč sekundarja v watih)
P1=P2/izkoristek (izkoristek=0,75-0,8) (moč primarja v watih)
Sfe=kvadratni korenP1 (Sfe je površina SAMO SREDNJEGA DELA E pločevine v cm2)
n=45/Sfe (št.ovojev na volt)
N1=n*U1 (št.ovojev-primar)
N2=1.1*n*U2 (št.ovojev-sekundar)
d1=kvadratni koren I1/2 (debelina žice v mm-primar)
d2=kvadratni koren I2/2 (debelina žice v mm-sekundar)

Nisem preveč vešč pri tipkanju(sem še iz stare šole!),zato nisem našel znakov za kvadratni koren,izkoristek,kvadrat...Upam pa da je razumljivo zapisano!

s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 08, 2010 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mirko je napisal/a:
geniji obvladujemo kaos!

Ko boš dobil položnico za davek boš vedel tudi to kaj znajo geniji

Nisem razumel, kaj imajo položnice, davek in geniji skupnega z VA in W.
Odgovoril sem ti na vprašanje, ki si ga postavil.
Davek pa plačujem vsak mesec sproti, pa po obračunskem letu še razliko in niti za enega od teh ne dobim položnice.

dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 08, 2010 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
...Nisem razumel, kaj imajo položnice, davek in geniji skupnega z VA in W...

Verjetno ga je ziritiral tvoj podpis, ker je mislil, da je namenjen njemu. Wink
Nazaj na vrh
Mirko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bil je nesporazum, s55m mi je ponudil nekaj v angleščini ki pa ni za nas starejše.drugače pa še enkrat hvala za vse napisano;mi bo zelo pomagalo razjasniti stvari ki me zanimajo.L.P.
Nazaj na vrh
Mirko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šele sedaj sem bolj natančno pogledal kdo je s55m.Ja,če si na sliki se ti vidi,da si vesel in za šalo.l.p.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2010 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mirko, google translate pomaga vsaj toliko, da lahko razumeš osnove napisanega.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni