|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zhAba Član

Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.28 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Okt 16, 2010 8:51 pm Naslov sporočila: LED za laike |
|
|
Živjo. Izdelujem model gradu, v katerega bi zelo rad uključil LED luči z katerimi bi simuliral ogenj ( vsaj oranžna barva).Sedaj pa nastopi težava, ker je moje znanje elektronike enaka 0, bi vas prosil za majhno pomoč.
No pa da začnem z situacijo in vprašanji:
Med kupom napajalnikov, ki ne vem več za kaj sem jih uporabljal, sem izbral po mojem mnenju najmočnejšega (in-220VAC 50Hz, out-9VDC 1.2A), z njemu bi rad napajal čim več LEDic.Sedaj pa me zanima kakšne LEDice izdrati. Ker delam grad v merilu cca 1:100 bi mi bilo najbol všeč velikost do 3mm .N♦ekako se mi zdi, da mi 1.2A pove koliko LEDic z določeno vsoto mA lahko povežem na ta napajalnik (ja,ne).
Še najbolj se mi pa zatakne, ker ne vem ali lahko na 9v napajalnik priklopim LEDic ki imajo 2.4V (prevodna napetost ?).
Ali so upori povezani z to "prevodno napetostjo"?Zasledil sem neko formulo za računanje kakšne upore je potrebno dodajati vendar nisem znal razbrati katere podatke naj upoštevam.
Če bi lahko dobil kakšne informacije bi bil res zelo vesel, ker se mi že meša od tega googla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Okt 16, 2010 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
(9-2.4V)/0.02A = 330OHM predupora na vsako ledico. Za simulacijo ognja lahko kanibaliziraš ene nagrobne lučke, ki posnemajo plamen (oranžna ledika ki se ji naključno spreminja svetilnost). Pogle če dobiš kaj podobnega na e-bayu.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Okt 16, 2010 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napisal si, da bi svetile kot majhne svečke. Na e-bayu malo pobrskaj, boš našel kakšne namenske, ki svetijo prav v tem stilu. Nedavno nazaj so moje male prejele kot darilo lučko v kateri je LED svetila kot svečka. Nisem pa prepričan ali sta uporabljeni dve LED ali ena z več čipi.
Boš pa verjetno našel nekaj v tem stilu in za priklop na 12VDC, ki je neka standardna napetost za take igrače ali pa baterijska 3.6VDC. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
belukman Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Okt 2010 23:54 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dobra zadeva. Zelo primerljiva z navadno tljivko na nitko.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Recimo nekaj takega:
http://www.ledtronics.com/products/ProductsDetails.aspx?WP=C906K301
Kot je videti ni predrago in je miniaturno. Všeč mi je pa tudi opcija ki jo je podal Sadida. Vse bo sedaj nisem vedel kako se imenujejo te LED diode, ker sem jih želel nabaviti večjo količino, tako da hvala za info.
Očitno imajo nekatere v "kapsuli" vgrajen čipek velikosti 1 kvadratnega milimetra oz. nekaj takega.
PS: kje se dobi ta "šmentani" čipek CDT3460? Ali se nahaja še pod kakšno drugo oznako? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zhAba Član

Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.28 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam na nasvetih.Sploh tadva tazadna primera, sta točno taka kot so moje želje,tako da vidim da se to da naredit.Zdaj pa robo in znanje na kup metat.
Sedaj ko približno vemo, kaj sploh hočem me malo zanima kakšni tehnični podatki LEDic sploh preidejo v poštev glede na moj napajalnik?
Me pa še nekaj zanima glede multimetra, ker se mi zdi da brez njega nimam kej počet sem si naročil VOLTCRAFT VC170, pa me mal zanima če je kej vreden sploh?
Bi pa zelo rad zvedel, če bi mi za začetek učenja elektronike kaj koristil učbenik Osnove elektrotehnike 1 (Zdravko Žalar), ali je treba že kar dosti osnov, da bi knjigo sploh razumel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš napajal LEDice z 2,4V padca napetosti iz 9V napetostnega vira, boš manj izgub imel, če jih vežeš po 3 zaporedno v posamezno verigo.
(9V - 3*2,4V) / 0.02A = 90Ω
Torej vzameš 100Ω upore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 18, 2010 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav škoda tipkovnice! Samo OHMOV zakon! Pa še nekaj! Ali je LE dioda ali je LED?Meni ne gre skupaj LED DIODA (zakaj 2 x dioda?????). _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Okt 18, 2010 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Ali je LE dioda ali je LED? Meni ne gre skupaj LED DIODA (zakaj 2 x dioda?????). |
Kolikokrat sem si jaz zaradi tega razbijal glavo. Včasih prav pazim na to, da ne pišem LED dioda, ampak samo LED.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Okt 18, 2010 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Pravzaprav škoda tipkovnice! Samo OHMOV zakon! Pa še nekaj! Ali je LE dioda ali je LED?Meni ne gre skupaj LED DIODA (zakaj 2 x dioda?????). |
Imaš popolnoma prav, kajti besedica LED je okrajšava treh besedic: http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode
Piši samo LED pa je. Mislim da jih bo večino razumelo, da je to tista zanimiva lučka.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni