www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalno kljunasto merilo - predelava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bbf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 14:34
Aktiv.: 1.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2012 2:54 pm    Naslov sporočila:  Digitalno kljunasto merilo - predelava Odgovori s citatom

Tukaj bom opisal vaš novi projekt za mrzle zimske dni.

Že kar nekaj časa me muči težava z vedno prazno baterijo na kljunastem merilu, pa sem se lotil predelave na stikalo. Kot veste, večina poceni meril izklapljajo samo zaslon, merilna elektronika pa rabi baterijo dalje, ob skoraj nespremenjeni porabi. Tako je vedno prazno, ko ga potrebujete. Slaba lastnost tega stikala je, da ga je potrebno vsakič na novo skalibrirati, oziroma ga zagnati ob zaprtem, ker se v večini primerov zažene z ničle. No, našel sem primerno stikalo. ko sem merilo razdrl, sem našel tudi eno prazno mesto za tipko na pcbju. Opa! Malo googlanja in hitro sej je pokazala možno dodatne nadgradnje. Proizvajalci delajo različna merila in izgleda, da sta elektronika in software generična, samo LCD in mehanika sta drugačna glede na končno ceno. Tisti manjkajoč gumb je gumb MODE, s katerim lahko preklapljamo med štirimi dodatnimi funkcijami:
H: Hold - zadrževanje meritve
F: Fast - Hitri izpis meritve
+: iskanje maximalne vrednosti
-: iskanje minimalne vrednost
Ker LCD ni pravi za naprednejše načine meritve, ne napiše pravih znakov, temveč le H in INC. Preklapljanje med načini je tudi bolj intuitivno, oziroma vedeti je treba, da se z MODE tipko krožno vrtimo po načinih: prvi pritisk je Fast funkcija, drugi pritisk je Max in tretji Min funkcija. Četrti pa izhod v normalno merjenje. Še to: vsakič ko pritisnemo Mode, gre avtomatsko v Hold način in nato s tipko Zero preklapljamo med meritvijo in Hold. Tako je zadržanje meritve vedno na voljo.

Predelava je preprosta, sploh če se obenem vgradi stikalo za baterijo. V ohišje je treba vrezati novo luknjo za gumb (gumb sem uporabil kar od Power tipke) in preveriti povezavo na PCBju. Pri mojem je tako, da sta tipki Zero in Mode kar pina na Data in Clock izhodih proti masi. Potrebno je bilo še polotati eno briko.
Prilagam sliki.

2012-11-02_09-28-29_377.jpg
 Opis:
PCB
 Velikost datoteke:  161.61 KB
 Pogledana:  41 krat

2012-11-02_09-28-29_377.jpg

2012-11-02_10-47-18_976.jpg
 Opis:
Finiš
 Velikost datoteke:  669.98 KB
 Pogledana:  16 krat

2012-11-02_10-47-18_976.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni