|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Vasakhan Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 22:35 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.32 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 1:02 am Naslov sporočila: Časovno zakasnjen izklop ventilatorja |
|
|
Spoštovani!
Zanima me, kako bi lahko z naslednjimi elementi sestavil zakasnjen izklop ventilatorja in ali je to sploh možno s temi elementi, ali še kaj manjka?
Na sliki je stikalo in ne tipka. Rad bi dosegel, da bi ventilator po izklopu stikala še delal določeno minut.
Kdo bo prvi?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
132.95 KB |
Pogledana: |
19 krat |

|
|
156.86 KB |
16 krat |

|
_________________ “Ko je bog rekel naj bo luč, smo imeli mi že vse kable položene.” |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje sploh je problem ?
Namesto zarnice vezes rele (ventilator) in namesto tipke stikalo
Edini problem,ki se lahko pojavi-nekateri casovniki imajo vgrajen "anti zobotrebec system"-nekateri na stopniscih blokov veselo blokirajo stikalo in luci svetijo cele dneve.Pri nekaterih to ne deluje
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
To je potem še 2x huje, kot če bi luči nonstop gorele. Kdo bo v temi preverjal stikala, katero je zataknjeno z zobotrebcem?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vasakhan Član

|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem nastane tako: ko preklopim tipko iz 0 na 1, se zaštarta ventilator in tudi timer in ko preteče čas, pride do izklopa, čeprav je stikalo še vedno na 1. Rad bi imel vezano tako, da bi se timer vklopil šele po pritisku stikala na 0 in tako bi imel zakasnjen izklop ventilatorja.
Kaj mi lahko kateri razloži, kaj pomenijo ti simboli na shemi za vezavo. Kaj je tisti krog v krogu in kaj je tisti X?
_________________ “Ko je bog rekel naj bo luč, smo imeli mi že vse kable položene.”
Nazadnje urejal/a Vasakhan Sob Apr 19, 2008 10:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ghost Član

Pridružen-a: Tor 11 Mar 2008 12:55 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.22 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krogi v krogu so tipala, križec pa je simbol za žarnico.
_________________ VILI |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ghost Član

Pridružen-a: Tor 11 Mar 2008 12:55 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.22 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato potrebuješ izmenično stikalo(3kontakti),tako da ko stikalo izklopš po drugi
strani vzbudiš stopnišno stikalo,ta pa vklopi ventilator za določen čas.Enkrat vklopiš
ventilator neposredno s stikalom,ko stik. izklopiš pa vklopiš ventilator posredno prek
timerja.
_________________ VILI |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vasakhan Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Vasakhan je napisal/a: |
Rad bi imel vezano tako, da bi se timer vklopil šele po pritisku stikala na 0 in tako bi imel zakasnjen izklop ventilatorja.
|
Tale opis mi deluje cisto drugace kot na zacetku
Ugibam-tole bo za na WC
Torej prides na WC in prizges luc.Nato opravis "delo" in ko ugasis luc ventilator posesa "izpusne pline"
V tem primeru lahko uporabis eno izmenicno stikalo za luc in ventilator
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.07 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je za WC, se dobi takšno stikalo za vgradnjo v ventilator. Pa še desetino tistega na zgornji sliki ne stane.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vasakhan Član

|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
robert je napisal/a: |
Torej prides na WC in prizges luc.Nato opravis "delo" in ko ugasis luc ventilator posesa "izpusne pline"
V tem primeru lahko uporabis eno izmenicno stikalo za luc in ventilator  |
To je dobra ideja. Vendar v tem primeru ventilator ne bi delal, takrat, ko je luč prižgana. Bolj kot "izpušni plini" , me skrbi vlaga v zraku, ki nastaja pri tuširanju. To bi rad čimprej posesal v zračnik, zato bi rad, da ventilator dela že med tuširanjem.
_________________ “Ko je bog rekel naj bo luč, smo imeli mi že vse kable položene.” |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.07 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavljam! Pojdi v bližnjo trgovino z elektromaterialom in vprašaj.
Branez je napisal/a: |
Če je za WC, se dobi takšno stikalo za vgradnjo v ventilator. Pa še desetino tistega na zgornji sliki ne stane.  |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
klik
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vasakhan Član

|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj Gumby, si le prišel na forum. Kot vidiš sem problem predstavil širiši množici.
Hvala vsem za odgovore, dobil sem nekaj novih idej, ki mi bodo prav prišle v prihodnjosti.
Bom pa šel v trgovino, seveda
In tako zgleda instaliran rele v dozi
Ali mi lahko kdo razloži, kaj pomenijo te različne nastavitve za rele? Prilagam diagram za različne funkcije.
Ali je možno rele nastavit na ciklično ponavljanje? Tako da bi se npr. vsako uro ventilator prižgal za 10s?
|
2.7 MB |
11 krat |

|
funkcijski diagram za BZ326327 |
|
102.57 KB |
18 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vasakhan Član

|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2008 11:52 am Naslov sporočila: vprašanje |
|
|
Sem prejšnje sporočilo editiral, pa ni datuma ponastavlo. Eh
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2008 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Funkcija b
Ta ima možnost dajanja pulzov, ko je vhod 1. če pa lahko nastavljaš oba časa ločeno (vklopljeno, izklopljeno), pa preberi navodila časovnika. Običajno pa so taki z dvema nastavitvama časa kar dragi.( Pa še pomembno je, da ustrezajo časi tvojim željam.
Edit: po ogledu slikice nastavitev na releju, to ne bo šlo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni