www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Časovno zakasnjen izklop ventilatorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vasakhan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 22:35
Aktiv.: 0.32
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 19, 2008 1:02 am    Naslov sporočila:  Časovno zakasnjen izklop ventilatorja Odgovori s citatom

Spoštovani!

Zanima me, kako bi lahko z naslednjimi elementi sestavil zakasnjen izklop ventilatorja in ali je to sploh možno s temi elementi, ali še kaj manjka?

Na sliki je stikalo in ne tipka. Rad bi dosegel, da bi ventilator po izklopu stikala še delal določeno minut.

Kdo bo prvi? Very Happy

DSC00476.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  132.95 KB
 Pogledana:  19 krat

DSC00476.JPG

DSC00477.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  156.86 KB
 Pogledana:  16 krat

DSC00477.JPG

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 19, 2008 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje sploh je problem ?
Namesto zarnice vezes rele (ventilator) in namesto tipke stikalo Cool
Edini problem,ki se lahko pojavi-nekateri casovniki imajo vgrajen "anti zobotrebec system"-nekateri na stopniscih blokov veselo blokirajo stikalo in luci svetijo cele dneve.Pri nekaterih to ne deluje Wink

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 19, 2008 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je potem še 2x huje, kot če bi luči nonstop gorele. Kdo bo v temi preverjal stikala, katero je zataknjeno z zobotrebcem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vasakhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 19, 2008 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem nastane tako: ko preklopim tipko iz 0 na 1, se zaštarta ventilator in tudi timer in ko preteče čas, pride do izklopa, čeprav je stikalo še vedno na 1. Rad bi imel vezano tako, da bi se timer vklopil šele po pritisku stikala na 0 in tako bi imel zakasnjen izklop ventilatorja.

Kaj mi lahko kateri razloži, kaj pomenijo ti simboli na shemi za vezavo. Kaj je tisti krog v krogu in kaj je tisti X?

Nazadnje urejal/a Vasakhan Sob Apr 19, 2008 10:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ghost
Član
Član

Pridružen-a: Tor 11 Mar 2008 12:55
Aktiv.: 0.22
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 19, 2008 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krogi v krogu so tipala, križec pa je simbol za žarnico.
ghost
Član
Član

Pridružen-a: Tor 11 Mar 2008 12:55
Aktiv.: 0.22
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 19, 2008 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato potrebuješ izmenično stikalo(3kontakti),tako da ko stikalo izklopš po drugi
strani vzbudiš stopnišno stikalo,ta pa vklopi ventilator za določen čas.Enkrat vklopiš
ventilator neposredno s stikalom,ko stik. izklopiš pa vklopiš ventilator posredno prek
timerja.

Vasakhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ghost je napisal/a:
Zato potrebuješ izmenično stikalo(3kontakti),tako da ko stikalo izklopš po drugi
strani vzbudiš stopnišno stikalo,ta pa vklopi ventilator za določen čas.Enkrat vklopiš
ventilator neposredno s stikalom,ko stik. izklopiš pa vklopiš ventilator posredno prek
timerja.

To mi delaj ghost Very Happy , evo to sem iskal, hvala, včasih mi res ne potegne prave rešitve iz glave.

Tako torej, kajne?

DSC00490.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  146.52 KB
 Pogledana:  4 krat

DSC00490.JPG

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vasakhan je napisal/a:
Rad bi imel vezano tako, da bi se timer vklopil šele po pritisku stikala na 0 in tako bi imel zakasnjen izklop ventilatorja.

Tale opis mi deluje cisto drugace kot na zacetku Rolling Eyes
Ugibam-tole bo za na WC Cool
Torej prides na WC in prizges luc.Nato opravis "delo" in ko ugasis luc ventilator posesa "izpusne pline" Very Happy
V tem primeru lahko uporabis eno izmenicno stikalo za luc in ventilator Wink

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.07
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je za WC, se dobi takšno stikalo za vgradnjo v ventilator. Pa še desetino tistega na zgornji sliki ne stane. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vasakhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robert je napisal/a:

Torej prides na WC in prizges luc.Nato opravis "delo" in ko ugasis luc ventilator posesa "izpusne pline" Very Happy
V tem primeru lahko uporabis eno izmenicno stikalo za luc in ventilator Wink

To je dobra ideja. Vendar v tem primeru ventilator ne bi delal, takrat, ko je luč prižgana. Bolj kot "izpušni plini" Very Happy , me skrbi vlaga v zraku, ki nastaja pri tuširanju. To bi rad čimprej posesal v zračnik, zato bi rad, da ventilator dela že med tuširanjem.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.07
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavljam! Pojdi v bližnjo trgovino z elektromaterialom in vprašaj.
Branez je napisal/a:
Če je za WC, se dobi takšno stikalo za vgradnjo v ventilator. Pa še desetino tistega na zgornji sliki ne stane. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klik
Vasakhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oj Gumby, si le prišel na forum. Kot vidiš sem problem predstavil širiši množici.

Hvala vsem za odgovore, dobil sem nekaj novih idej, ki mi bodo prav prišle v prihodnjosti.

Bom pa šel v trgovino, seveda Very Happy

In tako zgleda instaliran rele v dozi Very Happy

Ali mi lahko kdo razloži, kaj pomenijo te različne nastavitve za rele? Prilagam diagram za različne funkcije.

Ali je možno rele nastavit na ciklično ponavljanje? Tako da bi se npr. vsako uro ventilator prižgal za 10s?

DSC00520.JPG
 Opis:
Rele
 Velikost datoteke:  2.7 MB
 Pogledana:  11 krat

DSC00520.JPG

funkcijski diagram.jpg
 Opis:
funkcijski diagram za BZ326327
 Velikost datoteke:  102.57 KB
 Pogledana:  18 krat

funkcijski diagram.jpg

Vasakhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 26, 2008 11:52 am    Naslov sporočila:  vprašanje Odgovori s citatom

Sem prejšnje sporočilo editiral, pa ni datuma ponastavlo. Eh Confused
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 26, 2008 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Funkcija b

Ta ima možnost dajanja pulzov, ko je vhod 1. če pa lahko nastavljaš oba časa ločeno (vklopljeno, izklopljeno), pa preberi navodila časovnika. Običajno pa so taki z dvema nastavitvama časa kar dragi.( Pa še pomembno je, da ustrezajo časi tvojim željam.

Edit: po ogledu slikice nastavitev na releju, to ne bo šlo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni