|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2010 10:04 pm Naslov sporočila: Izdelava agregata |
|
|
Skratka doma bi izdelal čim bolj enostaven agregat. Vem, da se ne splača, ampak kakor pravite raznih elektronik centralnih peči na današnje cenene agregate ni pametno priklapljati, razen, če poznate kakšno zaščito.
Predodno sem se malo informiral ina internetu in zbral nekaj možnosti.
Pogonski motor bi bil od koslnice, ki ima menda že vgrajeno regulacijo obratov s pomočjo hladilne veternice.
1. Motor z notranjim izgorevanjem in asinhronski motor. Potrebno ga je poganjati malo nad nazivnimi obrati in na izhod je potrebno dodati kondenzatorje. faktor izkoristka pa znaša cca. 0,6.
2. Motor z notranjim izgorevanjem in alternator. Iz alternatorja odstranimo diode in regulator, ter uporabimo transformator na 230V. Težava je v velikem transforamtorju in tem, da moramo za frekvenco 50Hz zmanjšati obrate in s tem pridobimo izgube.
3. Motor z notranjim izgorevanjem, alternator, akumulator in inverter. Motor poganja alternator, ki polni akumulator inverter pa iz 12V DC ustvarja 230V DC. Dokaj enostavna, ampak draga in fizično nerodna rešitev.
4. Motor z notranjim izgorevanjem in sinhronski motor. Menda je sinhronski motor že sam po sebi generator, kaj več pa ne znam napisati. Glede na to, pa da se te vrste motorji danes uporabljajo v agregatih verjetno rešitev ni kaj prida.
Če sem kje napisal kakšno neumnost se opravičujem in me prosim popravite.
Če pa veste za kakšno poceni zadevo za zaščito elektronike priključene na agregat pa na dan z njo. Saj ko bi imela peč ločeno napajanje za elektroniko in grelec, črpalke...bi z inverterjem 150W iz akumulatorja napajal elektroniko, ostale neobčutljive zadeve pa z agregatom, vendar temu saj na zunaj ni tako. Moram pa stvar odpreti in preveriti.
Če bi pa vse skupaj poganjal z inverterjem seveda s nesinusnim (ker so poceni), pa črpalke in ventilator s tem zagotovo nebi bila ravno zadovoljna.
Prosim na dan z mnenji, predlogi, popravki... _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2010 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadnjič sem na osciloskopu pogledal izhod na enem Bauxxx cheap-[slovenščina je zame španska vas] sranju - prav lep sinus, tudi pod obremenitvijo. _________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
(Aleksander Sergejevič Jakovljev) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2010 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
S57NNT je napisal/a: |
Zadnjič sem na osciloskopu pogledal izhod na enem Bauxxx cheap-[slovenščina je zame španska vas] sranju - prav lep sinus, tudi pod obremenitvijo. |
Misliš samo izgled ali si gledal tudi podrobneje frekvenco. Kakšno breme si imel priklopljeno? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2010 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frekvenca po mojem niti ni tak problem, seveda ni čisto točno 50Hz, ampak odstopanje tako od oka tudi ni dosti večje od par Hz gor ali dol. Po mojem je večji problem pri zagonu - agregatek z deklarirano 950W kratkotrajno, 650W dolgotrajno obremeniš s 700W fleksarco - dela čisto v redu, tudi moči ni dosti manj kot na omrežju (mislim tako po občutku, ko se spraviš rezat 50×50 kotnik), ampak po mojem bi znal biti problem zagon. Tedaj opazno upadejo obrati in zanesljivo se tudi napetost precej sesede, in tu pa je vprašanje, kako se na to odzove elektronika za vzbujanje, če se na nenaden sunkovit padec napetosti odzove z maksimalnim vzbujanjem, bi morda znal kakšen prenapetostni sunek poskrbet za kakšno neprijetno presenečenje. _________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj nebi v ta namen dal UPS-a?
Pri obremnitvi 150W in avtomobilskem akumulatorju(50Ah) bi zadeva držala 4h. _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 6:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Metor z notranjim zgorevanjem, trifazni outrunner z stalnimi magneti, usmernik, MPP od solarnega sistema in akumulator. Naprej pa sinusni inverter (kitajski se dobi 3 KW za 350 euro domov!).
Izkoristek odličen, sinus dober, cena nizka.
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
stranaboy je napisal/a: |
Zakaj nebi v ta namen dal UPS-a?
Pri obremnitvi 150W in avtomobilskem akumulatorju(50Ah) bi zadeva držala 4h. |
Težava je v tem, da ni ločenega priklopa za elektorniko in motorje...
Moram pa odpreti, da se prepričam.
UPS mi je pa malo brezveze kupovat, ker bom ageegat lahko rabil še zy kaj drugega. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Čet Okt 28, 2010 9:55 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Primož, kaj drugega kot sinusno obliko napetosti, iz sinhronskega generatorja tudi ne moreš dobiti, enako velja za asinhronskega. Pri raznih kitajskih agregatih je vprašljiva kvaliteta krmilne elektronike, ter kvaliteta navijanja generatorja.
Zakaj pa ne pogledaš malo za kakšnim rabljenim agregatom renomiranih proizvajalcev? _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Primož, kaj drugega kot sinusno obliko napetosti, iz sinhronskega generatorja tudi ne moreš dobiti, enako velja za asinhronskega. Pri raznih kitajskih agregatih je vprašljiva kvaliteta krmilne elektronike, ter kvaliteta navijanja generatorja.
Zakaj pa ne pogledaš malo za kakšnim rabljenim agregatom renomiranih proizvajalcev? |
To razumem. Samo kakor mi je znano bi enostaven agregat s asinhronskim motorjem varneje poganjal razne elektronike(saj tako je v eni drugi temi napisal Azrael).
Gledal sem rabljene zadeve na bolhi pa jih je bolj malo pa še malo veliki so za moje potrebe. Našel pa sem tudi nek star generator, ki ga je poganjal, če se ne motim celo Aran, samo se zadeva, če se še, prodaja na Hrvaškem.
Ko bi bila vsaj elektronika ločena od električne mehanike bi bil problem enostavno rešen. Elektronika bi bila čisto zadovoljna z modificiranim sinusom, motorji in grelec pa z napetostjo iz agregata.
Si bom pa danes poskusil sposoditi tokovne klešče in izmeril dejansko porabo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Centralna se sploh ne sekira na kaj dela.
Termostat ma itak lastno napajanje preko trafota, črpalke pa se vrtijo že na karkoli podobno sinusu.
Edino gorilnik bi znal zafrkavati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Centralna se sploh ne sekira na kaj dela.
Termostat ma itak lastno napajanje preko trafota, črpalke pa se vrtijo že na karkoli podobno sinusu.
Edino gorilnik bi znal zafrkavati. |
Napisal sem, da črpalke na to nebi dobro delale, ker sem to prebral na nekem drugem forumu. Težave pa bi po mojem mnenju lahko predstavljal motorček ventilatorja, še posebej pa motor, ki vrti polžka za doziranje peletov v skodelico.
Sploh pa se mi agregat zdi nekako boljša rešitev, saj bi ga lahko uporabljal še za kaj drugega, saj za delovanje potrebuje samo gorivo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pumpe znajo ropotati na cudni obliki napetosti, ampak to ni nic hudega.
Agregat pa ne rabi samo goriva. Rabi tudi redno vzdrževanje, zaganjanje vsake kvatre, menjava olja vsakih 20 ur delovanja, čiščenje svečke in nenazadnje. Zadeva je hrupna in rabi imeti dovod svežega zraka in odvod izpušnih plinov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Amapk vseeno mi je nekako boljši agregat. Sicer so pa to zaenkrat samo razmišljanja. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
P, menjava olja vsakih 20 ur delovanja, ............. |
Pa kakšno olje daješ ti v agregat, da ga je potrebno menjati na 20 UR?
Po 20 urah se ga zamenja samo prvič.
Kasneje ni potrebno več kot na 100 ur, kar pa je 5 x počasneje, kot predlagaš. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2010 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
... kaj drugega kot sinusno obliko napetosti, iz sinhronskega generatorja tudi ne moreš dobiti, enako velja za asinhronskega. |
To se je tudi meni zdelo, že čisto po neki najosnovnejši kmečki logiki, ampak priznam, da sem bil na koncu že čisto zmešan, glede na to, da množica ljudi trdi, da za poganjat karkoli, kar ni žarnica z žarilno nitko 'mora bit pa obvezno honda z inverterjem' za xxxEUR _________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni