|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matejl Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.64 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Nov 18, 2010 11:24 pm Naslov sporočila: Regulacija ogrevanja |
|
|
Imam sledeč problem:
Iščem regulator ogrevanja centralne kurjave na kateri podpira:
- peč na trda goriva
- radiatorje (sobni termostat bolj ne kot ja )
- bojler sanitarne vode (ogrevan preko peči)
- sončni kolektorji
Seltronovi regulatorji mi nekako niso všeč. Obstaja še kaj drugega (npr. DeDietrich, Wiessman...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Nov 19, 2010 2:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Za tisto kar ti želiš ne bo zadostoval en regulator ... boš potreboval že kar en konkreten krmilnik (npr. LOGO!), ker temu rečemo že kar avtomatizacija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
me2d Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10 Prispevkov: 291 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Pet Nov 19, 2010 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej še ELV . Le poceni ravno ni... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pet Nov 19, 2010 7:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Rototehnika Firšt |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Nov 19, 2010 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva naloga!
Iščeš napravo, ki ti bo upravljala temperature (sobne, sanitarne, .. ) po tvojih željah in urnikih, toploto pa črpala iz kotla na trda goriva. Tak kotel se ne da prav dobro regulirati in je potrebno med kotel in sistem vgraditi še akumulator toplote v obliki nekaj kubičnih metrov velike toplotno izolirane cisterne za vodo. Tja se spravi odvečna toplota, ki jo proizvaja kotel, kadar veselo gori, in iz nje se črpa toplota in distribuira po željah, kadar kotel ugasne.
Moj sosed ima nekaj podobnega. Vsako jutro zakuri in potem ima cel dan mir. A moj sosed nima interneta. Celoten sistem ogrevanja in avtomatike je kupil, lahko vprašam kje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pet Nov 19, 2010 9:51 am Naslov sporočila: Re: Regulacija ogrevanja |
|
|
matejl je napisal/a: |
Imam sledeč problem:
Iščem regulator ogrevanja centralne kurjave na kateri podpira:
- peč na trda goriva
- radiatorje (sobni termostat bolj ne kot ja )
- bojler sanitarne vode (ogrevan preko peči)
- sončni kolektorji
Seltronovi regulatorji mi nekako niso všeč. Obstaja še kaj drugega (npr. DeDietrich, Wiessman...) |
Za tole kot je dejal že @vilko boš potreboval kot je dejal @Iztok krmilnik ter 1 do 3 diferencialne temperaturna stikala - ali pa konkreten PLC z analognimi vhodi za nastavitev regulacije s TEMP senzorji. to je pa že kar konkretna avtomatizacija,. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Nov 19, 2010 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš čas in znanje gre tudi v samogradnji. Tole sem delal kolegu.
Največji problem običajno predstavja sam "hardware" ogrevanja. Še tako dobra regulacija ne bo delala dobro, če sam sistem ogrevanja ni dobro zasnovan. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni