|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Jun 25, 2008 11:36 am Naslov sporočila: Dileme o prehitrih voznikih, ZVCP in ... |
|
|
Nadaljevanje od tukaj.
protoncek je napisal/a: |
...ampak to so največje dovoljene hitrosti, ne pa obvezne... |
Spet nekdo iz stare šole. Najvišja hitrost, ki je na določenem delu ceste določena je najvišja, hkrati pa "skoraj" obvezna.
Tretji in četrti odstavek 30 člena ZVCP določata:
Citiram: |
(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. |
Isti člen, le da drugi odstavek pravi, da je hitrost treba prilagoditi tudi sposobnostim voznika:
(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem. |
Moja interpretacija. Ne glede na stanje na cesti lahko voziš tudi 10, če pač ne zaupaš v svoje sposobnosti in se ti zdijo razmere na cesti pravšnje za tako počasno vožnjo, je treba, če voziš manj kot 1/2 omejitve, vklopiti vse 4 smernike in takoj ko se za tabo nabere kolona vozil (3 ali več) to kolono spustiti mimo na primernem mestu. Če voziš manj kot omejitev in več kot 1/2 lahko voziš brez 4 smernikov, vendar umikanje še vedno velja.
Toliko od človeka, ki "daje delo pogrebnikom"! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je zadeva po ZVCP ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 1:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Mucek4, vse kar pišeš je res.
In tudi to, da si hiter. Sem se imel priliko peljati za tabo Sem jaz skoraj enega zgazil, ko sem te lovil....
Nižja hitrost je tudi prihranek pri gorivu. Jaz se postavim na AC, 110 km/h, 6. prestava, tempomat in se peljem. Razlike do 130 je vsaj 0.3L/100km, ocenjeno tako na palec. Bom ob priliki izmeril. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na razdalji 100 km tako prihranis 0.3 litra (0.3618 EUR), izgubis pa slabih 8 minut in pol. Ce je tvoj cas vreden manj kot 2.59 EUR/uro, si res prihranil  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čas se resda podaljša, živce in stalno prehitevanje pa prihraniš. Takšna vožnja je veliko manj stresna.
In kot sem že rekel, podatek je samo ocena - ne se zanašati naj in delati izračunov. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi pa MACHO.
 _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tvoja razlika med 110 in 130 se mi zdi nekam premajhna.
Med 130 je za 18% več kot 110. Kvadratni zakon upora potem pravi, da je upor za skoraj 40% večji. Dvomim, da se potem poraba spremeni le za 5%...
Pri meni se pozna za več kot pol litra (skoraj liter). S 7.5 do 8.0 sem prišel na cca. 7L/100km _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO, tvoje razmišljanje bi bilo pravilno, ako bi avtomobilski motor skupaj z menjalnikom in vsemi pritiklinami, povezanimi s pogonom (torej tudi kotalni upor gum) imel 100% izkoristek.
Ker pa je ta izkoristek čez palec krepko pod 30%, je rezultat merljiv v mililitrih namesto litrih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ob hujšem nalivu (petek 20.6.) sem bil na južni ljubljanski obvoznici. Ravno ko je začelo deževati sem štartal iz Rudnika. Počutil sem se kot da imam pod pokrovom motorja vsaj 200 konjsko mrcino! Cesta je bila tako spolzka, da je ob normalnem speljevanju šlo kar v prazno!! Pa nimam slabih gum!
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 26, 2008 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
O tem sem jaz govoril, ja. Samo eni tako obvladajo da tudi v takih razmerah z lahkoto in popolnoma varno vozijo po omejitvah, torej 100 mimo vseh ostalih neznalcev in nesposobnežev, ki se plazijo z manjšo hitrostjo...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Jun 27, 2008 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Čas se resda podaljša, živce in stalno prehitevanje pa prihraniš. Takšna vožnja je veliko manj stresna. |
Stalno prehitevanje prihraniš, če voziš nekje 80-85 km/h za tovornjakom. S tem se tudi zelo zmanjša poraba, če voziš na "malo manjši" (ne)varnostni razdalji. Vožnja 100 oz. 110 po AC je za mene bolj stresna kot vožnja 130 oz 135.
Pri 100 je treba (posebej v čudnih urah) prehitevati tovornjake in hkrati paziti, da ne oviramo prometa, ki nas po prehitevalnem pasu prehiteva hitreje drugih (jaz za razliko ne ustvarjam kolone). tako pride na vrsto zaviranje za tovornjak, vnovično pospeševanje za prehitevanje, ....
Če je razlika med porabo samo 0.5l je to 0.35€ na 100 km in se to ne splača sekirat. Vsaj meni ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 27, 2008 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
O tem sem jaz govoril, ja. Samo eni tako obvladajo da tudi v takih razmerah z lahkoto in popolnoma varno vozijo po omejitvah, torej 100 mimo vseh ostalih neznalcev in nesposobnežev, ki se plazijo z manjšo hitrostjo...  |
Kdo je govoril o neurjih? Govorili smo o dežju in mokri cesti. Mislim da prejšnji petek je bilo na severni obvoznici podobno. Hitrost je bila okrog 40 km/h, pa ne zaradi podlage ampak zaradi količine dežja, ker brisalci ni zmogli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 27, 2008 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem hotel predlagati da se vrnemo na temo, pa vidim da si me prehitel... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2010 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za nesrečo so okrivili starega znanca Branka Barbariča iz Krnec, ki je že pred nesrečo kar šestnajstkrat kršil prometne predpise, po nesreči pa še najmanj štirikrat. Barbarič pravzaprav sploh ni imel vozniškega izpita, vozil je neregistrirane avtomobile in povrh vsega je bil ponavadi pijan. Tudi ko je pred hčerkinimi očmi do smrti povozil mamo in potem pobegnil, je bilo tako. |
Senat, ki mu je predsedovala sodnica Natalija Pavlič Goldinskij, je Barbariča obsodil na eno leto in osem mesecev zapora. |
izvedenec Štefan Ščap izračunal, da je Barbarič v času nesreče skozi Prosenjakovce vozil po predpisih in da bi se udeleženki v nesreči lahko rešili, če bi pravočasno skočili v jarek. |
sLOVEnia .
___________________ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2010 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sploh ne bom komentiral... Podal bom samo primerjavo, ki sem jo videl včeraj na AnimalPlanet...
Človeku so povozili mačko. Ker jo je "imel rad" in je mačka zgledala ubogo (zmečkana glava) je dve leti ni peljal k veterinarju, ker se je "bal" usmrtitve.
Po sojenju je dobil 15 let zapora za mučenje živali... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni