www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avtomobili, ki smo jih vzljubili
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2010 2:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno še ne veš kaj je sploh VW hrošč. To je že precej star model avta, ki je tudi imel zračno hlajen motor.

Ogrevanje kabine so nemci rešili tako, da so okrog klasičnega izpušnega lonca dodali še en plašč pločevine in tako ustvarili dodatno komoro v kateri se je segreval čist zrak od zunaj in so ga potem ogretega vpihovali v kabino ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2010 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj si sposodim temo,
Iztok pred kratkim si spraševal po ultrazvočnem merilniku hitrosti za traktor pa teme ne najdem.
Nimam načrta vendar lahko povem da GPS dela zelo lepo.
Prijatelj v službi uporablja navigacijski sistem in avtopilota za traktor, in je pogledal, pa se hitrost ki jo kaže traktor in GPS popolnoma enaka. Za hec je vzel en GPS modul ga povezal z M8 in ga nesel v službo tudi ta modul je kazal popolnoma enako hitrost, vendar je bilo potrebno modul prestaviti v PEDESTRIAN (pešec) način delovanja.

Vlado

New Image-gps.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  262.01 KB
 Pogledana:  9 krat

New Image-gps.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2010 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No no, tako mlad pa še tudi nisem da ne bi vedel za hrošča in njegovo zapuščino. 1,5 mm pločevina v katero se ni bilo dobro zaleteti, mehanski merilnik količine goriva kot redka oprema, in dobra lokacija akumulatorja. Bokser motor je že takrat bil super osnova za razne domače samogradnje, še en iz sosednje vasi si je naredil cestno vozilo, le da je bokser poganjal propeler od jadrilice, da se je kam premaknilo. Če se je peljal mimo tamkajšne gostilne, so morali ljudje trdno prijeti kozarce... Poznam pa še čisto prvega VW Passata GL, ki ga je davnega leta '73 kupil moj dedek - še tisti prvi modeli, s šestkotnimi žarometi. Imam še zdaj doma nerabljeno originalno vetrobransko steklo, če potrebuješ. Wink

Za prvo silo si pa lahko avtor omisli tudi ogrevano sedežno prevleko. Nazadnje kolikor sem gledal, so bile okrog 20 €.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
...
Iztok pred kratkim si spraševal po ultrazvočnem merilniku hitrosti za traktor pa teme ne najdem.
...
Mislim, da to nisem bil jaz Smile

sebaveh je napisal/a:
No no, tako mlad pa še tudi nisem da ne bi vedel za hrošča ...
Zadnjič sem sedeli v neki družbi starostnega razpona od 20 do 50 let in ko je debata nanesla na bližnjo zgodovino so nas mladci ob omembi bonov za bencin, par-nepar tablic in podobnega gledali Shocked kot, da smo padli iz Marsa ... in zato sem se sodeč po tvoji sliki v avatarju o hrošču malo razpisal v wiki obliki ... Smile
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Notri v hrošča so tlačili vsemogoče. Mislim da brez večje predelave gre notri porshejev motor. Vem za primer znanca, ki je šel na nemško avtocesto cesto "no limit" z namenom, da proba svojega BMW-ja. Pa je naletel prav na enega takega. Confused
Voznik je sopotniku , ki je bil moj kolega rekel "E tale me pa sigrno ne bo..." Vozila sta baje kakih 10km drug poleg drugega, potem mu je oni v hrošču pomahal pa se odpeljal kot bi imel raketni pogon...kolega je rekel" Kot bi prehitel fičota" :bonk:

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, si me spomnil na čase, ko sem imel malce nafriziranega 1300ccm ameriškega yugota s skoraj 100 konji.

Na zadnji havbi pa sem oznako Y65A zamenjal z Yugo 45 ... Twisted Evil
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 3:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pa za razliko imel res Y45. Ampak predelan. Nek mojster pri Postojni je vgrajeval v te avte še 5 brzino. Na vožnji v Pordenone sem mislil, da bodo eni Italijani z takrat "hudim fiatom" Croma stopili z avta ven.
Saj na kaki lokalni ovinkasti cesti bi me hitro ujeli, ampak ko se je stvar na italijanskih ravninah zagnala jo hudič ni več ustavil.

No ubogi Y45. Še danes mi ga je žal. Sem ga prodal je imel kake 120k km. No prepis naj bi naredili kasneje. V tistih časih je to bil (nevaren) običaj. No kakorkoli čez ene 10 ali 11 mesecev je tip prišel delat prepis. Pa ne tisti, ki sem mu prodal avto, in tudi ne tisti, ki je od njega avto kupil.... Mislim, da je bil že en peti lastnik. No jaz tudi nisem kupil novega. Je imel 56k km,ampak mislim, da so me nategnili.
Kakorkoli na pogodbi, ki sem podpisal je pisalo 25.500 km.
Še preden je tip odšel sem moji dragi zašepetal:" Do novega jim manjka samo še par prodaj! Laughing

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Zadnjič sem sedeli v neki družbi starostnega razpona od 20 do 50 let in ko je debata nanesla na bližnjo zgodovino so nas mladci ob omembi bonov za bencin, par-nepar tablic in podobnega gledali Shocked kot, da smo padli iz Marsa ... in zato sem se sodeč po tvoji sliki v avatarju o hrošču malo razpisal v wiki obliki ... Smile

To so bili časi, ko so moji starši kupli dva fičkota in na srečo sta imela en parno, drugi neparno številko. Da se o menjavi tablic ne pogovarjamo. Mr. Green
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak, kar se črpalk tiče, smo šli na slabše. Včasih je prišel črpalkar, ti natočil bencin in poračunal skozi okno. Sedaj je vse samopostrežno, pa še slalomirat moraš med policami, da prideš do blagajne...
Se spomnim, ko sva z mamo šla natočit hrošča. Ko je možakar videl samo en bon za 5L, je vprašal, če nama ostanek bencina zavije za seboj Mr. Green

maty
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jan 2010 0:57
Aktiv.: 0.66
Kraj: Svečina

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva štorija so tudi mopedi in motorji iz tistih časov. Sam imam Puch-a (cobra gtl 2 6lc). V bistvu je to 50ccm motor, vodno hlajen in 6 prestav. Sicer če vidi kdo cilinder mi ne verjame da je 50ccm ampak reče da je minimalno 125. No, v glavnem po tem mopedu je kopiral tomos specialko...vendar slaba kopija. Problem je le, da ne morem zadevce registrirati, ker imam avstrijske papirje in ne naših...
Trenutno pa restavriram vw golfa 1,5d (made in germany, ne tas)...užitek gledati to preprosto in trotl ziher tehniko Very Happy
Nazaj na vrh
pomar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Aktiv.: 1.25
Kraj: okolica Ptuja

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bon za becin. Nekaj še jih imam. Mogoče še jih bom rabil. Laughing

bon.jpg
 Opis:
bon za becin
 Velikost datoteke:  169.26 KB
 Pogledana:  14 krat

bon.jpg

Nazaj na vrh
S57NNT
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50
Aktiv.: 1.55
Kraj: Ljubljana - okolica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:

To so bili časi, ko so moji starši kupli dva fičkota in na srečo sta imela en parno, drugi neparno številko. Da se o menjavi tablic ne pogovarjamo. Mr. Green

Tedaj sta tudi moja starša iz istega namena kupila spačka, da je delal družbo stoenki...

Tole so njegovi ostanki...

(Aleksander Sergejevič Jakovljev)
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S57NNT je napisal/a:
Tole so njegovi ostanki...

Ha! V redu je ! Spaka živi! In še ime si zasluži Laughing

Stoenke pa verjetno že zdavnaj ni več.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
...Včasih je prišel črpalkar, ti natočil bencin in poračunal skozi okno.

Pridi k nam v Sostro! Še vedno je postrežna bencinska z dvema ročkama in pride tip natočit Wink
Le računa ne napiše več na roke.

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Ampak, kar se črpalk tiče, smo šli na slabše. Včasih je prišel črpalkar, ti natočil bencin in poračunal skozi okno. Sedaj je vse samopostrežno, pa še slalomirat moraš med policami, da prideš do blagajne...

Ja in ko je bila cena, ki si jo plačal za bencin odvisna od tega, kakšna je bila črpalkarjeva zadnja plača. Če so mu kaj odbili je pač natočil malo manj, računal pa enako.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni