|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Nov 03, 2010 9:07 pm Naslov sporočila: Attiny13, Atinny45 nasvet, pomoc, razlaga... |
|
|
Lep pozdrav.
Imam eno vprasanje.
Potrebujem vezje (mikrokontroler), v katerega bi nalozil program kateri bi na izhodu dajal 36kHz pravokotni signal... Mikrokontroler pa bi vzel zato ker bi to naredil programsko in bi ga lahko spreminjal. Lahko bi uporabil NE555 in trim potenciometer, samo me moti velikost, pa cenovno pride vec (usteto v ceno; ostali elementi, potenciometer-tisti ki ga lahko dosti krat rotiramo)...
No da preidem k bistvu, potrebujem 8 pinski mikrokontroler v DIL ohisju, program bi nalozil na posebej narejeni ploscici (za te namene), ter ga vstavil v podnozje na vezje.
Programiral bi v Bascomu, ker pa nevem kako velik bo program, me zanima ali bi lahko uporabil kaksen od omenjenih cipov?
-Attiny13 http://www.datasheetdir.com/ATTINY13+download
ali
-Attiny45 http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/2586S.pdf
(tukaj pa sta se Attiny25 in Attiny85)
Torej kaj predlagate?
Najlepsa hvala.
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.67 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sre Nov 03, 2010 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek izberi tudi kaj večjega mega8 ali >. Je malo čuden občutek, ko ti zmanjka
programskega spomina.
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plesec Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.70 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Nov 03, 2010 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za generiranje pravokotnega signala je kode vse skupaj par bytov. Tako da omejitve s spominom ne bi smelo biti. Vsaj v asemblerju je tako. Bascoma ne poznam ampak mislim da prav veliko kode tudi ne naredi. Sicer pa napiši program pa boš videl koliko spomina rabiš. To lahko narediš preden začneš s hardwarom.
lp primož
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Nov 03, 2010 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala fanta. Glede spomina, bo dovol ta C , saj bo program enostaven, le set, reset pa seveda v zanki. Samo rad bi se resil tistih potenciometrov, tako da mislim da bo cisto vseeno kateri Attiny od zgoraj navedenih vzamem, saj ce sem rpav razbral i datasheetov vsi premorejo krepko cez 100KHz signal, jaz pa potrebujem le 36kHz ali 38kHz. Le cenovno moram videt...
Aja da povem zakaj rabim zadevo; 36kHz potrebujem za IR LED diode, zaradi IR senzorja (sprejemanje-oddajanje).
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Čet Nov 04, 2010 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
mislim da je med Projekti na tem forumu zajet en IR oddajnik-sprejemnik z attiny
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Nov 04, 2010 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem iskal, ampak nisem nic nasel. No saj priblizno vem kako bo to prislo, le pocakati moram kaksen teden, ker v soli pricnemo s Bascomom, jaz raz prehitevam Ce se bo kje kaj zataknilo, se bom javil. Hvala.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem narocil Attiny45, no kar se tice kode programa bo slo. Imam pa problem; C bom sprogramiral na majhni ploscici, na kateri bo DIL8 podnozje, vanj bom posadil čip, ter prek programatorja zapekel program. To se slisi vse lepo in prav, ampak potrebujem malo pomoci. Programator imam USB s AT mego8 ima pa 10 programskih ISP pinov, torej zanima me katere vse elemente moram dodat med Attiny45 in ISP pine (na to majhno ploscico), ali potrebujem posebej napajanje za C ? Ker ce ga potrebujem, bom verjetno uporabil 78 05 stabilizator... Nekje sem zasledil da potebujem par kondenzatorjev pa kaksen upor, ali mogoce potrebujem se kaksen zunanji kvarc? V Attinny-ja bom nalozil program, kateri bo na izhodu dajal pravokotni signal, uporabil bom 4 izhode, ampak nisem nasel do koliko lahko obremenim izhod kontrolerja? Prebral sem data sheet pa nic ne pise (mogoce pa sem kaj preskocil )
Hvala za odgovore.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Za programiranje rabiš MISO, MOSI, SCK in pa RESET signale. Na ploščici, kjer boš programiral veži reset pin preko 10k upora na Vcc (+5V). Izhod veži na OC1B (PWM izhod) kjer boš dal duty cicle na 50% in boš lahko popolnoma hardversko generiral kvadratne impulze.
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 7:20 am Naslov sporočila: |
|
|
start je napisal/a: |
V Attinny-ja bom nalozil program, kateri bo na izhodu dajal pravokotni signal, uporabil bom 4 izhode, ampak nisem nasel do koliko lahko obremenim izhod kontrolerja? Prebral sem data sheet pa nic ne pise (mogoce pa sem kaj preskocil )
Hvala za odgovore. |
Slabo bereš in veliko spregledaš: datasheet - poglavje 21: Electrical characteristics, str 166. Sedaj pa poišči
Moraš pa imeti tisti tavelik datasheet s cca 200+ stranmi. Oni manjši z 20 stranmi mikrokontroler opisuje bolj "površno"
Za programiranje pa potrebuješ med seboj povezati na programatorju in uC ju pine: (to velja za večino atmelovih uC-jev)
uC - programator
MISO - MISO
MOSI - MOSI
SCK - SCK
RESET- RESET
GND - GND (tega je RGorazd pozabil)
če ima programator tudi izhod 5V za napajanje ciljnega mikrokrmilnika, lahko tudi tega priključiš namesto lastnih 5V tvoje napravice. Moraš pa biti pazljiv, da ne vklopiš naenkrat obeh 5V, ker se znaš na ta način spraviti v težave.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala fanta, torej 40mA lahko obremenim izhod, IR LED sicer potrebuje 60mA, ampak bom dal predupor, potreboval pa bom nekje 20mA, ker ne potrebujem visoke svetilnosti IR LED diod.
Torej potrebujem le 10k upor med reset in VCC, nobenega elementa vec? Kar se tice napajanja, bom verjetno naredil posebaj, no moram bolje pogledati na programator kako imam na njemu. Ce bom naredil posebaj napajanje za uC, potrebujem le 7805 ali potrebujem se kaksen element (poleg tistega upora za reset)?
RGorazd zgubil si me glede tistega " Izhod veži na OC1B (PWM izhod)" Nisem razumel...
Hvala.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej GND Tega sem vzel preveč samoumevno.
OC1B je PWM izhod. V samem mikrokontrolerju imaš košček periferije, ki skrbi za PWM. Nastaviš samo ustrezne registre (glej datasheet) in ti bo mikrokontroler sam generiral (moduliral) izhod. Tako da boš lahko v glavni zanki še kaj drugega počel, pwm bo pa laufal neodvisno. To boš kasneje razumel, ti vseeno veži izhod na OC1B pin, še vedno ga boš lahko uporabil tudi kot GPIO. V katerem jeziku boš programiral?
Aja, sem videl...Bascom. Ko boš s harverom končal, si poglej v bascomu (help) tale ukaz:
Config Timer1 = PWM
Tam ti vse lepo piše. Če boš rabil pomoč, smo tle
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala RGorazd, sem razumel malo vec kot prej, bom se enkrat pobolje pregledal datasheet. Glde PWM-ja, sem mislil uporabiti 4 izhode, katerim bi v Do Loop zanki ukazal set in reset (v ms) ter bi tako na izhodu dobil pravokotni signal. Ali obstaja kaksna bolsa varijanta?
Ter ali lahko za to mojo varijanto uporabim kar PB0-PB3 ? Ce prav razumem ima ta uC 6 I/O portou, ne?
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Narisal sem, kot sem razumel... Ali je pravilno?
Kaj bi bila tista LED dioda?
Mislim da sem zgresil, tam pri resetu kontrolerja in resetu berg konektorja...
Spodaj slika vezave programske ploscice in slike na kateri sem nasel 10 ISP pinov...
Poleg tega, mislim da lahko obremenim posamezen pin najvec za 10mA (govorit na tinny45... Torej 6 I/O pinov=60mA... Kako naj vezem diode, ce zelim imeti na pinu 20mA toka, naj jo dam med pin in VCC?
Hvala.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
90.69 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
13.82 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Nov 12, 2010 7:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali jaz nekaj ne zastopim ali pa ti delaš nekaj, kar v prvem postu ni opisano.
Torej, ti potrebuješ en signal s frekvenco 36-38kHz. Ta ti bo krmilil ledico, skozi katero gre lahko največ 60mA. Ti boš skoznjo pošiljal največ 20mA, izhood tinyja pa zdrži 40mA. Kje je tu problem, da bi moral paralel vezati tri izhode? Tudi mislim da je to bližnjica do puščanja dima.
Ledico lahko svobodno vežeš med pin in VCC ali pa med pin in GND. V prvem primeru bo svetila, ko bo izhod 0, v drugem pa, ko bo izhod 1. Nujna je seveda uporaba predupora...
Če potrebuješ večji tok bremena, potem pa uporabiš drug princip. Z mikrotom krmiliš tranzistor, ki potem vklaplja izklaplja močnejše breme.
Ker si rekel, da bi rad imel izbiro različnih frekvenc, potem raje razmisli o tem, da boš en pin uporabil kot vhod za izbiro med 36 in 38kHz.
Pa še na nekaj sem se spomnil. Če hočeš to uporabiti kot neke vrste daljinec, kje so v ta carrier signal vključene informacije?
Glede napajanja:
Naprava vsekakor mora imeti svoje napajanje (7805).
Tisto, da jo napajaš preko programatorja je mišljeno samo med časom programiranja in testiranja. Kajti drugače boš kot napajalnik s seboj moral nositi računalo In takrat moraš biti pazljiv, da nimaš vklopljena oba napajanja naenkrat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Nov 12, 2010 7:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Huh si nametal vprašanj.
1. Tiny 45 ima 6 vhodno izhodnih pinov, od katerih je praktično uporabnih 5 (PB0 - PB4). PB5 (RESET) ima poseben status se lahko sicer tudi uporabi kot vhod ali šibkejši izhod, vendar v tem primeru izgubi funkcijo RESETa in se mikrota ne da kasneje več programirati (no tudi to ni povsem res, ampak zate je to kar resnično).
2. Pine na konektorju in mikrotu z enakim imenom povežeš skupaj. Mislim da je na shemi pravilno. Kaj je LED pa ne vem Pusti ga pri miru.
3. To do sedaj si zrisal samo povezavo programatorja in mikrota, kje pa so LEDice?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni