|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.60 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2010 1:44 pm Naslov sporočila: Testi gum |
|
|
Ko sem letos videl tele AMZSjeve (oz. ADACjeve) teste zimskih gum, sem kar malo podvomil v kredibilnost teh testov...
Lani:
http://www.motorevija.si/datoteke/tabela%20zim%2009%201.gif
Letos:
http://www.motorevija.si/datoteke/tabela%20185%2010%20zima.gif
Namreč na podlagi teh testov sem šel in kupil Vredestein Snowtrack 3 gume (ki tudi niso ravno kitajskega izvora...).
To, da se dobro obnese na vseh podlagah, si lahko človek pod nosom obriše (mucek4, ni potrebno dodatno komentirat ). No, letos pa pade tale guma skoraj med manj priporočljive gume z razlago, da je nekoliko slabša na suhi in tudi mokri cesti (čeprav so lani napisali, da je dobra tudi na mokrem).
Po obnašanju gumi še res najbolj ustreza letošnja ocena, čeprav je bila guma kupljena lani...
Se mi zdi, da so ocene zelo pod vplivom prilivom €... Kako se vam zdi? Jim je za zaupat ali it in kupit gumo dobro poznanega proizvajalca? _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57 Prispevkov: 162 Aktiv.: 0.80 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2010 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je kdo mojster, ima morda komentar na nakup 225/55/17 Sava Eskimo HP??
Avto je Espace 2.2.
So tako nove, da jih še niso uspeli stestirati... Pa ne vem kaj bi vzel.
Hvala vnaprej, LP Bostjan _________________ Ko sem naredil , nisem vedel da se tega ne da...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2010 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sava eskimo HP bi tudi jaz, vendar so preveč nove in ne vem če bi jih kupil. Mogoče bodo prve serije resnično kvalitetne, da se model uveljavi, potem bo pa tako, kot eskimo S3, ko so bile najprej zelo v redu gume, sedaj pa, ko jih delajo v Poljski v Debici, so pa precej podpovprečne gume.
Ali se splača biti poskusni zajček pa ne vem, mene pridejo 205/55/16 okoli 80€/kos, sicer zelo v redu cena za to dimenzijo, pa vseeno, bi jih pa imel celo leto gor, ne mislim imeti dveh garnitur zaradi premalo vožnje, se bolj splača vsake 3 leta kupit nove, več pa najbrž ne bodo šle, tako kot eskimo S3 niso kaj več kot za 2 ali 3 leta, če jih voziš celo leto in seveda delaš do 15kkm/leto
. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
R33D3M33R Član

Pridružen-a: Pon 08 Jun 2009 13:56 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.25
|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2010 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo v premislek: ni nujno, da so bile gume na testu in tvoje, proizvedene v isti tovarni/državi. Tako imam recimo ene Sava Eskimo S3 gume iz Poljske, na drugih pa piše, da so iz Slovenije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2010 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred 2 sezonama (sedaj teče tretja) kupil BF Goodrich Winter G in sem več kot zadovoljen. Pa niti niso bile tako drage.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem iz preverjenega vira slišal izredno dobre komentarje za Bridgestone Blizzak. GLede HP gum pa bom vedel več povedat čez dva, tri tedne, ker jih bomo verjetno dali na službenega Galaxyja...(225/50/17) . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Normalno da vplivajo na test €, lep primer je zmagovalka testov Goodyear Ultragrip 7+. Obstaja ogromen krog uporabnikov, ki pohvali to gumo v mokrem (in suhem), a v noben test ne napišejo, da ta guma pač ni za v cel sneg (celc po domače) za v hrib, kar taisti uporabniki te gume lahko potrdijo (recimo Sava Eskimo S3 je boljša v celem snegu).
Sploh pa se mi zdi kriminalno, da obraba in poraba (šparanje na račun oprijema v suhem in mokrem) štejeta v testih (vsaka po 10%). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sava je definitivno boljša za v sneg, samo kaj ti to pomaga, če na mokri cesti ne prime nič.
Pa drugo vprašanje... Kolikokrat imaš v Slo sneg na cesti in kolikokrat je cesta mokra? Sam imam UG7+ že kar nekaj let in me še niso pustile na cedilu. Če greš v ekstreme pa tako ali tako rabiš verige. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Sava je definitivno boljša za v sneg, samo kaj ti to pomaga, če na mokri cesti ne prime nič.
Pa drugo vprašanje... Kolikokrat imaš v Slo sneg na cesti in kolikokrat je cesta mokra? Sam imam UG7+ že kar nekaj let in me še niso pustile na cedilu. Če greš v ekstreme pa tako ali tako rabiš verige. |
Moje izkušnje z Savo izredno slabe in to na račun pretirane obrabe. Šlo je za gume (Eskimo bolj prve serije) Izredno dobre so bile za vožnjo po snegu. Dalši klanec v mojem kraju sem recimo v prvem snegu, ko cesta še ni bila splužena premagal brez vsake težave. (običajno je takrat tam obstalo vse) Nekaj sokrajanov je celo mislila da imam 4x4 pogon . Moram reči, da sem do konca sezone gume izredno hvalil. Ko pa sem jih na koncu sezone zamenjal z letnimi, pa me je skoraj kap. Gume so bile popolnoma uničene. Pred vsem zadnje. Ker sem sumil najprej nesimetrijo na kolesju sem vozilo najprej peljal na optiko. Z optiko ni bilo nič narobe. Serviser mi je rekel, da dimenzija gum ni bila najprimernejša model vozila. (težji in močnejši Swift) Gume so bile dimenzisko ustrezne homologiranimi - ožjimi. V primerjavo lahko povem, da sem z letnim Michelinom Energy prevozil okrog 80 000. Ko sem jih menjal, je bilo profila še dovolj. Menjal sem jih zaradi staranja. Začele so "škripati". Skoraj nisi mogel speljati, da ne bi cvillo. Prav tako so se oglašale v ovinkih, tako da je bilo včasih kakega naključnega sopotnika kar strah... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe, Silvo - nori voznik.
Sava eskimo so izredno dobre gume za v sneg. Potrdil je to Silvo, tudi moj bratranec z njimi ni imel nikoli težav. In tudi z savskimi gumami lahko narediš 80.000km - vendar po snegu. Nikakor pa ne od njih računat preveč na suhem in mokrem asfaltu. Z bratrančevim Swiftom sem prevozil rdečo luč pri Volti na Tržaški z 60km/h pri polnem zaviranju (sredi zime, dež in 15 stopinj). Guma ni držala nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Hehe, Silvo - nori voznik. |
Ma ne. Tisto je že davno minilo. Sem čisto normalen voznik. Sem pa pozabil napisati, da je bila takrat zima sicer izredno mila. Skoraj cel mesec so bile letne temperature. Prav tako sem naredil kar precej km. A vseeno bi morale držati vsaj dve sezoni. Kasneje sem kupil nekaj lowcost. (toyo ali nekaj podobnega) Vozil sem jih dve sezoni. Šle so zraven, ko sem avto prodal. Mulc, ki ga je kupil, ga je že prvi mesec razbil - toliko o norem vozniku Na njih skoraj ni bilo sledu obrabe. So bile pa na snegu precej slabše od Save. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo. Nori voznik se nanaša na tale citat...
Silvo je napisal/a: |
Začele so "škripati". Skoraj nisi mogel speljati, da ne bi cvillo. Prav tako so se oglašale v ovinkih, tako da je bilo včasih kakega naključnega sopotnika kar strah... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do zdaj sem preizkusil Sava S3; dobra zimska pnevmatika za vse razmere, obraba je res mogoče malo večja. Glede mokre ceste je odvisno kako voziš.
Eskimo HP je samo up-grade S3. Razlikuje se v profilu in bi znala imeti v mokrem boljši oprijem ter še boljše rezultate v snegu in ledu.
Drugič GoodYear UltraGrip 7; podobna Savini S3, le da je bolj "mehka" in tudi višja obraba.
Tretjič pa BrigeStone Blizzak LM25; izjemno dobra pnevmatika z malo obrabe.
Ker letos nisem mogel dobiti LM35 (kupim pri svojem stricu, ki je omejen) sem se odločil glede na teste za Dunlop VinterSport 3D.
Za Dunlop sem se odločil zato, ker so letne Dunlop Sport Maxx TT pokazale zelo dobre rezultate in upam, da so zimske prav tako kvalitetne.
Če se te zimske obnesejo bom ostal na Dunlop, drugače pa grem nazaj na BridgeStone za zimske razmere.
BFGoorich sem imel letne in so bile v suhem precej nestabilne.
Edit; Vse drugo samo letne Sava ne. Effecta, Perfecta, v mokrem si kot na ledu. Ne priporočam! _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57 Prispevkov: 162 Aktiv.: 0.80 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za namige, ampak spet ne vem kaj narest.. .
Bom poročal...
Lp Bostjan _________________ Ko sem naredil , nisem vedel da se tega ne da...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.70 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zadnja leta uporabljal Sava Eskimo S3 (195/65R15). Po snegu so se obnesle dobro, na mokrem malo manj, vendar še vedno zadovoljivo, če nisem pretiraval. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 Ur