|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 3:23 pm Naslov sporočila: Fizična "chipless" telefonska centrala |
|
|
Torej sedaj sem prišel na še eno noro* idejo
* če ni spet illegalna
torej ideja je taka: želim telefonsko centralo, (prosim brez čipovja - torej tranzistorji, releji, diode, upori, nič drugega! če berete idejo - možno da uporabim PLC )
Ko nekdo kliče pač "prvi pride, prvi melje" - tisti ki se oglasi, se oglasi, drugi če malo zamudi, ne sliši nič. torej telefon, ki drugi vzdigne, je mrtev.
Potem pa še to: če, in seveda ČE slučajno je oseba, ki je vzdignila telefon A napačna, kličoči pa želi osebo na telefonu B, bi morala biti tukaj tipka, da se preveže na drugi telefon, oseba A odloži telefon in telefon B zvoni, torej da se zveza ne prekine! po možnosti (vendar dvomim da je to mogoče brez čipa) bi se po določenem času zvonenja v prazno nazaj zvezalo na telefon a (po 10s?)
(povzetek: telefona A in B zvonita. oseba A se oglasi, malo kasneje tudi oseba B, vendar je oseba B odklopljena. Ker kličoči ni hotel osebe A, oseba A pritisne na tipko in odloži slušalko. centrala "pozvoni" pri osebi B, dokler ta ne vzdigne (čeprav ko bi oseba A odložila, se danes zveza prekine - torej se tukaj ne sme). DODATNO: če oseba B ne vzdigne v določenem času, se klic preveže nazaj na osebo A.)
torej,
a) je to legalno?
če ja:
b) katere sestavine potrebujem? verjetno napajanje, tipke, releje in kable seveda. Programiranje PLCja mi ni problem
c) kako narediti?
Moja ideja: ko zvoni, uporabnik vzdigne slušalko in PRITISNE TIPKO (tukaj pride v igro PLC: ko pritisnem tipko prvič, veže name, ko drugič, me odklopi). takrat rele preklopi linijo na telefon a.... govori govori... "aja točno sej nisem jaz tisti ki me hočete" -> pritisne tipko (PLC preklopi) in odloži. tukaj nevem kako vzpostavit telefon b, da bi zvonilo, ne pa da bi se prekinila linija. in potem b vzdigne, pritisne tipko in govori
lahko je povedat, težko narediti, a ne?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.84 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
kupi eno poceni telefonsko centralo
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj ideja ne bi bila legalna?
Kupi eno poceni centralo na bolhi ali ebayu in imaš rešeno ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne izplača se delati. Centralo dobiš za drobiž. Sam imam iskrino (ne vem točno kako se imenuje) Priklopa 4 telefonov. (z vmesikom mislim da še domofon) Interni klic, možnost prevezave. Boljše so imele celo podaljšano izbiranje. (klicajoči je lahko izbral željen interni aparat) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
torej se ne splača delat. in jaz sem ravno mislil da kako zakomplicirana je zgradba.
Silvo, lahko prosim pogledaš ime in model, če se na bolhi prodaja še kaj morda pa vseeno "zbluzim" skupaj kaj, glede na to, da ne bom ravno uporabljal za PRO namene  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Postavljena je na težko dostopnem mestu. Skraj zanesljivo je Selecom5 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale je zastonj. Twin je bil celo dražji od selecom-a. Funkcijsko pa je približno enak. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kakšne bolj napredne stvari, pa si poglej:
http://www.asterisk.org/
Zakon stvar, če znaš uporabljat  _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70800.47
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam centralo DOMINO 1/4. To je 1 vhodna linija 4 interne. 1vertikala in ena horizontala + prevezovanje.
Vertikala je zunanji klic na poljubni telefon, hkrati je omogočen 1 interni pogovor (horizontala). Tlf. 4 ima tudi "fax select" funkcijo.
Prevezovanje: enostavno med pogovorom pokličeš interno številko za prevezovanje (recimo z interne 2 želiš interno 4. Zavrtiš 4 in odložiš).
Slabost, deluje samo z analognimi linijami enk in ničel ne razume. Če komu ustreza? Naj javi. Cena bo sindikalna.  _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55 Prispevkov: 571 Aktiv.: 3.19 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem kaj bi ti rad. Tako centralo, sem jaz naredil v šoli in ni veliko materiala. Velika je nekje 30x25cm in ima eno vhodno linijo in 2 izhodni. 2 interni tikpki, ki se povežejo z dodatnožico+telefon ali kot samostojna. Ko pozvoni, zvonita oba telefona.
Prvi dvigne in drugega zablokira rele. Ko pritisneš tiško 1, se sprosti linija in pozvoni na liniji 2. Klicoči čaka na liniji in ne sliši ničesar, ko se pogovarjaš z osebo 2. Nato če hoče oseba2 prevzeti klic, ostane na liniji in 1. oseba odliži. Isto je, če nekdo kliče ven. Če oseba 1 kliče, 2 ne more govorit.
Jaz to centralo imel najbolj v ta neman. Da mi ni bilo treba v pritličje ali mami v 1 nadstropje. Sma se kar prek centrale pogovorila.
Material na pamet govorim:220/12v transformator+varovalka za fazo. 12 priklopnIh spojk. 4 posbaj za 220v priklop +/- in linijo +/-. 4 spojke za tipko
1-2 in 4 spojke za linijo 1-2.
tel1-tel2. 9relejov, 6x kondenzatorjov in 4 večje kapacitete , enih 10-15 uporov.
Potrebuješ 2 tiški, jaz sem jih vgradil podometno zraven tel. vtičnice.
Sem jo pa pred leti videl v Conradu, za malo denarja. Brez ohišja, kot samostojna izdelava.To je čista osnova , kot interna centrala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zraven amisovega paketa dobil simensov gigaset telefon. Ta ima "centralo" (vse kar ti rabiš) že vgrajeno. Na eno linijo lahko uporabljaš do 4. telefone. Jaz sem si še enega dokupil za 20€. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2010 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa kupiš dva (ali več) prenosna Philipsa za 30€, ju prijaviš na isto bazo in to je to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Nov 17, 2010 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo imeli v hiši do nedavnega zelo podobno zadevo, vendar je bilo za več telefonov, vendar se mi zdi, da sta 2 delovala tako kot si opisal. Delovalo je brez programirljive logike. Narejeno v samogradnji, cca. 25 let nazaj. Nekje v delavnici imam tisto zadevo, vendar ne vem več kako se jo priklopi, da bi jo sprobal. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni