www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fizična "chipless" telefonska centrala
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 3:23 pm    Naslov sporočila:  Fizična "chipless" telefonska centrala Odgovori s citatom

Torej sedaj sem prišel na še eno noro* idejo Twisted Evil
* če ni spet illegalna Mad

torej ideja je taka: želim telefonsko centralo, (prosim brez čipovja - torej tranzistorji, releji, diode, upori, nič drugega! Smile če berete idejo - možno da uporabim PLC Smile)

Ko nekdo kliče pač "prvi pride, prvi melje" - tisti ki se oglasi, se oglasi, drugi če malo zamudi, ne sliši nič. torej telefon, ki drugi vzdigne, je mrtev.

Potem pa še to: če, in seveda ČE slučajno je oseba, ki je vzdignila telefon A napačna, kličoči pa želi osebo na telefonu B, bi morala biti tukaj tipka, da se preveže na drugi telefon, oseba A odloži telefon in telefon B zvoni, torej da se zveza ne prekine! po možnosti (vendar dvomim da je to mogoče brez čipa) bi se po določenem času zvonenja v prazno nazaj zvezalo na telefon a (po 10s?)

(povzetek: telefona A in B zvonita. oseba A se oglasi, malo kasneje tudi oseba B, vendar je oseba B odklopljena. Ker kličoči ni hotel osebe A, oseba A pritisne na tipko in odloži slušalko. centrala "pozvoni" pri osebi B, dokler ta ne vzdigne (čeprav ko bi oseba A odložila, se danes zveza prekine - torej se tukaj ne sme). DODATNO: če oseba B ne vzdigne v določenem času, se klic preveže nazaj na osebo A.)

torej,
a) je to legalno?

če ja:
b) katere sestavine potrebujem? verjetno napajanje, tipke, releje in kable seveda. Programiranje PLCja mi ni problem Smile
c) kako narediti?

Moja ideja: ko zvoni, uporabnik vzdigne slušalko in PRITISNE TIPKO (tukaj pride v igro PLC: ko pritisnem tipko prvič, veže name, ko drugič, me odklopi). takrat rele preklopi linijo na telefon a.... govori govori... "aja točno sej nisem jaz tisti ki me hočete" -> pritisne tipko (PLC preklopi) in odloži. tukaj nevem kako vzpostavit telefon b, da bi zvonilo, ne pa da bi se prekinila linija. in potem b vzdigne, pritisne tipko in govori Smile

lahko je povedat, težko narediti, a ne? Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kupi eno poceni telefonsko centralo

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj ideja ne bi bila legalna?

Kupi eno poceni centralo na bolhi ali ebayu in imaš rešeno ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne izplača se delati. Centralo dobiš za drobiž. Sam imam iskrino (ne vem točno kako se imenuje) Priklopa 4 telefonov. (z vmesikom mislim da še domofon) Interni klic, možnost prevezave. Boljše so imele celo podaljšano izbiranje. (klicajoči je lahko izbral željen interni aparat)
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

torej se ne splača delat. in jaz sem ravno mislil da kako zakomplicirana je zgradba.

Silvo, lahko prosim pogledaš ime in model, če se na bolhi prodaja še kaj Smile morda pa vseeno "zbluzim" skupaj kaj, glede na to, da ne bom ravno uporabljal za PRO namene Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Postavljena je na težko dostopnem mestu. Skraj zanesljivo je Selecom5
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel takšno;

http://www.bolha.com/stacionarni-telefoni-ostalo/telefonska-centrala-twin-105-oglas383773765

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

elson2k je napisal/a:
Jaz sem imel takšno;

http://www.bolha.com/stacionarni-telefoni-ostalo/telefonska-centrala-twin-105-oglas383773765

Tale je zastonj. Twin je bil celo dražji od selecom-a. Funkcijsko pa je približno enak.

yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.63
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kakšne bolj napredne stvari, pa si poglej:

http://www.asterisk.org/

Zakon stvar, če znaš uporabljat Smile

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70800.47

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam centralo DOMINO 1/4. To je 1 vhodna linija 4 interne. 1vertikala in ena horizontala + prevezovanje.
Vertikala je zunanji klic na poljubni telefon, hkrati je omogočen 1 interni pogovor (horizontala). Tlf. 4 ima tudi "fax select" funkcijo.
Prevezovanje: enostavno med pogovorom pokličeš interno številko za prevezovanje (recimo z interne 2 želiš interno 4. Zavrtiš 4 in odložiš).

Slabost, deluje samo z analognimi linijami enk in ničel ne razume. Če komu ustreza? Naj javi. Cena bo sindikalna. Very Happy

elsak
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55
Aktiv.: 3.19
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem kaj bi ti rad. Tako centralo, sem jaz naredil v šoli in ni veliko materiala. Velika je nekje 30x25cm in ima eno vhodno linijo in 2 izhodni. 2 interni tikpki, ki se povežejo z dodatnožico+telefon ali kot samostojna. Ko pozvoni, zvonita oba telefona.
Prvi dvigne in drugega zablokira rele. Ko pritisneš tiško 1, se sprosti linija in pozvoni na liniji 2. Klicoči čaka na liniji in ne sliši ničesar, ko se pogovarjaš z osebo 2. Nato če hoče oseba2 prevzeti klic, ostane na liniji in 1. oseba odliži. Isto je, če nekdo kliče ven. Če oseba 1 kliče, 2 ne more govorit.
Jaz to centralo imel najbolj v ta neman. Da mi ni bilo treba v pritličje ali mami v 1 nadstropje. Sma se kar prek centrale pogovorila.

Material na pamet govorim:220/12v transformator+varovalka za fazo. 12 priklopnIh spojk. 4 posbaj za 220v priklop +/- in linijo +/-. 4 spojke za tipko
1-2 in 4 spojke za linijo 1-2.
tel1-tel2. 9relejov, 6x kondenzatorjov in 4 večje kapacitete , enih 10-15 uporov.
Potrebuješ 2 tiški, jaz sem jih vgradil podometno zraven tel. vtičnice.

Sem jo pa pred leti videl v Conradu, za malo denarja. Brez ohišja, kot samostojna izdelava.To je čista osnova , kot interna centrala.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem zraven amisovega paketa dobil simensov gigaset telefon. Ta ima "centralo" (vse kar ti rabiš) že vgrajeno. Na eno linijo lahko uporabljaš do 4. telefone. Jaz sem si še enega dokupil za 20€.
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.50
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa kupiš dva (ali več) prenosna Philipsa za 30€, ju prijaviš na isto bazo in to je to.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi smo imeli v hiši do nedavnega zelo podobno zadevo, vendar je bilo za več telefonov, vendar se mi zdi, da sta 2 delovala tako kot si opisal. Delovalo je brez programirljive logike. Narejeno v samogradnji, cca. 25 let nazaj. Nekje v delavnici imam tisto zadevo, vendar ne vem več kako se jo priklopi, da bi jo sprobal.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni