www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

elektro kuhalna plošča
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elsak
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55
Aktiv.: 3.19
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 2:54 am    Naslov sporočila:  elektro kuhalna plošča Odgovori s citatom

Prosil bi vse, ki imate doma električno kuhalno ploščo in vaša mnenja.

Nekaj časa se že odločam za nakup el, kuhalne plošče. Ne vem pa glede porabe električnega toka. Uporabljam samo srednjo grelišče , ker sem sam in pa najmanjšo za male ponve. Imam tud problem z dostavo plina in tudi, ker ne vidim plina in enkrat bi skoraj blok v zrak pognal, ker se mi je servet vžgal.
Čeprav imam novo vgradno plinsko kuhalno ploščo 1el,+3plin.

Vsak ima drugačno mnenja glede porabe elektrike. Porabe toka na mesec imam od 350-400kw/h. Koliko bi se kaj poveča mesečni izračun kw/h?.

Hvala za nasvete in mnenja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priporočam ti indukcijsko ploščo. Majhna, kompaktna, dobiš jo že za 30 do 40 Eur.

Bistveno ugodnejša od klasične električne v smislu porabe energije.

Če slučajno pozabiš vklopljeno, brez da je na njej pisker, se začne dreti in se čez čas tudi sama izklopi.

LpA
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja,enojna je mogoče toliko, še ta je dražja - raje 50-70. Če elsak misli celo ploščo (s štirimi kuhalniki) je dražja ---od par sto evrov naprej. Je pa gotovo najboljša izbira. No, potrebno je omeniti da zanjo rabiš ustrezno posodo - navadna RF ne bo dobra, če ni prirejena za indukcijo. biti mora kovinska ali, kot rečeno, RF z vložkom za indukcijo.
Elsak, z obzirom da imaš težave z vidom ti res odsvetujem plin, če hočeš malo privarčevati pa, kot rečeno, indukcijo. Tudi z vidika varnosti. Kot pravi obelix, tako ko odstraniš posodo se samodejno izklopi in začne piskati.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
..... biti mora kovinska ali, .....

Najbrž si mislil "jeklena". Aluminijast pisker je tudi kovinski, pa na indukcijo ne trzne.

Sicer pa je bolj šlampasti "rostfraj" tudi uporaben. Imamo veliko posodo za kuhanje kave (džezva), ki je RF, pa garantirano nima nobenega vložka. Pa brez problemov dela na indukciji.

LpA
Nazaj na vrh
elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse variante sem si že ogledal in cenovno. Indukcijska me pride okoli 1000eur in še posodo bi moral vso menjat.
Kuhinjo sem letos novo naredil in ne mislim spet hodit po nov pult in not rezat luknjo. Če pečem za več oseb ali palačinke in podobno, uporabljam največjega.
Pa imate izkušnje z porabo el. toka? Sem gledal dvojne in pride skoraj dražje kot 60x50cm plošča z 4 kuhališči. Velik si ne morem privošit, ampak težava je največja glede dobave plina, regulacija plina po zvoku. Včasih mam mogoče tud problem, točno nastavit na gorilnik. Vedno grem z prsti in nastavim posodo na center.
Pri indukcijski je tud ta prednost, da se ne moreš opeči in lahko mirno brišeš po njej.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od kje porabite 300-400 kWh na mesec za eno osebo...to se mi zdi veliko. Danes prodajalci plina dostavijo in priklopijo jeklenko, samo poklicati jih morate. Pri ravnanju s štedilnikom je pa pač treba biti pazljiv, da se kaj ne vžge, tudi z elektro štedilnikom so lahko kake nesreče, opekline...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, lahko si nabaviš en kuhalnik na indukcijo in ga postaviš na kuhinjski pult.
Obelix--> res je. Jaz sem kot "kovino" mislil železo. V bistvu je tako da če primer permanentni magnet potem dela na indukcijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi to bilo res, potem ne bi jaz pisal tega članka. Ne živim v Mb ali Celju. 100% je bolj sigurna električna plošča, kot pa plin. Opeklin ne more bit pri elektro, ker moje roke zelo dobro čutijo. Za indukcijsko bi pa moral komplet vso posodo menjat.

A mi lahko kdo iz izkušenj pove: Koliko časa se kuha kava na 18cm kuhališču indukcijska? Pa kako hitro bi skuhal krompir na srednjiem kuhališču?
Najmanjše kuhališče ima 1.5kw, srednji pa ima 2.5kw porabo. Nimam pa podatka v energetski vrednosti.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem mislil samostoječi indukcijski kuhalnik, npr. takle:
http://www.lovecnacene.si/kuhalniki-indukcijski-kuhalnik-avilla/m/1198060/
Za tega ne rabiš nič predelovati, samo postaviš ga in priključiš. JE pa seveda dodatna navlaka na pultu.
Jaz sem enkrat meril 2L vode iz cca 20 stopinj zavre v cca 5-6 minutah. Kakšen deci za kavo pa po moje minutko...kakorkoli, indukcija je dosti hitrejša.
Kot rečeno, posodo pa preveri z navadnim magnetom - če se primer dna posode, potem je dobra, drugače ni.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
protoncek je napisal/a:
..... biti mora kovinska ali, .....

Najbrž si mislil "jeklena". Aluminijast pisker je tudi kovinski, pa na indukcijo ne trzne.

Sicer pa je bolj šlampasti "rostfraj" tudi uporaben. Imamo veliko posodo za kuhanje kave (džezva), ki je RF, pa garantirano nima nobenega vložka. Pa brez problemov dela na indukciji.

LpA
Po mojem je to, da moraš garnituro posod zamenjati(še je nimaš) za tiste, ki imajo čimbolj raven spodnji del dna in seveda debelo dno. Posoda mora biti v vseh pogledih težka neglede kakšen izvor toplote se bo uporabljal.

Drugače pa znajo biti zelo všečne te indukcijske plošče samo koliko pa dejansko porabijo? Ne vem natančno kako delujejo? Najprej, kar mi pride na misel naj bi bila finta od mikrovalovke.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja take iz linka (samostojne) so ponavadi max. 2kW. Se nastavlja po 200 W od 200 do 2000. Ni toliko finta v manjši porabi kot v krajši dobi segrevanja.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 22, 2010 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Ja take iz linka (samostojne) so ponavadi max. 2kW. Se nastavlja po 200 W od 200 do 2000. Ni toliko finta v manjši porabi kot v krajši dobi segrevanja.

Posledično je tako poraba manjša (moč x čas).

Tudi jaz sem imel v mislih samostoječi indukcijski kuhalnik. Naslednji teden ga bodo imeli pri Lidlu za 35 Eur.

Ne vem sicer koliko posode običajno potrebuješ. Tista dva, tri piskre za indukcijo si boš že omislil. Ni treba da imajo debelo in ravno dno.

To je tudi ena od prednosti indukcije. Če ima posoda malce vegasto dno, ima slab stik s klasično kuhalno ploščo. Posledica je daljši čas segrevanja zaradi slabega prestopa toplote. Indukcija je manj občutljiva na neravno dno.

Poenostavljeno je indukcijski kuhalnik neke vrste transformator. Posoda oziroma dno posode je analogno sekundarnemu navitju.

LpA
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 22, 2010 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem jo nabavil v hofru dva, tri tedne nazaj za 39...so jo pa razgrabili, tako da moraš iti dopoldne ponjo. Dela brez problema. Zaenkrat.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 22, 2010 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Posledično je tako poraba manjša (moč x čas).

Ali pa večja. Inverter v indukcijski ne dela zastonj.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 22, 2010 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je že res, ampak izkoristek je toliko večji da poraba inverterja po moje ne igra velike vloge. Nenazadnje če bi imel sam inverter ogromno porabo potem tisti ventilatorček, ki hladi elektroniko ne bi bil dovolj.
Bom za finto izmeril dejansko porabo in primerjal z napisano na displeju. tako sicer ne bomo vedeli, koliko porabi elektronika zase, bomo pa vsaj vedeli dejansko porabo plošče.

EDIT: Evo: še za 1 liter vode (spet hladne - direkt iz pipe): zavre na 2kW v dobrih 3 minutah - recimo 3 do 3.5 minute. Torej dvakrat toliko vode zavre v malce manj kot dvakratnem času, kar se ujema z obzirom da je segrevanje posode (od vode nazaj) samo enkrat. Izmerjena moč je na 2000 nekakih 2020 W, torej je informacija na displeju kar točna.

Nazadnje urejal/a protoncek Pet Okt 22, 2010 3:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni