|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Jun 24, 2006 9:03 pm Naslov sporočila: Kako pišemo ? |
|
|
Ne bi se hotel iti Toporišiča, vsaj namen ni tak. Torej ne bom komentiral vse vejice, ki so preveč in/ali premalo. Opozoril bi le na stvari, ki me resnično motijo in to tako zelo, da se nemalokrat spustim v editiranje posta.
Prosim prihranite mi delo in upoštevajte nekaj drobnih napotkov..
-. Stavek začne z veliko črko.
-. Presledek stoji vedno za ločilom in ne pred njim.
-. Za odprtim oklepajem presledek ni potreben, pred njim pa! In seveda obratno
-. Za zaprtim oklepajem je presledek potreben, pred pa ni nujen.
Nič posebej hudo zahtevnega, ko se tega navadiš, postanejo prispevki precej bolj pregledni.
Aja.. jaz bom imel pa precej manj dela !  _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sob Jun 24, 2006 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je zadnja tocka zapisana nenatancno - nisem se videl oklepaja v obliki "stavek (vsebina oklepaja) .", torej s presledkom za zaklepajem takrat, ko le-temu sledi pika.
Sicer pa mocno podpiram starosti in izobrazbi primerno pisanje - ce je nekdo dokoncal 5. razred osnovne sole, naj to tudi pokaze v praksi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Jun 25, 2006 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej, kdor je končal 5. razred ali višji, bi moral znati pisati (razen če ga niso kar tako spustili skozi), zato naj tudi piše temu primerno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Ned Jun 25, 2006 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Torej, kdor je končal 5. razred ali višji, bi moral znati pisati (razen če ga niso kar tako spustili skozi), zato naj tudi piše temu primerno. |
S tem se ne bi strinjal. Kdor je zaključil šolo s šestimi razredi je nepismen. Saj mogoče zna malo brati in pisati, ampak je vseeno nepismen. Ker ti, ki so izstopili s šestimi razredi so komaj zlezli skozi. Vem, ker sem imel nekaj takih sošolcev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jun 26, 2006 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na pisanje (na primer forumi na slovenskem internetu,...) nekaterih ljudi bi rekel, da je velik del naroda nepismen ali delno pismen (j_st, k_wa, g_do, s_m, (črtice so zato, da se ne pojavi jst) ..., ..., ..., ..., ...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoki Član

Pridružen-a: Tor 18 Nov 2003 21:50 Prispevkov: 119 Aktiv.: 0.50
|
Objavljeno: Sob Jul 01, 2006 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK!
Ker vidim ,da Vam je zmanjkalo tem-se pač spuščate v pravopis in podobno...
Zame osebno je ŽALJIVO,da nekdo razpravlja o stopnji izobrabe (5 ali 6) razred.
Nihče izmed Vas vključno z MANO ,ni pristojen da komentira take stvari!
Če pač nekdo piše v slengu ,je ADMIN-ova odločitev,da ga opozori, ali Umakne,sploh če je pisanje žaljivo!
Ko pa je beseda o vejicah in velikih črkah in podobno ,nima smisla izgubljati besed!
Kot v primeru teme Pašni Pastir,ki se je sprevrglo v dokazovnje pravopisa,domačih in majn domačih besed in podobno.
OK -To je samo moje mnenje, vendar v bodoče NOČEM več sodelovati na tem forumu in PROSIM da ADMINISTRATOR izbriše MOJO PRIJAVO!!!!
Ps Pišem tudi na tuje forume,pa še nisem zasledil,da bi se ljudje toliko ukvarjali z provopisom in stopnji izobrazbe udeležencev! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jul 01, 2006 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ker vidim ,da Vam je zmanjkalo tem-se pač spuščate v pravopis in podobno... |
Ne vem komu je to namenjeno ampak tem še zdaleč ni zmanjkalo. Pravila na forumu glede pravopisa so enaka od kar forum obstaja. Vsak posameznik se pač odloči, če bo glede pravil želel sodelovati ali ne.
OK -To je samo moje mnenje, vendar v bodoče NOČEM več sodelovati na tem forumu in PROSIM da ADMINISTRATOR izbriše MOJO PRIJAVO!!!!
|
Mislim da izbris ni z administratorskega stališča ni tako zelo enostaven, kajti zadaj stoji baza. Vsak uporabnik si lahko ustrezno sam popravi profil v katerim ima email itd. V koliko le ta ne bo več delujoč račun itak ne bo deloval. Vsak uporabnik lahko tudi izbriše svoja sporočila. Kot zadnje povezavo shranjeno v svoj bookmark izbriše in na forum ne hodi več. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Jul 01, 2006 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je bilo verjetno namenjeno meni, saj sem bil jaz tisti, ki sem opozoril na vejice in to prav v temi pašni pastir. In to temo sem tudi jaz zaklenil, kar sem tudi povedal. Imam ozkušnje, da je delo moderatorja lahko uspešno, le če je transparentno in vsem vidno, zato se pri vseh večjih posegih podpišem.
Zdaj pa po vrsti, da ne bo brez potrebe hude krvi. Razložil bom kako funkcioniram:
-Tema Pašni pastir NI BILA zaklenjena zaradi pravopisa ali vejic v tekstu, temveč zato, ker je bilo na osnovno vprašanje kakšno razmerje naj ima transformator odgovorjeno. Vsebina postov pa se je začela bližati prepiru. Ker sem samo navaden človek, obstaja možnost napake in napačne odločitve, zato sem o tem tudi obvestil ostale moderatorje. Zadnji post v tej temi pove, da sem temo zaklenil jaz.
-V prvem postu tu, sem povedal, da se ne gre zato, da bi zganjali nekega Toporišiča in se držali strogih slovničnih pravil, a nek minimum, ki daje boljšo preglednost teksta in tudi boljše razumevanje napisanega je hudo zaželjen. Čim lažje razumevanje napisanega je v vsesplošnem interesu, tako tistih, ki pišemo, kot tudi tistih, ki čitamo. Moje opozorilo, da s tekstom nekaj ne bo v redu je 100% brez posledic mogoče ali popolnoma ignorirati, ali upoštevati. Stvar lastne odločitve. Sam lahko editiraš tekst, popraviš kar meniš, da je pametno popraviti, lahko celo izbrišeš moje opozorilo, saj ne služi temu, da bi ti hotel limati črne pike, ki naj bi jih drugi gledali, temveč kot opozorilo tebi in popolnoma nič več. Pod opozorilo se podpišem.
-Zatipkane stvari in nemalokrat tudi narobe postavljene vejice in velike začetnice nemalokrat popravim, če sem le 100%, da s tem nisem spremenil vsebine, ampak le prispeval k preglednosti. Pri takih stvareh se ne podpišem, ker menim, da ni potrebe s tem vznemirjati avtorja in vse ostale. Tudi precej tvojih postov sem tako popravil.
-Tudi sam se strinjam, da je omenjanje formalne izobrazbe v primeru, ko govorimo o določenem osebku nepotrebno in lahko tudi žaljivo. V danem primeru ni nihče govoril o tebi, bilo je na splošno povedano. LoLek je to tudi pravilno dojel.
-Zaradi tega pa res ni nobene potrebe, da bi ne bil še naprej aktiven. Verjel ali ne, tudi sam sem bil deležen španske vasi, nasmehnil sem se in stvar popravil. Tvojo izjavo bom vzel kot izrečeno v trenutnem navalu jeze ob morebitnem napačnem razumevanju mojih potez. Če je tako, se ti opravičujem. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sob Jul 01, 2006 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
zoki je napisal/a: |
Ker vidim ,da Vam je zmanjkalo tem-se pač spuščate v pravopis in podobno... |
To bo, ja
Zame osebno je ŽALJIVO,da nekdo razpravlja o stopnji izobrabe (5 ali 6) razred.
Nihče izmed Vas vključno z MANO ,ni pristojen da komentira take stvari! |
Ti morda res nisi, vecina ostalih (normalno pismenih) pa najbrz ima kaj povedati o tem. Zakaj sploh taka predispozicija, ce si v isti sapi ugotovil, da za to vendarle nisi "pristojen" ?
OK -To je samo moje mnenje, vendar v bodoče NOČEM več sodelovati na tem forumu in PROSIM da ADMINISTRATOR izbriše MOJO PRIJAVO!!!! |
Ps Pišem tudi na tuje forume,pa še nisem zasledil,da bi se ljudje toliko ukvarjali z provopisom in stopnji izobrazbe udeležencev! |
Morda ti pa tuji jezik gre bolje od prstov/tipk kot slovenscina ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sob Jul 01, 2006 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni osebno se zdi prav, da vsaj na enem forumu poizkušamo pisati v pravem slovenskem jeziku, vsaj v večji meri. Me pa prav zanima kako bi vi gledali na poste:
"Men osebno se zdi prov de usaj na anmo forumu probamo pisat u tapravmo slo jezik, usaj u večji mer."
Hm. Vsaj v predogledu zame Slovenščina ni španska vas  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2006 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
bukovinsky je napisal/a: |
Jest sem končal strojno tehnično šolo in sedaj obiskujem drugi letnik višje šole v Celju,smer mehatronika.Jest imam znanje samo osnove iz elektrotehnike;stem si pa pri takšnih stvareh kot je tale nemorem kaj dosti pomagati Sad
Jest sem iz Jesenic na Dolenjskem(okolica Brežic).Jest pravim tako,če ima kdo čas,da pride (najbolje med vikendom) k nam v proizvodnjo in to popravi bo delo dobro plačano.
Naj povem še da sta na tem stroju dva koračna motorja in imam namen dodati še tretji motor,enak ostalima,za katerega bom potreboval krmilnik kot je omenjen tukaj.
|
Za človeka, z srednjo izobrazbo je tvoj jezik zelo ubog;pa ne da bi te hotel zaradi tega tu zdaj linčati še zdaleč, ne vzemi: kot dobronamerno lahko pocukaš profesora slovenščine za rokav in mu poveš,da je slabo delal ne bo pomagalo.
Se čudite, mar ne? Če ne gre vrinjeni in podrejeni stavek je bolje takole:
Za človeka s srednjo izobrazbo je tvoj jezik zelo ubog. Pa ne da bi te hotel zaradi tega tu zdaj linčati. Še zdaleč ne. Vzemi kot dobronamerno. Lahko pocukaš profesora slovenščine za rokav. Mu poveš, da je slabo delal. Ne bo pomagalo.
|
Tole bo precej bolje. Delaj torej raje več kratkih stavkov.
Lahko pa se potrudiš in popraviš svoj sestavek. Ločila sem deloma že sam popravil. Če bolj boš razumljiv, hitreje boš dobil pravilne in uporabne odgovore.
Tudi drugače, ti priporočam, da več daš na pravilno pisano besedo. Ni namreč dovolj, da si dober, da znaš stvari narediti. Potrebno je potem delo in s tem sebe, tudi prezentirati. Če te prezentacije ni ali je slaba, potem je tvoje delo v očeh ostalih ljudi nevredno, saj ga ne poznajo.
Ni moj namen, da te s temle utišam, nasprotno. Želim, da pišeš več, a pri tem pazi na to kako pišeš. Ne bom strašil s Toporišičem, a vsaj osnove je prav da poznaš. Na ta način (z več pisanja) boš prav gotovo nadoknadil pomankljivo znanje.
Tebi in vsem vam v razmišljanje o "uničevanju" lastnega ponosa, vaš tečni moderator VolkD _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2006 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah, zanimivo. Tudi jaz sem moderator nekega foruma. Mene osebno zelo moti slovnica, mankajoče ali zamenjane črke, presledki in podobno. Saj je ravno zaradi naštetih napak besedilo navadno nerazumljivo. Me pa ne moti sleg (do neke mere). Sam tudi veliko pišem med določenimi stavki in besedami ... (tri pike). Menim da se z raznimi pikami, klicaji, vprašaji, namirno izpuščenimi velikimi začetnicami, slengom, žargonom, velikokrat stvar da napisat bolj dobesedno (podobno kot bi uporabljal mimiko).
PS.: VolkD, tudi v tvojih prispevkih se pogosto pojavljajo razne naštete napake... tako da velikokrt že mislim popravit... pa se potlej spomnim, da nisem na svojem forumu  _________________ ________________________________
ambri...
Nazadnje urejal/a Brozzy Pet Okt 13, 2006 7:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2006 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje prejsnje sporocilo nima nobene zveze s tvojimi tremi pikami - ti pises tako, kot je (po tvoje) "motece" in "nerazumljivo". Za povrh se nekaj javkas o sporocilih nekoga drugega (spet z lepo dozo napak). To me moti. Ce bi rad kaj popravljal, potem zacni pri sebi; caka te kar precej dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2006 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj velikokrat popravljam svoje prispevke. A vedno je lažje najti napako pri drugemu, kot pri samemu sebi, saj svoje besedilo poznaš po vsebini in ne opaziš napak. Ko pa bereš besedilo nekoga drugega (ali svojega čez kakšen teden), moraš besedilo še "prebrati" in tako napake prej opaziš. _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2006 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah, zanimivo. Tudi jaz sem moderator nekega foruma. |
A je to zdaj merjenje internetnega falusa? Se ti zdi zabavno ? No prav sprejmem izziv.
Jaz sem moderator na sledečih forumih:
http://www.elektronik.si/phpBB2/portal.php
http://www.svet-el.si/phpBB2/index.php
http://www.slo-tech.com/
http://forum.hamradio.si/index.php
http://www.s5tech.net/forum/
http://www1.ozs.si/~elektroniki/forum/index.php
http://xo-game.com/
http://sdv.volknet.net/news.php
Nekaj sem jih pa zavrnil, ker ne zmorem.
Vedno poskušam upoštevati načela resnega moderiranja, kakršno obstaja tudi v realnem svetu in ga resno obravnavamo na Društvu moderatorjev Slovenije.
Brozzy, kot sem povedal, ne gre za Toporišiča, temveč izrazoslovje, ki ne sodi nikamor. Mirno lahko rečem, da ni niti sleng.
Kar se pa mojih napak tiče, ti kar. Verjetno boš mnogokrat v mojih tekstih našel napake pri črkah, ko so na levi polovici tipkovnice. Razlog, je da mi levica po možganski kapi ne dela dobro. Evidentno so to tipkarske napake, ne pa klasične tipa "jazst". Slovenščina je zame španska vas pa ne verjamem, da se mi je kje zgodila, saj svoje pisanje vedno preverjam.
Ps.: Zaradi težave z levico sem v tem tekstu popravil "Ecidentno" v " Evidentno".
Vse to pa je čisto nekaj drugega, kot pa tekst v katerem je očitno pomanjkanje vsaj približnega znanja o lastnem jeziku.
V tehnične prispevke sleng , razen če se gre za sleng "foha" ne sodi. Nekako si ne predstavljam uporabe internetnega IRC slenga v tehničnem članku objavljenem recimo v Svetu Elektrinike.
Veliko lažje je z slengom radioamaterjev, če je članek objavljen v njihovem (našem) glasilu. Sleng radioamaterjev pravzaprav ni sleng v pravem pomenu besede, ampak je neke vrste mednarodni jezik simbolov - kratic.
Tudi prispevki tehničnih vsebin, ki so objavljeni izključno na internetu, lažje prenesejo (tri pikice), kot pa slengovska sporočila.
Vsebina forumov z drugačnimi tematikami, je lahko taka, da sleng prenese bistveno bolje. Še vedno pa je to pačenje lastnega jezika. Zdi se mi neprimerno da bi to počeli zavestno in nalašč, samo zato, da bi bili drugačni od drugih in s tem pritegnili pozornost.
In verjemi: Objavljal sem že v revijah, časopisih in internetnih revijah. Pripravljam se na izdajo knjige.
In ti?
ps.: Brozzy ti kar prilepi tule moje napake. Bom zelo vesel, ker mi to omogoča lažjo samokontrolo izražanja. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni