|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
comgen Neznanec

Pridružen-a: Sob 20 Nov 2010 14:32 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 2:36 pm Naslov sporočila: Vezava stikala |
|
|
Pozdravljeni!
Sem začetnik v elektroniki, zanima me pa vezava stikala za luč, se pravi imam 2 stikala, ki prižigajo isto luč (na spodnjem in zgornjem hodniku) pa bi zamenjal enega ker je dotrajan, pa me zanima na kaj moram biti pozoren pri menjavi in kam dam katero žico? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.22 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi menjalno stikalo. Zveži ga tako kot je zvezano staro stikalo. Sicer pa dosti ne moreš zgrešit, imaš na voljo 6 možnih kombinacij - ena bo delovala.
[/url] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comgen Neznanec

|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala. A je to kakšno posebno stikalo ali navadno, ker imam navadno stikalo že doma pa me zanima če bi ga lahko uporabil |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.22 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Menjalno stikalo ima tri kontakte, enopolno pa dva, tako da boš potreboval menjalno stikalo. Menjalno stikalo lahko uporabiš kot enopolno ("navadno"), obratno žal ne gre.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še ena malenkost: Predvidevam, da je inštalacija starejšega tipa, kjer so se po bajti delale razdelilne doze in v tem primeru boš imel v dozi s stikalom natanko tri žice (kot je na zgornji in večini drugih slik). Novejši tip inštalacije se izvede brez razdelilnih doz in posledično v dozi s stikalom najdeš tri kable (dovodni, kabel za luč in kabel od drugega menjalnega stikala) - torej 9 žil.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comgen Neznanec

|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zmotil sem se, 3 stikala upravljajo 1 luč, ali je pri tem postopek enak. hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je, lahko pa ne. Gre za križno vezavo. Za to rabiš dve menjalni stikali (menjalni stik, kot omenjen v prejšnjem postu), vmes pa pride še križno stikalo.
Če boš menjal menjalno stikalo, je enako, če moraš menjat pa križnega, pa moraš tudi kupiti križno stikalo. Katero je, boš videl po številu priključenih žic:
Menjalno stikalo - 3 žice
Križno stikalo - 4 žice
Kot se povedal že prej, ne glej koliko je žic v dozi, ampak koliko jih je priključenih na stikalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojan_z Član

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:28 Prispevkov: 256 Aktiv.: 1.23 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen !
Če imaš tri stikala za prižiganje ene luči ali več hkrati je uporabljen križni stik.
Paziti moraš katero stikalo zamenjuješ. Takšna vezava ima dve menjalni in eno križno stikalo. Menjalno stikalo ima tri kontakte, križno pa štiri ali šest odvisno od proizvajalca s tem , da sta po dva kontakta križno vezana( starejši tipi stikal).
Paziti pa moraš na pravilnost vezave posameznih žic. Poglej na starem stikalu kako so priklopljene žice posebej pozoren bodi na kontakte označene s puščico ali znakom p. Te vsekakor priklopi na novem stikalu tudi tako. Ostale žice niso toliko pomembne.
Pa veliko uspeha. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer pa je podobna zadeva (križni stik) na tem forumu že bila predebatirana. Če te zanima kaj več o križnem stiku, kot le menjava okvarjenega stikala, si kaj več preberi na spodnjem linku.
link
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comgen Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za odgovore
Sem preveril 3 žice gredo v stikalo, se pravi rabim menjalno stikalo, če razumem. Stikalo je staro, tako da nič ne piše na njem. Na spodnji žici zasveti žarnica v fazenbriferju, na zgornjima dvema pa ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če pogledaš v moj post zgoraj na sliko 1 na stikalo B imaš to varianto (na eni žici faza, na drugih dveh pa ne), na isti sliki na stikalu A pa moraš imeti fazo na dveh žicah. Če nisi siguren preveri še to, sicer pa kupi menjalno stikalo (cca 3 do 4 eur) in menjaj.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blasko Član

Pridružen-a: Pon 29 Jun 2009 16:32 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Planina
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je to menjalno stikalo na dovodu potem ti sveti fazenbrifer na dovodni fazi, če pa je to zadnje stikalo, ti sveti ena od žic v povezavi med stikali.
Če se zmedeš med vezavo: preveri na keteri žici ti sveti fazenbrifer, nato preklopi staro vezano stikalo (se pravi uizmeničnega ali križnega, ni pomembno) če lučka sveti na drugi žici , potem sta ti dve žici povezovalni med stikali. Tretja pa je izhod za na luč. če sveti vedno na isti žici potem je to dovodna žica in vežeš na vhod stikala.
Upam da stvar nisem preveč zakompliciral  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comgen Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
To stikalo sem odstranil, zdaj pa tudi druga 2 ne delata, a je to normalno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.93 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
comgen je napisal/a: |
To stikalo sem odstranil, zdaj pa tudi druga 2 ne delata, a je to normalno? |
Si žico povezal z sponko,ko si odstranil križno stikalo?Moraš pa paziti da ne bo kratek stik in pravilna vezava! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comgen Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, samo odstranil sem ga, da vidim koliko je žic. Moram še kupiti to stikalom, tako da bom naslednji teden zamenjal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni