|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 10:31 pm Naslov sporočila: Kako testirati povezavo? |
|
|
Imam sledeči problem, oz. željo:
V firmi se ukvarjamo z vzdrževanjem aparatur, ki so z optiko povezane v mrežo s centralno - nadzornim centrom. Ker je v verigi več podjetij (eno skrbi za prenos podatkov, drugo za softwersko obdelavo podatkov, spet nekaj tretjih za delovanje naprav na terenu... ) včasih pride do težav: V nadzornem centru izgubijo komunikacijo s ciljno napravo. Logično je, da pokličejo nas kot vzdrževalce naprave. Mi se pripeljemo 150 km daleč in npr. ugotovimo, da z lokalnega računalnika cela zadeva deluje brez problema. Težje je to dokazati operaterju v centru, ki je spet kakih 30 ali 50 km stran.
Banalno povedano bi torej rabil nekakšno črno škatlico, ki bi mi glede na ukaz iz centra npr. prižgala eno ledico - neposredno kontrolo povezave, ne da je na moji strani še vmesnik, pa lokalni PC in še kaj. Še bolje bi bilo, če bi se ta informacija (echo) lahko vrnila nazaj v center (npr. nekaj takega kot COM port tester).
Zadeva bi torej morala biti čimpreprostejša, pri čemer pa stroški niso ZELO pomebni.
P.S.
Z optike pride RS 485, potem ga mi pretvorimo na 232, kar gre v PC.
Vnaprej hvala za kakršnekoli sugestije in predloge!
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.82 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem Povezava je nekaj takega RS232 -> (kaka je tu dolžina, je vmes 20mA zanka?) ->RS 485 -> optika -> center.
Po moji presoji je največja možnost izgube podatkov ter rušenje komunikacije ravno povezava RS232. V podjetju smo imeli svoj čas kar precej terminalov. Po dobrem terminalskem kablu komunikacija (direk brez 20mA zanke) ni šla dosti dlje od 10m. Imel sem en terminal, ki je bil na "meji" včasih je delal normalno včasih pa je "letel dol" Nikoli nisem sicer ugotovil natančnega vzroka. Zadevo je rešila 20mA zanka.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.82 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče še napišeš kak OS je na računalniku. Namreč XP- ji in serijski port ...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Jaz bi to napravil tako ,da bi na tvojo črno škatlico privil 9 polni konektor (nasprotnega spola od tistega ,ki gre v PC) v škatlici pa bi bil PIC mikrokontrolerček,MAX 232 in baterija.
PICa bi sprogramiral da bi na vsak poslan asci znak odposlal isti znak z neko zakasnitvijo.
Operaterju bi po telefonu naročil naj zalaufa Hyperterminal in tolče po tipkah .Če bi dobil echo nazaj bi to pomenilo ,da komunikacija je in obratno.
Kaka pa je hitrost prenosa ,je konstantna ?
LP Pavel
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri RS232 bi bila dovolj že "brika" med TX /RX in bi moglo že leteti nazaj. Največji problem pri teh zadevah je običajno to, ko zadevo testiraš dela, vse priklopiš nazaj stet DELA zaradi "neznanega" razloga pa pade dol. Vsaj jaz sem imel s terminali take izkušnje...
Mimogrede Satelitko, kaj imaš to? To me sprominja na registratorje delovnega časa.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Če prav razumem Povezava je nekaj takega RS232 -> (kaka je tu dolžina, je vmes 20mA zanka?) ->RS 485 -> optika -> center.
|
COM port lokalnega PC ja gre s kakim metrom, morda metrom in pol kabla na RS232/RS485 vmesnik, pol pa to čez kakih 5-10m v veliko omaro na optiko. Tam se pa izgubi sled, he he.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Mogoče še napišeš kak OS je na računalniku. Namreč XP- ji in serijski port ... |
OS je Windows 2000 professional.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2005 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
surla je napisal/a: |
Zdravo!
Jaz bi to napravil tako ,da bi na tvojo črno škatlico privil 9 polni konektor (nasprotnega spola od tistega ,ki gre v PC) v škatlici pa bi bil PIC mikrokontrolerček,MAX 232 in baterija.
PICa bi sprogramiral da bi na vsak poslan asci znak odposlal isti znak z neko zakasnitvijo.
Operaterju bi po telefonu naročil naj zalaufa Hyperterminal in tolče po tipkah .Če bi dobil echo nazaj bi to pomenilo ,da komunikacija je in obratno.
Kaka pa je hitrost prenosa ,je konstantna ?
LP Pavel |
Ja, točno na eno takole rešitev sem mislil, problem bi morda lahko bil, ker operater mislim da sploh ne more odpret hyperterminala. Njemu vse skupaj teče na nekakšni kompleksni aplikaciji in tam lahko klika npr. prižgi to in to luč, potem pa nazaj dobi status nadzorovane naprave, a se je luč prižgala ali ne. Če mu komunikacija pade, se mu ustrezna ikona obarva rumeno (naj bi bil problem na sami napravi - se pravi: moj problem), modro (problem nekje v aplikaciji (beri: nihčenevekje ), ali pa rdeče, takrat je pa sploh hudič in pojejo GSM-ji in letijo maili.
Če bi bila tale metoda zanesljiva, bi se lotil tudi PIC-a, enkrat je treba začet, sicer pa okoli PICov že dolgo samo v roke pljuvam, maredil pa nisem še nič.
Zaenkrat hvala, se pa priporočam za nadaljnjo diskusijo.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2005 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Z kakim laptopom bi moral pogledati kako poteka komunikacija med PCjema in potem to vpisat v PIC da bi ta simuliral napravo.
Kar pa je Silvo predlagal pa ne bi delovalo ,ker preko 485 hardwareja lahko oddaja byte samo ena naprava naenkrat se pravi ne moreš istočasno ko sprejemaš oddajati nazaj.
LP Pavel
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2005 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
V prilogi še čisto enostaven tester COM porta z led diodami. Lahko bi naredil podoben vmesnik, ki bi ga dal kar vmes.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
com tester.pdf |
Velikost datoteke: |
175.5 KB |
Downloadano: |
22 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni