www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DC-DC converter

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 22, 2005 9:10 pm    Naslov sporočila:  DC-DC converter Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zanima me ce ima kdo načrt vezja za DC-DC pretvornik ki bi iz 12 V iz avtomobila convertiral na 18.5 V. Potreboval bi ga za napajanje prenosnega računalnika. Originalni pretvornik ima 90W. Zanima me še, če je sploh smiselno izdelati converter v samogradnji ali ga je boljše kupiti.

Lp
Madzi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70779.89

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 22, 2005 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 22, 2005 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim, je bil načrt v eni iz med revij Elektor. Če slučajno kaj najdem bom pripel.
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2005 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej tale projekt: http://www.mcu.cz/modules/news/article.php?storyid=440

LP, Peter
Nazaj na vrh
gogi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Jul 2003 7:14
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 24, 2005 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo !

Prosim, če mi lahko pomagate pri izračunu dušilke (induktivnost) za pretvornik iz 12Vdc na 42Vdc.

Opis problema:
Sem čebelar in imam čebele so trenutno na paši, kjer ni elektro omrežja (230/400V).
Na razpolago imam akumulator 12Vdc od avta s katerim pripeljem vse potrebne stvari za točenje medu. Na točilu za med imam elektro motor 42 Vdc 120W . Če točilo uporabljam doma ( kjer je elektro omrežje 230/400V) uporabljam trasformator in usmernik.
Za krmiljenje pretvornika sem izbral čip UC3845. Za rebulacijo obratov bi uporabljav povratno zanko tako, da bi izhodno napetost spreminjal med 20Vdc in 42Vdc. Začneš z nižjimi obrati zato da ne poškoduješ satnic.

Ne znam izračunati dušilke.
Zato vas prosim za pomoč pri izračunu vrednosti za dušilko.

Hvala!
Gorazd
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 24, 2005 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 je napisal/a:
Poglej tale projekt: h**p://www.mcu.cz/modules/news/article.php?storyid=440

LP, Peter

Tale je kar dober, uporabi se toroidno jedro iz starega napajalnika od računalnika, to je jedro na katero so navite dušilke, zunanji premer cca 27mm notranji cca 14mm, ohišje na sliki se dobi tudi v HTE oznaka je KM35B in http://www.nedis.com iz te firme nabavlja tudi HTE
Je pa pomankljivost da je samo za 2,5A
Tako jedro sem že uporabil za izdelavo step down switcherja z dušilko. Uporabil sem 0,56mm žico samospajklivo, da ni treba podrsati laka dol pred spajkanjem ker se stopi in uporabil sem 5 ali 6 žic, v enm primeru na večjem toroidu pa 10 žic, ovojev pa ne vem točno koliko.

Članek iz linka sem samo na hitro pogledal, in ne vem ali se ga sploh da dol potegnit Question
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70779.88

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 24, 2005 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 27, 2005 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 ta projekt mi je kar všeč ampak jaz bi rabil vsaj 90 W izhodne moči. Lepo tudi bilo če je opis napisan v angleščini ali vsaj nemščini, ker se iz tega bolj malo spoznam.

Lp
Madzi
Nazaj na vrh
gogi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Jul 2003 7:14
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Spet eno vprašanje o stikalnih pretvornikih.

Katero obliko ( vezavo , shemo) uporabiti za stikalni pretvornik?
moje želje.:
vhodna napetost = 15 do 120Vdc
izhodna napetost = 50Vdc
Izhodni tok = 4Adc

LP!
Gorazd
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni