www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Legenda Z80 ...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2005 6:19 pm    Naslov sporočila: icon_great Legenda Z80 ... Odgovori s citatom

Na spletu sem zgolj slučajno naletel na zanimivo stran o "legendi" omenjeni v naslovu. Zanima me, če je z njim kdo delal. V podjetju ga bi vrjetno našel še v kar nekaj starejših strojih. Imam ga tudi na zalogi Wink a z njim nisem nikoli delal. Me pa ima, da bi ga skušal oživeti. Wink
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim je Z80 nekako v rangu Motorole HC11, ki je bil tudi zelo priljubljen procesor... Rabi zunanji RAM, EPROM, I/O...

Jaz z Z80 še nisem delal, na HC11 pa že nekaj let ne razvijam nič več novega. Je AVR (in PIC) precej boljši, če se ne rabi veliko vhodov, izhodov in RAM-a.

LP, aly.

slawc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hc11 je bolj mikrokrmilnik

procesor je bil pa kar 6800.

Z80 ima tudi zelo zanimive naslednike, poglej na www.zilog.com.
Derivat z80 uporabljajo tudi pri http://www.rabbitsemiconductor.com/
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim,da je bilo tudi v računalnik (Sincler) ZX 80 ali Spectrum.Ne morem spomniti,kateri.
Lp
Nazaj na vrh
b0j3
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Apr 2004 19:52
Aktiv.: 0.49

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je bil v obeh. Vsekakor pa v Spektrum-u (no, Z80A).
Sicer pa sem se v starih dobrih časih uvajal v asembler Z80 ravno na Spektrum-u.
Nazaj na vrh
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem na ZX SPECTRUMU pisal nekaj malega strojnih programov,neverjetno kakšna brzina v primerjavi z njegovim basic-om.Delal je na 4MHz oz 1MHz ker se je frekv. delila z 4. Imam še doma enih par Z80A in Z80APIO- nikoli uporabljeni...
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga uporabljal v starih TNC2 (Radioamaterski packet radio umesnik)
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2005 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj projekt iz mladih dni je bila telefonska centrala izvedena z Z80 in nekaj TTL-ci.
Zaradi šparanja je bila brez RAM-a, kar je pomenilo, da si moral paziti kaj delaš oz. katere inštukcije uporabljaš, ker ni bilo "steka". Program je tako uporabljal izključno interne registre.

S tem procesorjem je bila izdelana tudi legendarna Galaksija: http://www.galaksija.org

Telefonska_centrala.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  78.83 KB
 Pogledana:  50 krat

Telefonska_centrala.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni