www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kitarski ojačevalec

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miletre
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 8:58
Aktiv.: 2.10
Kraj: Maribor - Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:39 am    Naslov sporočila:  kitarski ojačevalec Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Rad bi si izdelal kitarski ojačevalec in predojačevalec ki bi imel 2 vhoda za kitaro in 2 vhoda za mikrofon. Ali ima kdo kakšen predlog in shemo. Ojačevalec pa naj bi bil nekje od 15 do 50 W.

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kitarski ojačevalec poizkusi kaj z elektronkami, če imaš možnost.
Kvaliteta je vrhunska proti tranzistorjem, cena pa bo bolj zasoljena.

Načrtov je ogromno po forumu.
Brat je pa kupil za res majhne dnarje narejenega lampaša, ki je močan in odličen. Če hočeš kontakt od gospoda, ki jih dela, piši ZS.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce se ne motim je ena smeha bila objavljena v stevilki revije elektronik, samo ne vem ali je bil za kitaro ali za navadno glasbo. Oz. kje je sploh razlika?

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V revijah Svet elektronike imaš objavljene članke o mikrofonskih predojačevalnikih, izenačevalnikih in tudi o končni stopnji s mos-FET tranzistorjem. Mislim, da so ti članki bili letos (januar, februar, marec, april, maj) objavljeni v rubriki Elektronika za začetnike.

Lampaš ima res lep zvok, ampak če gradiš za doma, se bolj splača tranzistorski ojačevalec. Če pa delaš za ozvočevanje na koncertih/nastopih/"špilih", pa je definitivno prava izbira lampaš.

Bi pa ti predlagal, da ločiš kitarski ojačevalec in mikrofonski vsakega v svojo škatlo, mikrofonskemu pa "za ziher" še dodaš AUX vhod in izhod, zvočniki pa naj bodo srednjetonec s širokim frekvenčnim spektrom in pa visokotonec.

V vsakem primeru pa za kitarski ojačevalec vzemi 2 namenska zvočnika. To pa zato, da se ne bo zvok mešal iz obeh signalov (prekrivanje frekvenc), ker ti takrat niti vrhunski ojačevalec ne bo popravil kvalitete zvoka.

Preden prideš do shem in elelktronike pa si malo o avdioakustiki preberi, o samogradnji kište za zvočnike, osnovah gradnje elektronike avdionaprav, itd.

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.78
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

start je napisal/a:
Ce se ne motim je ena smeha bila objavljena v stevilki revije elektronik, samo ne vem ali je bil za kitaro ali za navadno glasbo. Oz. kje je sploh razlika?

Pri HiFi ojačevalniku hočeš čim manj popačenja(distorzije), pri kitarskem pa načeloma čim več Very Happy

--------------

Moj prvi ojačevalec sploh katerega sem se lotil je bil kitarski na lampe in ni mi žal. Res, takega zvoka ne dobiš iz tranzistorjev.

Če recikliraš kak star radio boš prišel precej poceni skozi. Jaz sem mojega naredil za 35€ - 5W lampaša. Recikliral sem lampe in trafote. Za izdelavo sem sicer porabič preko 30 ur, zato ker sem delal iz nule tudi ohišje, pa vezal sem tudi zelo počasi in zato je zadeva delovala iz prve. Šuma zelo malo. Very Happy
Več o tem pa tu.

-------------

Če pa ne maraš visokih napetosti ti pa ne ostane drugega kot tranzistorji.

------------------

Še nekaj zelo pomembnega:

Zvočnik kupi namenski kitarski, ker ti kitarski zvočniki imajo nelinearen spekter (manj srednjih tonov), ker z navadnnim zvočnikom postane zadeva zelo motna in neprijetna za uho. Pri lampašu se zna zgoditi da ti skuri hifi zvočnik pri distorziranju, nisem pa prepričan.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni