|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bjack Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 9:30 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.21 Kraj: hribe
|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2005 8:27 pm Naslov sporočila: dail-up vs gprs |
|
|
Stvar je v tem da mi prek tele. linije v najboljsih pogojih vlece tja do 1.5KByte/s. Zanima me ce je kaksna je razlika med dial-up in gprs-om v praksi.
LP _________________ Make everything as simple as possible, but not simpler.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.06 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2005 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
GPRS se poveže z 56kb kar teoretično pomeni prenos okrog 7kB/s. Praktično pa je prenos okrog 5kB/s - konstantno. Vsaj pri meni, na Siemensu M55.
Cena kilobajta pri Mobitelu je (za študentski paket) 0,1 SIT, kar znese okrog jurja pri 10MB. Če plačaš tista dva jurja in "zakupiš" 50MB podatkov, je to recimo - še nekako znosno.
To varianto uporabljam poleg dialupa tudi jaz, všeč mi je pa zaradi tega kar ponavadi na netu preživim veliko časa predvsem zato, ker berem kakšne članke, objave, forume, e-maile, itd, itd.., plačam pa samo prenos podatkov, ne pa časa povezave (kot za dial-up).
Mislim da za zelo aktivno surfanje zadeva ni primerna, ker se hitro nabere preko 50MB podatkov (presneta grafika in slike) - nakar uporaba GPRS-a stroškovno ni več smiselna. Ponavadi za prenos podatkov poskrbi tudi kako "updatanje", na kar je treba pazit.
Za download bi bila primerna naveza satelit/gprs, kar te če si, recimo temu zmeren uporabnik interneta, pride okrog 5k SIT. Seveda, lahko tudi več...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 720 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2005 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja kje pa dobis ponudnika sat interneta za 5k Sit?
Eden bolj znanih(europeonline) je svoje cene mocno navil.
Morda ves za kakega bolj ugodnega?
LP,Eddie! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.06 Kraj: Novo mesto
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2005 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, sam a je mozno, da bi recimo vzel narocnino za sat internet ( enosmerni ), in si ga " delil" recimo z dvema prijateljema.
Pa se to: kolk stane prib. dvosmerna satelitska povezava - mislim da ni slovenskega ponudnika.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lincolin Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 21:28 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.33
|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2005 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekdaj sem že sam razmišljal za dial-up preko GPRS-ja! V tem primeru pa sem si umislil kar Ericsson r600 (rabljen=8.000- SIT) + podatkovni kabel port com=6.000 SIT ali preko USB porta=9.000 SIT. Glede računa je pa tako, da imaš 1 SIT na KB potem pride 1000 SIT na MB, ko porabiš kvoto 1 MB imaš naslednji kilobajt samo po 0.1 tolar če se ne motim. Ko pride novi mesec gre vse od začetka! _________________ 73, se slišimo na 27.0650 Mhz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2005 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej bi moral vzeti se eno narocnino. Koliko pa se nabere odhodnih podatkov ( tistih, ki so poslani preko gprs-a ) - ok vem da je to cist relativno vprasanje ( recimo razmerje
poslani_podatki : prejeti_podatki <- preko satelita )
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2005 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Več informacij o tem ti težko posredujem, ker se v to nisem kaj preveč poglabljal (svoj problem sem rešil).
Kar pa se tiče količine prenesenih podatkov je tudi težko kaj oprijemljivega reči. Če na netu preživiš okrog 30ur (aktivnih) mesečno se jih najbrž nabere krepko preko 100MB.
Računaj: 30h = 108000s x 5kB/s = 540MB če bi konstantno s 5kB/s nekaj 30ur downloadal... To je teorija... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lincolin Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 21:28 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.33
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2005 12:51 am Naslov sporočila: Internet preko satelitske je zastonj! |
|
|
No nekaj sem našel tudi na internetu glede satelitskega interneta. No [slovenščina je zame španska vas] je enosmerni internet brezplačni. [slovenščina je zame španska vas] pa lahko s pomočjo SkyNet kartice in dovolj diska snemš filme, mp3, rar in zip datoteke!
Mislim pa da je že dovolj obrneni satelitski krožnik proti Astri 19* stopin.
Oglej si pa naslednji članek:http://www.wlan-sat.com/modules.php?name=News&file=article&sid=161&mode=&order=0&thold=0 _________________ 73, se slišimo na 27.0650 Mhz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2005 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, o tem ze premisljeval, samo to ni to - ce me razumete.
Seveda pa ker je stvar "podarjena" se po moje splaca testirati.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2005 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
No [slovenščina je zame španska vas] je enosmerni internet brezplačni. |
Sine, a si ti ta članek sploh prebral? Vidim, da si zelo nadarjen za mlatenje prazne slame... Študiraš ekonomijo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gangster Neznanec

Pridružen-a: Ned 03 Apr 2005 16:42 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Apr 08, 2005 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno me zanima ali se dobi lastne IP?
Vendar vem, da je povezava zelo počasna a bi vseeno exprementiral in poskusno postavil web serever kar preko GPRS-ja! Zanima pa me ali dobim lasten IP ali ne?
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.08 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2005 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si mogoče razmislil o UMTS (če imaš seveda UMTS signal).
V stanovanju v Lj imam samo dial-up, na obupni liniji, ki se je v najboljšem primeru povezal z 30kbs. ADSL zaradi lastnika ni prišel v poštev.
Potem sem si pa omislil UMTS telefon (Motorola A925) in ga preko usb kabla priklopil na računalnik. Pri mobitelu sem vzel mega podatkovni paket, ki pomeni 5000sit za 500mb prenesenih podatkov mesečno. Zraven sem si namestil še brskalnik Opera v katerem sem nastavil, da se mi slike nalagajo samo iz cache. Tako sem imel prejšnji mesec skupni čas povezav čez 80 ur, porabil sem pa samo 360mb! Za dl večjih zadev imam tako doma adsl (sosedska varjanta, ker sem doma tako samo čez vikend).
Hitrost v praksi je pri UMTS okrog 34-50KByte/s, pri samo gprs pa okrog 6KByte/s. V mojem primeru še vedno precej hitreje od dialupa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni