www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dail-up vs gprs

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bjack
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 9:30
Aktiv.: 0.21
Kraj: hribe

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2005 8:27 pm    Naslov sporočila:  dail-up vs gprs Odgovori s citatom

Stvar je v tem da mi prek tele. linije v najboljsih pogojih vlece tja do 1.5KByte/s. Zanima me ce je kaksna je razlika med dial-up in gprs-om v praksi.

LP

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.06
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GPRS se poveže z 56kb kar teoretično pomeni prenos okrog 7kB/s. Praktično pa je prenos okrog 5kB/s - konstantno. Vsaj pri meni, na Siemensu M55.

Cena kilobajta pri Mobitelu je (za študentski paket) 0,1 SIT, kar znese okrog jurja pri 10MB. Če plačaš tista dva jurja in "zakupiš" 50MB podatkov, je to recimo - še nekako znosno.

To varianto uporabljam poleg dialupa tudi jaz, všeč mi je pa zaradi tega kar ponavadi na netu preživim veliko časa predvsem zato, ker berem kakšne članke, objave, forume, e-maile, itd, itd.., plačam pa samo prenos podatkov, ne pa časa povezave (kot za dial-up).
Mislim da za zelo aktivno surfanje zadeva ni primerna, ker se hitro nabere preko 50MB podatkov (presneta grafika in slike) - nakar uporaba GPRS-a stroškovno ni več smiselna. Ponavadi za prenos podatkov poskrbi tudi kako "updatanje", na kar je treba pazit.
Za download bi bila primerna naveza satelit/gprs, kar te če si, recimo temu zmeren uporabnik interneta, pride okrog 5k SIT. Seveda, lahko tudi več... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja kje pa dobis ponudnika sat interneta za 5k Sit?
Eden bolj znanih(europeonline) je svoje cene mocno navil.
Morda ves za kakega bolj ugodnega?
LP,Eddie!
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enosmerno satelitsko povezavo ponuja nekdo iz Slovenije. Prebral sem samo tisto kar je na domači strani. (Če bi rad dvosmerno satelitsko je to baje zelo predrago...)
Link: http://www.mobisat-sp.si/
Več pa lahko prebereš na: http://www.wlan-sat.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18&postdays=0&postorder=asc&highlight=satelit%2A+internet&start=0
Mogoče je za premislit tudi UMTS...
Nazaj na vrh
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, sam a je mozno, da bi recimo vzel narocnino za sat internet ( enosmerni ), in si ga " delil" recimo z dvema prijateljema.
Pa se to: kolk stane prib. dvosmerna satelitska povezava - mislim da ni slovenskega ponudnika.

LP

Lincolin
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 21:28
Aktiv.: 0.33

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekdaj sem že sam razmišljal za dial-up preko GPRS-ja! V tem primeru pa sem si umislil kar Ericsson r600 (rabljen=8.000- SIT) + podatkovni kabel port com=6.000 SIT ali preko USB porta=9.000 SIT. Glede računa je pa tako, da imaš 1 SIT na KB potem pride 1000 SIT na MB, ko porabiš kvoto 1 MB imaš naslednji kilobajt samo po 0.1 tolar če se ne motim. Ko pride novi mesec gre vse od začetka!
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bi moral vzeti se eno narocnino. Koliko pa se nabere odhodnih podatkov ( tistih, ki so poslani preko gprs-a ) - ok vem da je to cist relativno vprasanje ( recimo razmerje
poslani_podatki : prejeti_podatki <- preko satelita )

LP

Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Več informacij o tem ti težko posredujem, ker se v to nisem kaj preveč poglabljal (svoj problem sem rešil).
Kar pa se tiče količine prenesenih podatkov je tudi težko kaj oprijemljivega reči. Če na netu preživiš okrog 30ur (aktivnih) mesečno se jih najbrž nabere krepko preko 100MB.

Računaj: 30h = 108000s x 5kB/s = 540MB če bi konstantno s 5kB/s nekaj 30ur downloadal... To je teorija...
Nazaj na vrh
Lincolin
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 21:28
Aktiv.: 0.33

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 05, 2005 12:51 am    Naslov sporočila: icon_impressed Internet preko satelitske je zastonj! Odgovori s citatom

No nekaj sem našel tudi na internetu glede satelitskega interneta. No [slovenščina je zame španska vas] je enosmerni internet brezplačni. [slovenščina je zame španska vas] pa lahko s pomočjo SkyNet kartice in dovolj diska snemš filme, mp3, rar in zip datoteke!
Mislim pa da je že dovolj obrneni satelitski krožnik proti Astri 19* stopin.
Oglej si pa naslednji članek:http://www.wlan-sat.com/modules.php?name=News&file=article&sid=161&mode=&order=0&thold=0

bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 05, 2005 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, o tem ze premisljeval, samo to ni to - ce me razumete.
Seveda pa ker je stvar "podarjena" se po moje splaca testirati.

LP

Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 05, 2005 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
No [slovenščina je zame španska vas] je enosmerni internet brezplačni.

Sine, a si ti ta članek sploh prebral? Vidim, da si zelo nadarjen za mlatenje prazne slame... Študiraš ekonomijo?
Nazaj na vrh
Gangster
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 03 Apr 2005 16:42
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 08, 2005 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno me zanima ali se dobi lastne IP?
Vendar vem, da je povezava zelo počasna a bi vseeno exprementiral in poskusno postavil web serever kar preko GPRS-ja! Zanima pa me ali dobim lasten IP ali ne?
Miha
Nazaj na vrh
monaco
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12
Aktiv.: 1.08
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 06, 2005 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si mogoče razmislil o UMTS (če imaš seveda UMTS signal).
V stanovanju v Lj imam samo dial-up, na obupni liniji, ki se je v najboljšem primeru povezal z 30kbs. ADSL zaradi lastnika ni prišel v poštev.

Potem sem si pa omislil UMTS telefon (Motorola A925) in ga preko usb kabla priklopil na računalnik. Pri mobitelu sem vzel mega podatkovni paket, ki pomeni 5000sit za 500mb prenesenih podatkov mesečno. Zraven sem si namestil še brskalnik Opera v katerem sem nastavil, da se mi slike nalagajo samo iz cache. Tako sem imel prejšnji mesec skupni čas povezav čez 80 ur, porabil sem pa samo 360mb! Za dl večjih zadev imam tako doma adsl (sosedska varjanta, ker sem doma tako samo čez vikend).

Hitrost v praksi je pri UMTS okrog 34-50KByte/s, pri samo gprs pa okrog 6KByte/s. V mojem primeru še vedno precej hitreje od dialupa
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 459 dni