www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dahlerjeva vezava in frekvenčnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lublancan
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 08 Dec 2010 17:23
Aktiv.: 0.01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 08, 2010 5:33 pm    Naslov sporočila:  dahlerjeva vezava in frekvenčnik Odgovori s citatom

Ker elektromotorji niso ravno moja specialnost bi prosil za nasvet.
Imam motor, ki ga je mogoče priklopiti na način trikot/dvojna zvezda.

Kot sem ugotovil naj bi šlo tu za dahlanderjevo vezavo polov.

Pri čemer naj bi bil trikot za nizke hitrosti in dvojna zvezda za visoke. Ker potrebujem visok moment sem izbral trikot. Zdaj pa me zanima, če je ta motor primeren za priklop na frekvenčni pretvornik.

stvar se vrti še vedno malo prehitro, poleg tega pa motor deluje le po 30s naenkrat in se bojim, da vse skupaj skurilo čez čas

hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 08, 2010 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
da vse skupaj skurilo čez čas
- saj se na pretvorniku dajo nastaviti vsi parametri motorja - moč, napetost, Hz, max. tok...
Če bo deloval pri nizkih obratih z veliko močjo (npr. transportni trakovi, polži, ...), boš v motor dal še temp. tipalo, za katero je prav tako vhod na pretvorniku. Ali pa od zunaj še en ventilator za hlajenje motorja.
Torej, motor, priklopljen na pretvornik, je neuničljiv. Razen izolacije, ki mora zdržati okoli 560V (ali koliko je že izhodna napetost frekv. pretv.), s čimer bi naj imeli probleme starejši motorji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 08, 2010 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pregrevanje motorja se ti lahko zgodi ob trajni frekvenci pod 25Hz, če bo motor nazivno obremenjen.
Druge bojazni tukaj ni, razen pregrevanje. Dobro bi bilo, da imaš tipanje temperature in prisilno hlajenje v primeru, da se bo grel.

Prisilno hlajenje sem že nekaj krat moral dograditi pri večjih mostnih žerjavih, kjer je bila hitrost motorja premajhna, da bi se sam učinkovito hladil in je večinoma tekel pod obremenitvijo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni