www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

grelna žica
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fifa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Nov 2009 21:36
Aktiv.: 0.40
Kraj: zreče

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 8:52 am    Naslov sporočila:  grelna žica Odgovori s citatom

Pozdrav

Kje bi lahko dobil grelno žico (izolirano)

grelec bo imel temperaturo cca 150 stopinj

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Data386
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Feb 2010 19:34
Aktiv.: 0.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od tega, kaj rabiš...
Jaz sem si nekaj podobnega izdelal iz keramičnih uporov, grelna plošča iz aluminija.
Možno je uporabiti tudi grelec od spajkalnika, vezan preko termostata.
lp
Nazaj na vrh
fifa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res sem podal premalo podatkov.

Žica( grelec) bo ovit okoli lonca premera cca 500mm. Dolžina žice bo od 20 - 30m - odvisno od premera žice

V poštev pride samo zunanje gretje, potopni grelec odpade (problemi pri čiščenju)

Torej rabil bi uporovno žico, katere izolacija prenese vsaj 200 stopinj celzija. Lahko izvedem tako da voda ne more priti zraven.

Kako pa delajo objemne grelce (pri strojih za plastiko), problem je da imam premalo prostora, - prevelik prostor pri priključkih (tam se grelec tudi "zategne" in ima kar velike vijake (vse skupaj štrli iz premera cca 20 mm, jaz pa imam na razpolago le 10mm

Grelec nameravam oviti okoli lonca, in ga " zaliti" z toplotno izolacijo (neka vrsta expanirane keramike)

lp
Nazaj na vrh
Data386
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa moč, ki jo rabiš?
Za uporovno žico lahko uporabiš inox varilno žico.
Izolacija je malo bolj problematična.
Silikonski kit uradno prenese 300 celzijev, morda bi zadoščalo.
Možno je pa grelec izolirati tudi s keramičnimi perlami, le najti
jih je malo težje.
Kaj pa gretje na kuhalni plošči, pa lonec obložen s šamotno opeko?
Za regulacijo temperature pa lahko uporabiš zadevico, ki jo imajo
vgrajeno vrtalni stroji ali pa sesalci...
pa še kaj bi se našlo...

lp
Nazaj na vrh
fifa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3,2kW
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokliči raje profije na tel. 04 2365270 in vprašaj, če ti tak grelec izdelajo po naročilu, ker grelna žica in poznavanje ohmovega zakona še ni vse kar potrebuješ za izdelavo tako močnega grelca, ki mora biti po vrhu še zavarovan proti požaru in udaru napetosti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grelne kable lahko naviješ kamorkoli.
So za temperature do 220°C.
Polkiči strokovnjake za to.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Data386
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pravzaprav delaš?
Bo to kotel za žganjekuho, peč za cvrtje krofov ali ekonom lonec pod pritiskom?
3,2 kW je veliko!
Kaj pa volumen?
Kakšen je režim dela?
Najbrž bo najbolje, da upoštevaš Iztokov nasvet.

lp
Nazaj na vrh
fifa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ste pa kerlci

Filozofirate da je kaj.

Če koga res zanima delam lonec za kuhanje marmelade in vkuhavanje.

Volumen cca 50 l

Ni moja pogruntavščina je kopija.

Torej še enkrat grelna žica bo ovita okoli lonca (zato da je lažje čiščenje, mora biti kar dolga, da je majhna moč na površino (sicer se kaj hitro lahko zgodi da se kaj prismodi)

Nimam prostora za objemni grelec , zato sprašujem kje dobiti žico (izolirano, tako da izolacija zdrži omenjenih 200 stopinj.

In to je vse.

Iščem tudi rešitev regulacije tipala

najraje bi imel nekaj takega kot je v priponki

ntcalug.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ntcalug.pdf
 Velikost datoteke:  130.62 KB
 Downloadano:  48 krat

Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fifa je napisal/a:
ste pa kerlci

Filozofirate da je kaj.
...

Ti si še večji. Če ne bi TI filozofiral in zadeve poznal bi se najprej spraševal kje dobiti ustrezno izolacijo, ki bo usmerila temperaturo v pravo smer in tak grelec ob politju tekočine zaradi preboja ne bo koga ubil - ne pa da najprej iščeš najenostavnejši element ŽICO ... naprej pa filozofiraj kar sam Rolling Eyes
Nazaj na vrh
ledo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43
Aktiv.: 1.12
Kraj: Vir pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,
težko, da bo to izolirana žica. Povprašaj na spodnjem naslovu in ti bo mojster vse povedal. Sem bil že tam in je zelo prijazen ter ustrežljiv.

INTERFEVER - POTOČNIK RUDOLF S.P.
Hotemaže 102
Hotemaže 4205 Preddvor
Tel: 04 253 56 00
Gsm: 041 627 354
Fax: 04 253 56 01
------------------------------
lp

fifa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 05, 2010 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej opravičilo:

Nikogar nisem nameraval užaliti, se opravičujem.

Po izobrazbi sem strojnik, zato so mogoče moja vprašanja " butasta", vendar ne vem vsega.

Vem da takšne uporovne žice obstajajo, vendar nimam pojma kje to dobiti.

Nimam problema z izolacijo (dobil sem izolacoji ki prenese cca 800 stopinj, toplotna prevodnost pa je pribl. 5x manjša od kamene volne oz stiropora..), plaščem (sem a že izdelal iz nerjaveče pločevine), Lonec sem pa kupil (cisterna za vino).

Za krmilnik (gretje, nadzor temperature, mešanje - motor) bom uporabil arudino in SSR. Režime pa bom sporgramiral, ko bom zadevo preizkusil.

Še enkrat opravičilo in lp
Nazaj na vrh
Data386
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 05, 2010 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fifa brez skrbi, mene nisi užalil.
Skušal sem pač pomagati.
Trdiš, da si strojnik, ampak ne morem se znebiti občutka, da še nisi
slišal za STROJNIŠKI PRIROČNIK.
Priznam pa, da bi rad videl tvojo kuhalno napravo, ko bo zgrajena.
Pa še enkrat si preberi, kar je napisal Iztok.
Posebno pozoren bodi na zadnjo vrstico!

lp
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010 12:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mene nisi užalil ... imam vsak dan najmanj tri take v tehnični službi na telefonu ... in če bi se sekiral za vsakega posebej ... Laughing

Če je nekdo narejen na Brick wall je pač tak ... se mi gladko Whistle čeprav sem mu na začetku hotel službeno ali privat takole na forumu samo pomagat Cool

Ampak ker vidim, da vseeno nisi čisto tak ...

Koliko imaš prostora okrog tega "lonca"? Objemni grelci so na strojih za plastiko debeli le dober cm ali dva ...

Pa še dve dejstvi v razmislek:
1. Izolirana grelna žica se v praksi uporablja le za temp. do 100 stopinj, ker izolacija prenese max. 180. In če boš ti to grel na 180 ali več ti bo kakšen delček "spirale" med izdelavo grelca ostal v zraku kar pomeni, da se bo zaradi neodvajanja temp. hitro segrel na 500 ali več ...
2. Temperatura za regulacijo se meri (in tam se tudi postavi tipalo) v samem materialu, ki ga greješ. Kam misliš pa ti postavit tipalo?

BTW, ker si ravno strojnik ... konstruiram nek mehanizem gnan preko pletenic. Kolikšen je lahko najmanjši radius koleščkov preko katerih bom vodil 2mm debelo pletenico - zajlo?
Nazaj na vrh
fifa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdrav

najprej o moji izvedbi.

Tudi sam sem med tem časom ugotovil da ni smotrna uporaba že izoliranega grelca.

Zato bom dal plast sljude (isovolta) debelina 0.5mm

Na to bom "položil" uporovno žico.

Čez to ponovno plast sljude (0.5mm)

Moje vprašanje: Kako naj fiksiram grelno žico da se ne premakne?

Naviti je ne morem (termična diletacija), če pa jo postavim cikcak, pa jo moram nekako fiksirati, preden vse skupaj "zalijem" z izolacijo.

tipalo bom fiksiral direktno na lonec ki ga ogrevam (na obod bom privaril vijak, nanj nataknil tipalo, in ga fiksiral z matico)

Iztok prostora imam natanko 15 mm (merjeno po polmeru). To vključuje tudi temperaturno izolacijo.

Minimalni radij upogiba pletenic je odvisen od izvedbe le te (število vrvi v snopu).

Če boš upogibal je nujno da uporabiš vrv z križno pletenimi žicami.

Minimalni radijo sp od 10 d do 5 d (d predstavlja zunanji premer pletenice).

Ne vem kakšne sile prenašaš, predlagam da uporabiš okorogle jermene (ojačane z PA vlakni). Dobijo se tudi takšni, ki imajo ojačitev iz jeklenih žic. Prednost : ker so žice vzporedne so dovoljeni manjši radiji upogiba, Slabost manjša nosilnost.

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni