|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2010 4:07 pm Naslov sporočila: Magnezijeva anoda v bojlerju ? |
|
|
V bojlerju je bila ob grelcu montirana tudi magnezijeva anoda.
Po menjavi grelca in odstranitvi 6.7 kg vodnega kamna (stehtano), sem ugotovil, da sem jo pozabil zmontirati. Seveda je bojler že poln tople vode.
Vprašanje - čemu služi in ali naj jo zabrišem v smeti, ali naj jo montiram ob naslednjem čiščenju bojlerja ?
Sedaj je definitivno ne bom montiral.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56RGA Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33 Prispevkov: 325 Aktiv.: 1.59 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2010 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je bila zelo malo obrabljena jo lahko tudi odstraniš, več pa...
Klik _________________ Agar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2010 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
No saj v osnovi vem, čemu služi, sem se nerodno izrazil.
Zanima me, ali ima kdo dejanske izkušnje s tem.
Ker je voda pri nas zelo trda, je potrebno na dve leti odstraniti cca 3 kg kamna. To je neko povprečje zadnjih cca 20 let.
Dveh leti in 3 mesece po nakupu je razparalo grelec. Ravno prejšnji mesec sem kupil novega, ker sem imel namen odstraniti kamen. Takrat vedno menjam tudi grelec, saj se ponavadi uniči pri odstranjevanju. V tem času se je nabralo 6,7 kg kamna, torej dvakratna količina glede na prejšnji boljer, ki ni imel te anode.
Zato sprašujem o možnosti, da anoda negativno deluje pri nalaganju vodnega kamna.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2010 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mg anoda nima veze s trdoto vode in posledično izločanjem "kamna".
Naslednje leto jo montiraj nazaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
me2d Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10 Prispevkov: 291 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2010 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mg anoda naj bi ščitila pred prerjavenjem emajl prevleke v bojlerju oz. naj bi po potrebi vskočila na mesto morebitne rje. Tako so mi zatrdili v Lenthermu.Ob bojlerju je ponavadi tudi navodilo kako pogosto je treba anodo zamenjat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tamy Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.52 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Jul 06, 2010 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Mg anoda je neke vrste galvanski clen, ki preprecuje elektrolizo v sistemu, kjer je vec razlicnih kovin (Fe,Cu, Zn,itd),v stiku z vodo, tako da poje anodo in ne drugih clenov. Ob priliki jo zmontiraj nazaj, ker bo sicer pojedlo baker. _________________ Clovek se celo zivljenje uci! Tamy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Tor Jul 06, 2010 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Lahko povem svojo izkušnjo:
Ko sem menjal grelec - prej je bil bakren sedaj novi pa ni bakren (verjento je rostcfrei) mi jo je nažrlo skoraj celo v slabem letu dni prej s starim grelcem pa zelo malo v 10letih.
Kje bi lahko dobil več informacij, da bi se malo poučil o tem katere kombinacije sodijo skupaj.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Tor Jul 06, 2010 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naštudiraj elektrokemično napetostno vrsto kovin... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tamy Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.52 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Jul 08, 2010 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Baker in inox ali pa Alu in Fe sta med slabsimi kombinacijami. _________________ Clovek se celo zivljenje uci! Tamy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sandi_10 Član

Pridružen-a: Sob 07 Nov 2009 20:53 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: koper
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Za preprečevanje nabiranja kamna se da montirat elektronika na dovodni cevi mrzle vode,ki res pomaga.Imam zmontirano že par let,pa se pokazalo dobra rešitev. _________________ Sandi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Si slučajno delal kakšne meritve ali je to tako; Na blef ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
sandi_10 je napisal/a: |
Za preprečevanje nabiranja kamna se da montirat elektronika na dovodni cevi mrzle vode,ki res pomaga.Imam zmontirano že par let,pa se pokazalo dobra rešitev. |
Pyr0Beast je napisal/a: |
Si slučajno delal kakšne meritve ali je to tako; Na blef ? |
Enako vprašanje? Morda razložiš kako deluje?
Sem elektronik razumel bom s tega stališča. Poleg tega sem dolgo časa delal v industriji na področju energetike. Zelo dobro poznam kemične sisteme za mehčanje vode. Pred vsem ionske izmenjevalce. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker mi prodajalci z raznimi čudežnimi napravami (mimogrede, veliko je takih 'naprav' recimo – proti rjavenju, proti vlagi, mehčajo vodo, štedijo elektriko …delajo na 1,5v baterijo mnogo let) dvignejo pritisk najprej raziščimo kaj sploh je vodni kamen, oz vodna trdota.
Trdota vode (to ni tisto kako 'trdo' voda zmrzne ) ampak je vsebnost raztopljenih kalcijevih ter magnezijevih soli. Koliko je voda 'trda' pa je odvisno od kot izhaja. Omejene spojine namreč nabere na svoji poti. Pred vsem nevarne so kalcijeve soli. Pri segrevanju se le ta začnejo izločat, ter se pričnejo nabirat na kovinske stene. Oblogo imenujemo kotlovec oz. kalcijev karbonat. Zaradi take obloge stene kotlovskih naprav slabo odvajajo temperaturo. (posledično pride do pregrevanja) Če se kotlovec nabira v kakem industrijskem visokotlačnem kotlu lahko pride celo do eksplozije kotla. Zato se voda za rabo v večjih industrijskih kotlovnih napravah obvezno mehča. Postopkov je več. V večini gre za kemične postopke. (soda-apno, osmoza, ionski izmenjevalci…) Trdota vode se meri v nemških stopinjah. (če se ne motim je 1N° 10mg CaO na l vode.) Povprečna trdota vode iz pipe je tam od 5-20N°. Trdoto običajno določimo s kemičnim testom – titracijo. Primitivna metoda je bila tudi določanje trdote z milnico. (epruveto se napolni do polovice z vzorcem vode. Doda se kapljica milnice. Epruveta se zamaši ter strese. Glede na količino pene je 'stari' kurjač točno vedel koliko je voda trda . Mehčana voda ima običajno trdoto manjšo od 0.1N°. Zavisi tudi od zahteve za samo kurilno napravo-kotel.
PS
Tole mi je ostalo iz spomina, ko sem v podjetju delal v energetiki. Morda kak stvar ni najbolj točna. Me bo kak kemik popravil
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni