|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Ned Dec 12, 2010 2:55 pm Naslov sporočila: AC voltmeter z Bascom AVR? |
|
|
Lepo pozdravljeni
Nikjer na svetu (spletu) ne najdem niti enega primera, sheme in code za Bascom AVR, da bi napravil AC voltmeter.
Mogoče ne iščem pravilno, ker angleščine ne obvladam prav dobro, le toliko, kar mi prevede stric Google.
Lepo prosim, če mi kdo priskoči na pomoč, da poiščem tako stran ali pa če se je že kdo ukvarjal s tem, da mi priskoči na pomoč z nasveti.
Bom zelo hvaležen vsake pomoči.
LP,marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ivan16 Član

Pridružen-a: Ned 07 Dec 2008 0:36 Prispevkov: 215 Aktiv.: 1.07 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Pon Dec 13, 2010 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
ivan16 je napisal/a: |
Če ne najdeš, se loti DC Vm in ga predelaj v AC. Za to potrebuješ nekaj znanja.
Se mi zdi, da ga potrebuješ. Knjige v roke, pa bo.
|
Hvala Ivan za nasvete, zelo veliko si mi pomagal. Potrebujem? Seveda,drugače nebi spraševal.
LP, |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pon Dec 13, 2010 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikšno AC napetost bi rad meril? Od ... do ... ? In kako natančno?
Pri omrežni napetosti se 0,7V padca napetosti na usmerniški diodi nič ne pozna, ali pa jih programsko prišteješ.
Lahko napraviš visokoohmski napetostni delilnik 325/5V.
Ali pa 230/4,2V.
Stvar vezave diode in gladilnega kondenzatorja.
Za natančnejše merjenje nižje napetosti bi moral še autorange napraviti ali vsaj preklopnik.
Skratka, najprej odgovori na gornja 3 vprašanja.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Pon Dec 13, 2010 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
Kolikšno AC napetost bi rad meril? Od ... do ... ? In kako natančno?
|
Meril bi od 4 do 48V AC, če je možno v desetinko volta natančno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 2:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš dejansko meril od 4V do 48V AC je max napetost po tem... ..67.88V, poenostavljeno 68V
Vsak dandanašnji C ima 10 bit ADC, če ne kaj boljšega, kar nanese 1024 različnih vrednosti, kar pomeni da bo ločlivost 0.066V, kar je malo bolj natančno od desetinke volta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 2:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Tolikšen je raster meritve. Natančnost je nekaj drugega.
Pri natančnosti meritve je potrebno v tem primeru upoštevati razen odstopanja A/D pretvornika še -+ 1 bit.
Kolikšno je odstopanje A/D pretvornika pa bo potrebno poiskati v podatkovnem listu uporabljenega mikrokontrolerja. V odvisnosti od izvedbe bo potrebno upoštevati še natančnost reference za ta A/D pretvornik in seveda še šum meritve.
Vse skupaj lahko zelo hitro pride tudi preko 1 V. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni