www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Poenostavitev ???
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 2:07 am    Naslov sporočila:  Poenostavitev ??? Odgovori s citatom

Pred časom sem od enega forumaša dobil kar nekaj vztrajnih ponudb in želja po nagradi za poenostavitev oziroma izboljšavo sistema priklopa el. mag. ključavnice vrat.
Gre se za razne kodne ključavnice ali module prstnih odtisov, ki preko relejskega kontakta vključijo el. mag. na vratih.

Ljudje dostikrat navodil sploh ne berejo in izvedejo priklop napačno. Zato sem posebej za njih naredil takšno skico:

Sedaj me pa zanima mnenje strokovnjakov tega foruma (ki jih tukaj ni malo), če je lahko priklop takšnega el. magneta lahko še kaj bolj enostaven Question

Posebne nagrade sicer ne bom obljubljal, lahko pa dobro idejo, ki ne okrni uporabnosti takih sistemov, nagradim le s kakšno vrečko elektronskih elementov, folijsko tipkovnico ali kakšno drugo uporabno elektronsko komponento ...

V vsakem slučaju pa jaz osebno ali moja firma od tega ne bomo imeli nič, ker bo rešitev na forumu javno objavljena pred uvedbo novitete in je avtor zaščiten že s tem datumskim zaporedjem (objava - uvedba), če se kdo boji za avtorske, patentne ali kašne druge pravice!

Sem le radoveden, kaj je lahko pri tem takem sistemu še bolj enostavno od uveljavljene in sedaj že leta uporabljane in delujoče rešitve napajanje-kontakt releja-magnet?

P.S. Rešitve z nadomeščanjem releja s kakšnimi tranzistorji, MOSFETi, SSR releji, ipd, seveda ne štejejo, ker se pri tem izgubi galvanska ločljivost oziroma zanesljivost Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 2:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda se da narediti bolj enostavno. Vedno se da. Je pa relativno kaj je komu enostavno, ampak ...OK.
Pojdimo k predlogu.
desno sponko K2 bi lahko izpustili in bi se ključavnica priključila kar na desno sponko K1.

Malo bi pa že prihranil. Če drugega ne, bi po prvi vezavi človek težko priključil napak. Jasno saj nebi imel kam. Brick wall Brick wall

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da je napajanje poljubno, AC ali DC, je verjetno tudi elektromagnet poljuben, lahko je zaradi mene tudi 220V. V tem primeru bi bilo treba narediti več shem vezav za vsako varianto posebej ali pa naj montažo opravi kvalificirani monter.
Iztok, premalo podatkov si dal.
Navodila za montažo na način pravilno-nepravilno so običajna za primer, ko montažo lahko opravi tudi laik.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi povezave napajanja na rele za vklop magneta naredil že na samem vezju in tako bi bilo priklop tak kot je na levi sliki, samo oznaka polek sponke bi načeloma morala biti druga.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Glede na to, da je napajanje poljubno, AC ali DC, je verjetno tudi elektromagnet poljuben, lahko je zaradi mene tudi 220V. V tem primeru bi bilo treba narediti več shem vezav za vsako varianto posebej ali pa naj montažo opravi kvalificirani monter.
Navodila za montažo na način pravilno-nepravilno so običajna za primer, ko montažo lahko opravi tudi laik.

Se popolnoma strinjam s teboj. Wink

Primer je že enostaven, kolikor je le možno, bolj enostavno ne more biti, sicer bi izgubili na univerzalnosti. Predvidevam, da konkretno ključavnico ni mogoče predelovat s kakšnimi kratkostičniki (jumperji) in gre za iskanje čim bolj enostavne vezave. Če bi imelo vezje ključavnice kakšne kratkostičnike, bi bila shema priklopa lahko drugačna v primeru, če se napetost napajanja in napetost ključavnice ujemata, v nasprotnem primeru pa kratkostičniki z napačno postavitvijo lahko povzročijo tudi poškodbe vezja.

Vezje ključavnice je po mojem mnenju narejeno univerzalno kar se da, res na nek način izgubi preprostost priklopa, ampak le za laike, zato je rešitev le v primernih navodilih in različnih shemah priklopa.

Moj predlog je, da se nariše vse možne sheme priklopa za različne napetosti in primere. Pri napajanju tukaj ni kaj dosti za ugibat, če se elektromagnet ujema z napajanjem velja Iztokova shema, če pa je elektromagnet za drugo napetost, pa rabi lastno napajanje in nekoliko drugačen priklop ampak v principu je še vedno enak. Poleg shem rabijo laiki še natančno razlago.
Ker proizvajalci večinoma predvidijo, da bo napravo priklopil usposobljen monter, so navodila taka kakršna so in za izkušenega seveda zadostujejo.
Seveda je prijazno, če je izdelek toliko preprost za priklop in so navodila prilagojena ne znalcem, ampak to za seboj lahko potegne neljube posledice, kot so uničenje naprave ali pa kakšna druga nesreča. Če so navodila okrnjena, velikokrat piše, naj priklop izvrši kvalificirana oseba, kar je tudi prav, da je proizvajalec zaščiten, po drugi strani pa z navodili za laike spodbuja nekvalificirane osebe, da se ukvarjajo s priklopom in temu primerno potem sledijo razne napake, včasih pa se pojavljajo vprašanja na forumih ...

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
...
...

Ne razumem. Mislim, da sem navedel dovolj podatkov. Gre se za ponujen predlog o poenostavitvi obstoječe naprave (kodna tipkovnica, modul prstnega odtisa ali pa daljinski sprejemnik), ki potrebuje napajanje in ima relejski izhod. Kaj se tukaj lahko še poenostavi?

Razni jumperji odpadejo, ker zadevo res zakomplicirajo, poleg tega pa so še nevarni. Zamislite si, da tako napravo napajamo z 12V, rele pa mora preklapljat 220V breme pri čemer nam neuporabljeni medeninasti štifti jumperjev povezani na rele in s tem fazo 220V štrlijo nezaščiteni iz vezja ...
Ali pa se najde "mojster", ki v slučaju odpovedi malo eksperimentira z jumperji (ali morebitnimi stikalci) in spet spusti 220V v 12V del ... in taki domači mojstri, ki kar nekaj prčkajo sploh niso tako redki ...
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim sem v podjetju Elektrina iz Mengeša nabavil RfID čitalnik in nekaj obeskov za našo stanovanjsko skupnost za odklepanje vhodnih vrat bloka. Blok je opremljen z domofoni in z ustreznim modulom, ki skrbi za zvonjenje, komunikacijo z obiskovalcem in tipko za odklepanje vrat. Stvar sem moral povezat točno tako, kot je Iztok narisal pod PRAVILNO, čeprav je popolnoma drugačen modul, drug sistem, ampak priklop el.mag aktuatorja je pa popolnoma identičen tako da tukaj ni nobene umetnosti več. Kdor ni sposoben prebrati navodil, je še manj sposoben zadevo pravilno priklopiti. Najbolj enostavno bi bilo dodati v navodila na debelo natiskano, V KOLIKOR NE RAZUMETE NAVODIL, POKLIČITE STROKOVNJAKA.

Pa še komentar k zgornji sliki: Konektor K2 je po vsej verjetnosti vezan na en NO kontakt releja zato je nujno na eno sponko pripeljati iz napajalnika eno vejo napajanja, katero bo rele preklapljal. Stvar ne more biti bolj enostavna kot tako. Razen, če bi že v samem modulu tako kot je predhodnik napisal, zvezali eno vejo napajanja na K2 konektor.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
... Poleg shem rabijo laiki še natančno razlago. ...

To je pa že drugo področje in se s tem mnenjem ne strinjam. Laiki morajo poiskat strokovnjaka za montažo ali pa si pridobit ustrezno izobrazbo. Štromarji pač nismo zastonj hodili leta na elektrošole, da bi to izobrazbo in znanje v dveh mailih ali nekajminutnem telefonskem pogovoru lahko prenesli na nekoga, ki se mu o elektriki niti ne sanja.

To je tako kot da bi jaz medicinski laik poklical zdravnika po telefonu in ga spraševal kaj pomenijo nekakšne pikice po grlu in kakšne tablete naj grem iskat ... Rolling Eyes

Pa tudi risanje načrtov za razne vezave nima smisla. Poznavalcu elektro področja mora zadostovat oznaka namena priključkov z navedbo napetosti in tokov. Ostalo mora glede na periferijo znat sam prilagodit.
Tudi jaz v trgovini, ko kupim moko, ne pričakujem zraven še knjižice receptov za peko raznih kruhov, potice, piškotov ... Cool
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V primeru, da gre vedno za enak komplet, modula, napajanja in elektromagneta bi moral prodajalec dodati še priključno letvico, sponke za izvedbo pravilne priključitve po desni shemi.
Varianta je tudi, da trgovina sklene posel s kakim obrtnikom in ga stranki priporoči da ji opravi montažo. Sploh pa za montažo kake druge variante.
Še vedno trdim, da je premalo podatkov oziroma razlage konkretnega problema ali pa možnih variant.
Nazaj na vrh
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.41

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sliki PRAVILNO je el.magnet preko relejskega kontakta vzporedno vezan napajanju 12 V.Omenjaš pa po breme 220 V?
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda prej nisem bil dovolj jasen. Vezava, ki jo prilagam je za uporabnika najenostavnejša in najbolj varna. Edina napaka, ki jo lahko tisti ki priklaplja stori, je da zamenja levi in desni par sponk ali polariteto. Seveda pa je uporabna le v primeru istih napajalnih napetosti.

Za priponko glej naslednji prispevek.

Nazadnje urejal/a PZUFIC Sob Dec 11, 2010 1:10 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rolling Eyes Več belega ni šlo na sliko?

pzufic.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.68 KB
 Pogledana:  12818 krat

pzufic.png

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Več belega bi bilo, če bi pobrisal načrt.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina teh elektromagnetnih ključavnic deluje na 12VAC. Vezava znotraj samega vezja ne pride v poštev zaradi kompatibilnosti z drugimi stvarmi.
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem napisal, da deluje samo v primeru enakih napajalnih napetosti.

Branez hvala. Sem samo exportal in sploh nisem odprl slike.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni