|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
comteq Član

Pridružen-a: Sre 30 Jul 2008 11:15 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Tor Dec 21, 2010 1:33 pm Naslov sporočila: Kratčke za AC motor |
|
|
Zdravo,
ne vem, kje bi to začel iskat. Imam en rebrand die grinder, identična stvar kot dremel strojček za brušenje in obdelavo. Kratčke v tem stroju mi grejo proti kraju. Zaenkrat sem bil pri serviserju električnega ročnega orodja in na pooblaščencu za dremel. Noben nima pravih dimezij zame. Torej, kje najdem krtačke 8mm dolge, 5,3mm široke in 4,8mm debele?
Še nekaj: se dajo brusit? Se pravi, lahko kupim oversize krtačke in jih zbrusim, da dobim željeno mero? Noben servis mi ni znal povedat tega.
So krtačke univerzalnih in vnaprej predpisanih dimenzij? Ali obstajajo tudi one-off verzije za določene proizvajalce? Tu ciljam na komercialno robo, torej bolj električno ročno orodje, ne na kake specifične industrijske stroje, pri katerih s ceno plačaš tudi zagotavljanje vzdrževanja in neko življenjsko dobo.
Sprašujem zato, ker sem vedno do 17 ali 18h na šihtu, do takrat pa mi pozaprejo vse te tehnične trgovine, za katere bi lahko še mel kaj upanja. Preko telefona pa je to težko urejat.
Hvala lepa za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.91 Kraj: 8232 Šentrupert
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Dec 21, 2010 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brusiš načeloma lahko, ni noben problem, je pa to umazano delo, zato razmisli kje boš delal, da ne bo hude krvi. Vendar če:
- bo ušla mera ali koti in bo posledično krtačka ohlapna ali se zatikala v vodilu;
- material krtačk ne bo enake kvalitete kot je originalnemi (gostota, električna prevodnost, sestava);
- bo krtačka daljša kot je bila nova (bo za več časa);
- so morebiti dotrajane tudi vzmeti:
utegne biti strojček z novimi, toda neustreznimi, krtačkami po hitrem postopku adijo. Uničil boš kolektor.
In tudi, če se boš izognil vsem možnim pastem prilagajanja ali dobil originalne krtačke z vzmetmi, po menjavi krtačk strojček vsaj nekaj minut poganjaj neobremenjen na znižanih vrtljajih, ki jih postopoma povečuješ, da se bodo krtačke pravilno utekle - videl boš, da iskri vedno manj.
Mogoče bo kdo rekel, da utekanje krtačk ni potrebno (mnogo novega električnega orodja z univerzalnimi motorji pride s povsem neutečenimi krtačkami), vendar strojček ni več nov in če bo zaradi tega šlo delo po zlu, si imel samo veliko dela, stroškov in nobene koristi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni