www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Javna razsvetljava
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 5:03 pm    Naslov sporočila:  Javna razsvetljava Odgovori s citatom

Pozdravljeni...

Zanima me ce ima kdo kaksen podatek o tem kaksna bi bila kaj cena celotne HPS 400W svetilke ( se pravi komplet pripravljena na montazo ). Brez droga seveda!

Hvala, lp!

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Semle poglej: SYLUX.

edit: 400W imajo samo reflektorje. Svetijo pa ... totalno hudo. Rabiš zelo visok (10m+) drog, da pokriješ večjo površino, sicer je spodaj presvtlo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazadnje vem, da smo jih dobili za 80EUR, če prišteješ še rabat, je še manj.

Vsekakor poceni.

LED cestne svetilke pa so najcenejše in kvalitetne od Automotive GRAH, zastopstvo pri nas in za tujino Slolux.

Cenovno prekosijo celo poceni Kitajske, ki niso za nobeno rabo. V Sloveniji so prevzeli že večji del trga in jih najdemo nameščene skoraj v vsaki večji vasi ali mestu. Vsekakor proizvajalec brez konkurence bi rekel.

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj to pomeni, da so poceni od Automotive GRAH, ker jaz dobim 192W LED Street Light, 16000lm, 50000ur za priblizno 650 eurov! Je pa kitajska ja! Ampak narejena po vseh standardih z vsemi papirji in vse!!!

lp

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Analiza izdelkov in cen je to pokazala.

Imaš mogoče kakšno specifikacijo te tvoje Kitajske?

Z Automotive Grah se lahko kosaš le v kontejnerskih količinah in še takrat te bodo pri projektih prekosili. Verjemi, njihova trgovska mreža je dodobra prepredena.

Nedavno nazaj je bil razpis za projekt na Madžarskem, med drugim sem tudi sam sodeloval pri eni ponudbi, ki je bila res ugodna in iz Kitajske. Na koncu so bile izbrane svetilke Automotive Grah. Kolikor sem dobil informacije, za večje projekte garantirajo kar precej in cena svetilke je tako majhna, da se noben Kitajec ne bo pogovarjal o takšni ceni.

Mogoče lahko dobiš kakšen test tu in tam, kaj več pa ne. Če boš pa šel v grosistično nabavo kar težko verjamem pa veliko sreče, da boš to uspešno prodal, še preden boš moral odplačati vse dolgove.

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugace dobavljamo cevne T8 svetilke kitajskega proizvajalca. In ja na kitajskem dobis kar hoces in tudi kar hoces glede kvalitete. Je pa res da za dobavo iz kitajske moras vedeti kaj dobavljas in tam imeti cloveka ki mu lahko zaupas da ti svetuje kaj je dobro in kaj ne in na koncu tudi sam iti tja in zadevo pogledati. Ce se pogovarjas tam o kolicinah je tudi tam mozno vse.

Kar se tice javne razsvetljave pa se mi gre za nekaj kosov, ki bi jih nekdo rad imel ker bo verjetno od nas vzel okoli 800 svetilk T8 LED nadomestkov flourescentk, ki jih imamo po ceni, ki je ni pri nas in lahko recem da je svetilka popolnoma kvalitetna, narejena po vseh standardih. (evropskih seveda). Kitajska drugace!

Drugace me projekti zunanje razsvetljave niti toliko ne zanimajo trenutno ker vem da je tezko priti kje zraven!!! Edino da bi me kdo kontaktiral in rekel to hocem imeti bi rekel ja drugace se ne bi spuscal v te vode. Vsaj zaenkrat ne!

Tole so specifikacije drugace:

http://img80.imageshack.us/img80/3355/led1b.jpg
http://img255.imageshack.us/img255/377/led2s.jpg

lp,

Wink

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar pa se tice garancije je pa tako. Od teh svetilk se nobena ni odgorela 50000 ur ne njihova ne moja in ne kaksna druga tako da garancije so tako tako.

Kaksne ledice se vgrajuje je zelo pomembno se bolj kako je narejeno napajanje in hlajenje, vse ostalo se bo pokazalo v naslednjih letih.
Vsaj po mojem!!!

lp

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar zanima povpraševanje je garancija in nizka cena. Vse ostalo skoraj ni važno. Pričakuje se enake oz. namembnosti zahtevane opto-tehnične lastnosti ter varčevanje.

Nisem še srečal Kitajca, da bi garantiral izdelek na 7let in kljub temu imel nizko ceno.
Življenjska doba 50.000 ur ne pomeni nič, če tega ne krije garancija.

Poleg tega pa Kitajci navirajo tehnične značilnosti s faktorjem ×2 ali še več. Če pa zadevo testiraš pa vidiš, da dosega polovico tistega kar piše ali še manj.

Referenca; Svetilka Automotive Grah 35W sveti bolje pod enakimi pogoji kot Kitajska (znanega in velikega proizvajalca s celo rusko trgovsko mrežo in vsemi papirji) 60W. Primer sem si tudi sam ogledal in je res.
Plus tega pa se pri Kitajcih izbira napačne svetlobne karakteristike, ki niso tako primerne za osvetljevanje cest. Svetilka res, da ima velik flux, vendar vizuelno ne učinkuje v praksi.

Sama produkcija svetlobe se lahko ugotovi že na podlagi uporabljenih materialov (leče ali reflektorji). Razlika med slednjima je očitna v praktični uporabi.

Marsikateri trgovec tudi izkorišča slabosti stare razsvetljave. Npr. namesti novo LED svetilko zraven stare svetilke z žarnico, ki je že izgubila 40% na svetilnosti. Normalno, da je efekt viden. Nobeden pa še ni poskusil primerjati čisto novo metal-halogenko in LED za referenčne nadomestke.

Saj nimam nič proti LED, ampak vidim na kakšne cake igrajo nekateri kar lahko nato LED tehnologijo spelje v druge vode kot efektivno in varčno razsvetljavo.

Se pravi, da si pri CDS zaposlen, ker govoriš o nizkih cenah T8?

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 18, 2010 2:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam z vsem kar si napisal in ne sloh se mi sanja ne kdo je CDS. Delam za firmo v Italiji ki se ukvarja z avtomatizacijo. Ker delamo na kitajskem trgu ogromno no vsaj smo do sedaj pa imam se LED lucke po novem zraven! In ker smo direktni dobavitelj je zato tudi nizka cena! Ce se temu lahko tako rece Smile.

Kar pa se tice garancije pa je to zelo dvoumna stvar. Kaj pomeni 7 let. Ce svetilka gori vsaj 18 ur dnevno (govorim o javni razsvetljavi ) to pokrije 50000ur. Ampak to je seveda nemogoce.
Ce gori 10ur dnevno oz. ponoci je to ze 14 let. Ce gori 8 ur pa je to ze 20 let zivljenske dobe in tako tudi garancije. In kdo ti da to???

lp

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 18, 2010 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi ja, zanimivo jaz bi prav rad delal taksne teste ampak se mi zdi da se ljudje ki nekaj prodajajo v vecini bojijo taksnih primerjalnih testov ker so potem prevec razgaljeni glede svojih produktov.
Meni osebno to ni problem. Moja led sijalka je taksna kot je in jo brez problema prinesem, pokazem, priklopim, pomerim porabo, svetilnost itd...potem pa je seveda stvar vsakega posameznika za kaj se odloci.
Je pa dejstvo da nekdo, ki se odloci za menjavo razsvetljave v vrednosti par 10-100k eurov in se ne pozanima vsaj o osnovnih stvareh svetilk, ki jih gleda je idiot. In tako tudi v vecini je. Koprides in prineses stvar jo das na mizo in potem vidis da ljudje niti ne vedo kaj pomeni lux, lumen itd...! Lahko samo reces tole je najboljsa stvar kar jih boste dobili in roka adijo Smile.

No, govorim o T8 cevnih sijalkah kot nadomestkih Fluo T8 cevi, in mislim da jih te LED popolnoma dostojno nadomescajo in vsekakor dosegajo boljse rezultate. Ze v samem startu klasicna Fluo sijalka ne glede na svojih 5000lm ima prevelike izgube in preveliko moc pa je lahko zapakirana v kakrsno koli ohisje.
Potem pa se ceu kup stvari in svinjarije.

Kar pa se tice tega ko ljudje govorijo o reprodukciji barv in pisejo razno razne CRI faktorje za LED svetilke. Mislim da je to bedarija in je tudi dokazano da za led svetilko drugega kot direktni test na mestu vgradnje oz. v enakih okoliscinah posameznega proizvoda ne pride v postev. Vsaj ne po zdajsnjih standardih kar se tice barvne reprodukcije!

No tudi ce recem kaksno bedarijo na to temo me ni nic sram rad se o tem pogovarjam in delim izkusnje oz kar sem se pac sam naucil, ker me to zanima!!! In sem vesel da si tako komentiral kot si.

Drugace pa tako. Pri mojih cenah LED se neglede na stevilo sijalk, pri nekje 10 urah delovanja na dan investicija povrne v manj kot treh letih! 3 leta pa je garancije na svetilke!
Pa si naj vsak vzame kakor si hoce Smile!

lp

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 19, 2010 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:

Kar pa se tice tega ko ljudje govorijo o reprodukciji barv in pisejo razno razne CRI faktorje za LED svetilke. Mislim da je to bedarija in je tudi dokazano da za led svetilko drugega kot direktni test na mestu vgradnje oz. v enakih okoliscinah posameznega proizvoda ne pride v postev. Vsaj ne po zdajsnjih standardih kar se tice barvne reprodukcije!
lp

Se ne strinjam s tabo. CRI je še kako važen. Očitno še nisi delal s kakšno zahtevnejšo stranko, kjer je ta parameter še kako važen za njihove namene.

Če imaš sijalke s slabo barvno reprodukcijo, se ne moreš primerjati z navadnimi kot ekvivalent, ker je že standard za navadne z barvnim spektrom 8. Dobijo se že z 9, ki so malce dražje.
Za delovne in bivanjske prostore je barvni spekter 8 predpisan. Da so izpolnjene te zahteve pa preverja inšpektorat.

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 19, 2010 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, nisma se zastopila. Jaz nisem rekel oz. nisem hotel reci da reprodukcija barv ni pomembna. Se kako je. Ze samo v trgovini lahko meso pod svetilko z nepravilno barvno reprodukcijo izgleda pokvarjeno.

Hotel sem reci da CRI standard dokazano ni dober za LED svetilke! In se dogaja da svetilke z manjsim CRI faktorjem dosegajo boljso barvno reprodukcijo kot tiste z vecjim. Tako da jaz osebno mislim da je navajanje ne vem kaksnih CRI faktorjev pri LED svetilkah nekoliko nesmiselno in lahko zavajajoce!

O tem se ocitno govori ze dolgo, ampak izgleda da nekaterim ni do sprememb!

http://www.elektronik.si/phpATM/podatki/CQS_rationale_06-10.pdf

lp!

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 19, 2010 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri cestni razsvetljavi (o tej teče tema) so drugačni standardi, kar se vidi že iz barv svetenja pri uporabljenih tipih luči (pogled na mesto z višine razkrije bela, rumena, modrikasta, ... območja).
Počasi se uveljavljajo navzdol usmerjene (proti svetlobnemu onesnaženju) energijsko nepotratne luči. Barvni spekter pri cestah ni tako pomemben (vsaj v SLO praksi ni videti), če se le ne moti preveč z rdečo in oranžno barvo (zavore, utripalke).

Pri razsvetljavi notranjosti stavb pa se ni za igrati, saj lahko neprimerne luči povzročajo razdražljivost, utrujenost, povečano bolniško odsotnost, ...
Dober direktor bo za učinkovitejšo proizvodnjo in birokracijo v tovarnah najprej pozamenjal vse luči. Slab pa bo najprej prihranil z izbiro poceni luči in bil dolgoročno na izgubi.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sem imel cas in sem cisto iz "firbca" sel malo prelistati standarde za zunanjo razsvetljavo.

Zanima pa me v kateri tip in vrsto razsvetljave se uvrscajo parkirisca ali npr. dovozi za tovorna vozila v podjetjih?

Hvala, lp!

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In ce lahko kdo razlozi se kako so povezani ti razredi razsvetljave za razlicne ceste.

ME, A, S, CE, itd.... ker iz tega standarda ti res ni jasno nic!

Hvala, lp!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni