|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.48 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 9:21 pm Naslov sporočila: IR ali laserska svetlobna zavesa |
|
|
kot je ze v naslovu zavedeno, bi potreboval IR svetlobno zaveso ali pa pahljačo.
Ker so te zadeve v industrijski izvedbi za moj žep predrage bi prosil za kak nasvet kako to izdelati.
Na treh avtomatskih rolo vratih širine cca 3-4m bi rad od par cm od tal do višine cca 80cm postavil varnostno zaveso, ki bi ob morebitni prekinitvi ustavila zapiranje vrat.
recimo s kakimi IR LED na eni strani (cca 10 na vsakih 10cm) in na drugi strani recimo enako število SFH5110 vezanih v logični IN.
Pri tem bi verjetno bil problem izdelave teh letev da bi se oddajni žarek prilega sprejemu ob montaži, ker na ko bi bilo zmontirano naj nebi nastavljal več - ter izdelava vezja (predvsem nabor elementov) za tole ker sem energetik.
Vsak nasvet je dobrodošel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.65 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
za take primere se daje ena sama zavesa - fotocelica. Na eni strani IR oddajna (ena sama je dovolj), na drugi strani IR sprejemna dioda. Na višino 50 do 60 cm in je to to. Sama fotocelica je narejena zelo enostavno - oscilator (s 555) na oddajni strani na 30 do 50 kHz in sprejemnik z relejčkom na drugi strani. NE rabišđ niti precizno nasatvljati, ker ima dioda itak malce razpršen snop.
Ne vidim razloga zakaj bi dal cel tovornjak diod, saj ko avto zapelje čez, je dovolj ena sama. Na ta način sem montiral na stotine vrat in nobenega niso še stisnila. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.48 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi bilo v gasilnem domu. Kjer je poleg odraslih velikokrat veliko otrok (v gasilskem krožku so še predno dopolnijo zakosko določenih 7 let) in ker je takoj za vrati vedno kaj zanimivega mislim da bi bilo bolje zavesa kot samo ena.
Drugače recimo na 10cm - 40cm in 60cm
@protonček - a uporabljaš že izdelane fotocelice (kje in kaka je cena približno) oziroma če jih delaš v samoizdelavi - se priporočam za načrt in približeo oceno atroška materiala.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem vedno montiral tovarniške. Npr. Beninca ima ceno okrog 48 evrov brez DDVja. (za več info lahko pogledaš www.g-ogrinc-si). Sem pa tudi na gasilnih domovih montiral vrata in nismo nikjer dajali več kot 2 para -več parov se namreč lahko med seboj moti, ponavadi pa so fotocelice narejene tako da dva kompleta lahko daš brez medsebojnih motenj.
Taka vrata imajo itak (vsaj morala bi imeti) varnostno gumo, ki obrne motor če pritisneš nanjo.
Če so otroci tam so itak recimo vrata odprta, tipka pa ponavadi previsoko zanje, če pa vrata zapira odrasel mora itak gledati kaj dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
jaz sem vedno montiral tovarniške. Npr. Beninca ima ceno okrog 48 evrov brez DDVja. (za več info lahko pogledaš www.g-ogrinc-si). Sem pa tudi na gasilnih domovih montiral vrata in nismo nikjer dajali več kot 2 para -več parov se namreč lahko med seboj moti, ponavadi pa so fotocelice narejene tako da dva kompleta lahko daš brez medsebojnih motenj.
Taka vrata imajo itak (vsaj morala bi imeti) varnostno gumo, ki obrne motor če pritisneš nanjo.
Če so otroci tam so itak recimo vrata odprta, tipka pa ponavadi previsoko zanje, če pa vrata zapira odrasel mora itak gledati kaj dela. |
Se pravi maksimalno 2 na vrata.
kot si zapisal sem imel v mislih tudi sistem s tlakom recimo da bi pod vrato dodal še eno cev ali pa jo po možnosti vgradil v obstoječo gumo in probal s diferencialnim senzorjem tlaka to rešiti - samo se mi zdi da glede na mehansko izdelavo in potem še elektroniko zraven se zna zgoditi da cena preseže tista dva IR senzorja na vrata.
link mi ničesar ne odpre
Se pravi da je tole za to ceno KLIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, v linku se je pomotoma pojavl tudi oklepaj. Pravilno je tole: www.g-ogrinc.si glej pod ceniki - cenik motornih pogonov.
Drugače morajo to biti starejša vrata, kajne? Ker zadnja leta je malo takih, ki na dvižna vrata NE BI montirali varnostne gume že serijsko. te gume ponavadi delajo ali s tlačnim stikalom ali pa so električne - notri vsebujejo nekaj stikal, ki se aktivirajo ko pritisneš na gumo.
Ampak, kar je, je in če tega ni, potem je gotovo cenejša varianta z dvema fotocelicama, ja.
Tale na tvojem linku je, če prav vidim odbojna. Sicer odbojne delujejo ponavadi na zasuk polaritete svetlobe, ampak vseeno niso tako "zihr" ker se lahko zgodi da se žarek odbije od avta in vseeno je nesreča tu. Prave fotocelice za vrata imajo vse na eni strani oddajnik, na drugi sprejemnik. Omenjeni uvoznik ima npr. tudi fotocelico, ki ima na oddajni strani akumulator in sončno celico, kar pomeni da ne rabiš na drugo stran peljati kabla. Ja pa malo dražja - zdajle sice ne vem, koliko stane. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da bom šel jutri ''na svoji koži'' sprobat če imajo kak varnostni element v gumi.
Drugače pa bom za testiranje nabvil en komplet TEGALE
Mislim da je vse skupaj staro 7-8 let in je nam je elektronika že parkat šla rakom žvižgat - tako da na dalinca delujejo samo še ena vrata.
Ker imam doma en PLC I-16 O-12 sem mislil to uporabiti in zraven dodati še malo varnosti (moram narediti popis in načrt vezja ostoječega stanja).
V sklopu tega me zanima kje dobiti cenovno ugoden 4 kanalniRF sprejemnik in oddajnik. Za oddajnik se mi zdi zanimiv TALE ker pa bi rabil recimo 5 kosov nevem kateri sprejemnik izbrati da se lepo sinhronizirali z njim.
Na farnelu sem nekaj iskal vendar zgleda ne znam vpisati pravilno v iskalnik ker nisem uspel nič najti. rabil pa bi 4 kanalnega (3x vrata + 1x vsa vrata) - kakšen namig bi prišel prav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, tale fotocelica je spodobno poceni. Če jo uspeš spraviti v neko spodobno škatlo, bo kar v redu. Boš pa gotovo moral narediti ohišje tako, da ena oddajna ne bo videla druge. Dvomim namreč da ima tale fotocelica možnost montaže dveh - zadeva namreč deluje tako da preklopiš DIP stikalo (ali brik), celice napajaš z izmenično napetostjo in ob pravilni vezavi (en izhod trafota povsod na levo sponko, drug pa povsod na desno) zadeva deluje tako da v pozitivni polperiodi deluje ena, v negativni pa druga celica. Zaradi takega delovanja se ne motita, ker ko ena deluje je druga mrtva in obratno.
Sprejemnike ima conrad, tisti linki na enaa so v bistvu iz conrada, raje glej tam. Sicer nikoli nisem delal s tistimi sprejemniki, tako da ne morem reči. Ima jih pa tudi ta na prej omenjeni povezavi (upam da si zdaj našel cenik). Pri daljincih je lahko problem motenj - namreč eni lahko enkrat vlečejo, drugič ne, ali pa delajo na meter, dva...če že, nabavi en sprejemnik in en daljinec in ga temeljito preizkusi (predvsem domet), preden resno nabaviš. če ne bo v redu, lahko v 8 dneh vrneš (ali 15?) Če bo treba menjati kasneje bo strošek večji kot če že v originalu nabaviš resno zadevo. Mogoče ima kdo drug tak ali podoben sprejemnik in se oglasi z izkušnjami. Razumem da v tvojem primeru (posebej če je prostovoljno društvo) denar JE problem, ampak moraš pa pazit da bo zadeva funkcionalna.
Če je elektronika že zelo uboga, potem karkoli boš dal, bo bolje kot je sedaj. Če boš sam naredil elektroniko (kar ni tak problem, če malo obvladaš programiranje) in tudi če daš samo en par fotocelic bo 100%bolje kot je sedaj. V vsakem primeru pozabi na samodejno zapiranje. Nenazadnje lahko narediš tako da z daljincem samo odpiraš, zapiraš pa izključno s tipko v garaži, pa s tem spet povečaš varnost.
Je pa npr celotna krmilna enota, z vgrajenim rolling-code sprejemnikom ranga 150 evrov.
BTW---da ne bo napačnega mišljenja - ne delam reklame za firmo na omenjeni povezavi, ne za katerokoli drugo to je pač ena izmed zadev, ki sem jih montiral in sem jo navedel izključno zaradi cenika. Obstajajo tudi drugi, npr. Lumatik črnuče, pa še se najde. Samo nimajo vsi cenika na netu, so pa cene zelo primerljive. Če moderator meni da je vsebina naprimerna, naj prosim da opombo, pa se bo razprava nadaljevala v ZS. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
recimo s kakimi IR LED na eni strani (cca 10 na vsakih 10cm) in na drugi strani recimo enako število SFH5110 vezanih v logični IN. |
To (preverjeno) ne bo zanesljivo. SFH lahko zazna svetlobo IR LED sosednjega senzorja.
Najlažje je zadevo narediti z uC, ali dvema (eden na vsako stran).
Vključi LED1 (modulacija!) in preveri SFH1. Nato to ponovi za vse pare LED - SFH. Če katerikoli SFH ne zazna svoje LED, je zaznana ovira.
Dobro bi bilo poskusiti narediti vezje tako, da ob okvari signalizira prekinjen žarek.
Ohišje : Sam sem uporabil kar NIK kanal, zvrtal luknje, ter LED in SFH-je prilepil z vročo plastiko. Uporabi neprosojno plastiko, ali plastiko okoli SFH-jev pobarvaj s črno (neprevodno) barvo.
Doma spackana zavesa ima (vsaj) eno pomanjljivost. Če gre kaj narobe, te lahko zelo hitro najdejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.92
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 4:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot da je tovarniška zadeva pa kaj bolj zanesljiva ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 7:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Tune gre toliko za zanesljivost kot eventualno odgovornost ob morebitni nesreči. Doma zase že čaraš, za ustanovo pa... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Tune gre toliko za zanesljivost kot eventualno odgovornost ob morebitni nesreči. Doma zase že čaraš, za ustanovo pa... |
Predvsem to.
Sicer so mi v posest prišle IR senzorji, ki pa so prvenstveno narejeni da se naj privijači nastavek z fibrcami(svetlobnimi vlakni) - tako da sem v tem trenutku zaposlen kako bi to naredil brez vlaken in z odbojem...
kasneje pripnem sliko in model |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
kot sem že rekel ---raje se izogibaj česarkoli z odbojem. Je prevelika verjetnost da se bo enkrat žarek odbil od avta in vrata se bodo veselo zaprla na streho avta... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so vrata brez "varnostne gume", razmišljaj raje o posodobitvi vrat oz. omenjene gume.
V tej gumi pa ni skritih nobenih čudežnih stikal, ampak delujejo natanko na optiko-presvetljevanje. Zadeva je zaščitena pred zunanjo svetlobo, torej lahko v tej gumi narediš marsikaj še tako improviziranega, pa ne bo tak šalabajz kot vrata brez te varnostne gume... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
odvisno od izvedbe. Obstaja tudi izvedba s stikali, sicer ne čudežnimi ampak pravimi stikali (no, tipkami). Na dolžini recimo 3-4 metre so trije ali štirje. ostale izvedbe so optična, vakumska, pa tudi uporovna, čeprav se zadnje praktično ne uporabljajo.
Drugače se pa strinjam, ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni