www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenos digitalnega signala na 5Km
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
HanaTim
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 12 Mar 2013 21:52
Aktiv.: 0.01
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 10:30 pm    Naslov sporočila:  Prenos digitalnega signala na 5Km Odgovori s citatom

Rabim rešitev za prenos digitalnega signala na razdalji do 5Km "Gozdnata površina".
Zadeva bi s prehodom iz 0-->1 sprožila smučarsko štoparico na cilju.

Kakršnekoli ideje dobrodošle.

LP,

Joc

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CB postaja in dtmf?

Dva mobitela z zastojnskimi medsebojnimi pogovori in dtmf?

arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tak vkolop sem se tudi že jaz zanimal, vendar, kot kaže, na našem forumu še tega ni nihče naredil. Ali pa "ljubosumno" skriva Wink .

Kolikor sem uspel nabrati informacij bi bilo, verjetno, najenostavnejše s kakšno CB ali kakšno ročno PMR postajico, ki ne potrebuje posebnih dovoljenj za delo na radijskih frekvencah.
Kakšni VF modulči ne pridejo v upoštev, ker so enostavno prešibki in ne bi dosegali takih razdalj.

Drugo vprašanje se poraja samo po sebi. Kako to izvesti?
Potrebno bi bilo uporabiti nek koder/dekoder DTMF zvoka. Koder DTMF bi bil lahko recimo TP5088, za dekodiranje pa lahko MT8870D. Na oddajno/sprejemni strani bi bilo potrebno dodati še nek procesorček (PIC ali AVR), ki bi zaporedno generiral več tonov DTMF. Generirane DTMF tone bi potem preko radijske postaje prenašal na ciljno radijsko postajo.

Bi to tako delovalo? Se je že kdo ukvarjal s tem? Ima kdo kakšen drugačen predlog?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
Za tak vkolop sem se tudi že jaz zanimal, vendar, kot kaže, na našem forumu še tega ni nihče naredil. Ali pa "ljubosumno" skriva Wink .

Kolikor sem uspel nabrati informacij bi bilo, verjetno, najenostavnejše s kakšno CB ali kakšno ročno PMR postajico, ki ne potrebuje posebnih dovoljenj za delo na radijskih frekvencah.
Kakšni VF modulči ne pridejo v upoštev, ker so enostavno prešibki in ne bi dosegali takih razdalj.

Drugo vprašanje se poraja samo po sebi. Kako to izvesti?
Potrebno bi bilo uporabiti nek koder/dekoder DTMF zvoka. Koder DTMF bi bil lahko recimo TP5088, za dekodiranje pa lahko MT8870D. Na oddajno/sprejemni strani bi bilo potrebno dodati še nek procesorček (PIC ali AVR), ki bi zaporedno generiral več tonov DTMF. Generirane DTMF tone bi potem preko radijske postaje prenašal na ciljno radijsko postajo.

Bi to tako delovalo? Se je že kdo ukvarjal s tem? Ima kdo kakšen drugačen predlog?

LP

Nekako imam v spominu da simcom modul lahko poslje DTMF?

Ampak naceloma to da posljes DTMF in ga sprejmes mora delati. Edina stvar ki te lahko ovira je jakost signala na GSM-ih. Da bi bil prenesen zvok tako slabe kvalitete, da ga dekoder nebi dekodiral.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni se že mnogo časa postavlja podobno vprašanje kako imajo ta sistem poštiman v športu na profesionalni ravni, kjer se meri na 100-tinke natančno, ter ne prihaja do zamikov in da sinhrono predvajajo grafiko na zaslonu z vsebino.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
Tudi meni se že mnogo časa postavlja podobno vprašanje kako imajo ta sistem poštiman v športu na profesionalni ravni, kjer se meri na 100-tinke natančno, ter ne prihaja do zamikov in da sinhrono predvajajo grafiko na zaslonu z vsebino.

majo kable/optiko polozeno se predno sneg zapade? Mr. Green

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri gorskih hitrostnih dirkah, kjer uporabljajo sistem preko UKV zvez, se napako računa tako, da se periodično pošilja "ping" s cilja na start in potem polovico časa, ki ga signal porabi, odšteje od rezultata.
Nisem jaz tega delal, niti ne poznam podrobnosti, so mi pa tako razložili fantje časomerilci.

LP, g

red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Pri gorskih hitrostnih dirkah, kjer uporabljajo sistem preko UKV zvez, se napako računa tako, da se periodično pošilja "ping" s cilja na start in potem polovico časa, ki ga signal porabi, odšteje od rezultata.
Nisem jaz tega delal, niti ne poznam podrobnosti, so mi pa tako razložili fantje časomerilci.

LP, g

Nebi bilo bolje v tem primeru loviti GPS uro ki so precej bolj natancne in samo poslati cas starta in cas iz cilja na server/PC da zabelezi?

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem pa se strinjam, daleč najboljša rešitev z GPS. Predlagam kar tele GPS module: http://emerythacks.blogspot.co.uk/2013/01/u-blox-pci-5s-cheap-gps-module-for-your.html
Nazaj na vrh
HanaTim
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 12 Mar 2013 21:52
Aktiv.: 0.01
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za ideje.

Arksi: res, z VF modulčki ne prideš skozi imajo premalo dometa. Bom malce vprašal strica Googla o PMR postajah.

Če najdem rešitev, sporočim.

arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 15, 2013 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

red_mamba je napisal/a:
Nebi bilo bolje v tem primeru loviti GPS uro ki so precej bolj natancne in samo poslati cas starta in cas iz cilja na server/PC da zabelezi?

Odlično, kaj takega mi pa res ni padlo na pamet. Z GPS sprejemnikom sprejemaš čas in na startu zabeležiš čas starta. Na cilju pa spet zabeležiš čas skozi cilj. In imaš dva pomembna podatka. Čas na startu in čas na cilju.
Edino kar bi bilo še elegantno, da bi se startni čas nekako po radijski zvezi prenesel do cilja, ker so/smo gledalci neučakani in želimo takojšen razultat.

Potrebno bi bilo še to nekako rešit, kako bi izvedel prikaz časa, ko je tekmovalec na progi?

Pa še vprašanje za poznavalce GPS sistema. Zanima me, kakšna je natančnost GPS ure?

LP
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 15, 2013 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

okoli 50ns mam v glavi, so sinhronizirane z atomsko uro Smile

Ko enkrat zabelezis cas starta, potem si lahko privoscis tudi nekaj 100ms pavze ko se podatek poslje v cilj kjer pa rabis samo prikazovat razliko v casu trenutni-start. Tudi ce bo trajalo sekundo da posljes podatek bos kazal tocen cas ko bo podatek priletel na PC Wink

surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 15, 2013 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor jaz vem se iz GPS sprejemnika res dobi zelo točen čas ampak v intervalu 1 sekunde.
Na startu lahko "odpreš" vratca ob sprejemu GPS modula vsako polno sekundo.
Ne vem pa kako bo izgledalo "triganje" GPS sprejemnika ob prihodu na cilj , saj bo sprejemnik vednom zaokrožil prihod na polno sekundo.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 15, 2013 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da ni problem - če uro procesorja sinhroniziraš vsako sekundo potem ni problem šteti stotinke med obema sekundama s procesorjem.
Ali pa štešej stotinke do naslednje polne sekunde.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 15, 2013 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja , samo potem to več ni enostavna rešitev.
Spet rabiš dokaj precizno časovno bazo in seveda vsaj radijsko povezavo med startom in ciljem, ki pa nikoli ni 100%.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni