|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 7:15 pm Naslov sporočila: Kaj namesto fluorescentnih sijalk? |
|
|
Kolega me je prosil, če bi mu v delavnici kjer ima brizgalne stroje in orodjarno, uredil razsvetljavo. Svetoval sem mu luči 2x58W z elektronsko dušilko, vendar bi rad imel tudi senzorje gibanja, da mu luči nebi po nepotrebnem gorele, kar pa za neonke ni najboljše - stalno prižiganje in vgašanje.
Ali je še kakšna varčnejša varijanta?
V mislih imam kaj z led diodami, ki so tako popularne, je pa kar velika kvadratura prostorov.
Kakršen koli predlog?
Nazadnje urejal/a kose19 Pet Jan 11, 2008 7:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno misliš fluorescentne sijalke in ne neonke, ker neonke so za reklamne napise!
Uporabi gumb "uredi" in popravi naslov.
Če bo elektronska dušilka, ni panike zaradi pogostega prižiganja in ugašanja, ker taka luč je pravzaprav varčna luč, tako kot varčne žarnice, oziroma sijalke.
Elektronske dušilke pa obvezno, večji izkoristek in ni stroboskopskega efekta, ki je škodljiv za oči in še neželjenih vidnih motenj pri gledanju vrtečih se delov ne bo.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2008 1:40 pm Naslov sporočila: Najceneje |
|
|
Za enkrat so fluorescenčne sijalke najugodneša rešitev. Na dvorišču imam sklop sijalka-senzor gibanja, 5 let. Pa vse normalno deluje. Še prva sijalka. Tam nekje 50 vklopov dnevno. LED je pa za enkrat še drag + usmerjena svetloba. Fluorescentna razsvetljava pa razpršena! Jaz bi dal fluorescentno, samo pazi na obremenitve, ker fluo potegne velike tokove pri vklopu, in napetostne špice pri izklopu, tako da bi naj bil senzor z relejem, ali pa prilagojen za vklapljanje fluo sijalk. Veliko uspeha!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2008 1:45 pm Naslov sporočila: Odgovor za reber |
|
|
Vsa svetlobna telesa, ki delujejo na razelektritev so sijalke. Za splošno populacijo so pa "neonke". Brez zamere, tudi jaz se še učim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2008 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tako pač je, Imenovanje z besedo "neonka" je nekako lažje za izgovorjavo ...
Torej, razsvetljava delavnice naj bo kvalitetna, pri razsvetljavi se ne sme šparat, zato je pametno in smiselno uporabiti dobre ali kar najboljše luči. Seveda so najboljše luči dražje, lahko tudi 2x ali 3x dražje od običajnih, ne najcenejših.
Priporočam luči s paraboličnim rastrom, to so tiste luči, ki imajo pločevino sijajno in parabolično ukrivljeno, tako vzdolžne kot prečne. Parabolični raster svetlobo iz svetlobnih cevi sijalk dodatno lepo razporedi.
Dušilke je pametno uporabiti elektronske, saj se tako izognemo stroboskopskemu efektu, pa še poraba je manjša od 15 - 25 %
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Speed King Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.48 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2008 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor uporabi fluorescentne z elektronskim starterjem.
Me pa zanima katere elektronske starterje uporabit, želim namreč zamenjat navadne balaste v delavnici.
Obstajajo kakšni načrti za samogradnjo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2008 8:47 pm Naslov sporočila: re |
|
|
No jaz imam s elektronskimi balasti slabe izkušnje kar nekaj sem jih moral popravit ali zamenjat (večinoma prenapetostne konice ali kaj podobnega)in gre Y1112 ali kaj podobnega ,vedno sem nabavljal klasičen balast s kondenzatorji .
v prilogi ''schnellstart je kompletno vezje s ploščico Y1112
Glede delavnice .Delovna okolja spadajo pod sistem varnosti o delu , eden izmed njih je tudi predpisana osvetljenost na delovnem mestu za določeno delo. te podatke najdeš v Friedrichu ali ustreznih standardih ( če imaš zaposlene si ob nezgodi ali poškodbi lahko odgovoren)
Npr tako delovno mesto zahtevana strani 11-9imaš npr
barva svetlobe ww,nw, stopnja barvnega videza 3 ,nazivna osvetljenost 300lx , (srednja , fina montaža,.....)
Jaz bi uporabil metalhalogeidno svetilko dosti nizke moči (visok izkoristek) . Zelo pomembni pa so kvalitetni reflektorji
s senzorji ne vem kako je mislil greš iz delavnice in prideš nazaj pa se ugaša in prižiga (kombinirana razsvetljava)
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Y1112 vžig Fluo cevi.pdf |
Velikost datoteke: |
85.28 KB |
Downloadano: |
81 krat |
|
 Download |
datasheet.pdf |
79.98 KB |
25 krat |
|
 Download |
schnellstart.pdf |
119.05 KB |
29 krat |
_________________ Moments before detonation ,....... TT
Nazadnje urejal/a lucca brassi Ned Jan 13, 2008 12:31 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2008 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fluorescentne žarnice bodo kar dobre. Senzor pa nastavi tako da bodo žarnice svetile vsaj 20 minut ali več. Za delavnico se mi zdi to brez veze. Sam bi raje na vrata nalepil nalepko ugasni luč.
Še tole: Pri strojih za brizganje plastike in orodjarni bi rad privarčeval pri elektriki na račun žarnic? Ni ravno v kontekstu....Na eni strani imaš stroje ki kurijo KW, tule pa par žarnic z 58W ali manj?
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2008 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre tudi z ledicami..
Ledico neutral white dobiš danes že za 2.5$ (brez DDV) ta ti da pri enem vatu moči 80 lumnov. Rabiš še napajalnik in tiskanino. Svetilka 230VAC 1000lumnov in 12W porabe, v skladu z EMC, brez ohišja bi stala sestavljena okoli 30€ (brez DDV).
Praktično tudi preizkušeno!
LP GJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Speed King Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.48 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2008 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da sem se narobe izrazil, iščem kakšen načrt za elektronski balast, čeprav so tile elektronski starterji zanimivi (hvala Lucca), moram še malo preštudirat zadeve pa kakega skup spravit. predvidevam da je prednost elektronskega starta pred navadnim v hitrejšem startu brez utripanja, ter daljša življenska doba (kar mi niti ni pomembno, če ni to vezano tudi na življensko dobo žarnice).
Elektronski balast bi pa potreboval za predelavo luči navadne luči na fluorescentno, pa nimam veliko prostora.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2008 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Speed King je napisal/a: |
Vidim da sem se narobe izrazil, iščem kakšen načrt za elektronski balast. |
Kaj pa je to balast? Obtežitev, obremenitev, oziroma navlaka! Torej elektronski balast je elektronska navlaka, ki se je vsakdo želi otresti. Res se malo narobe izražaš, saj menim, da te tudi ostali ne razumejo kaj bi rad. Če si mislil "elektronski starter", ki praktično nadomesti dušilko in starter, potem je v tej napravi kar nekaj elektronike, transformatorjev, ki deluje podobno kot switcher in se ti ga nikakor ne splača izdelovat. Če pa misliš samo zamenjavo navadnega starterja, potem imaš odgovor zgoraj od lucca....
V prilogi: pogled v notranjost OSRAM elektronske vžigalne naprave ("elektronski starter")
|
237 KB |
Pogledana: |
28 krat |

|
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2008 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore.
Kot vidim sem dal dober nasvet z razsvetljavo s sijalkami 2x58W in elektronsko dušilko.
V fabriki kjer delam imamo luči z 2x36W sijalkami in po treh letih še nisem zamenjal ene žarnice, od tega moram dodati, da jih nekaj sveti 24 ur dnevno (nočna razsvetljava).
Tudi jaz sem študiral na metalhalogeidno svetilko saj bi z eno 70W svetilko imel več svetlobe kot z 2x58 sijalko, vendar prostori niso dovolj visoki - cca 3,5m. No ja vse zavisi od reflektorja... da čimbolj razprši svetlobo in potem eden drugemo pokrivajo senco.
Se bom zapeljal do prodajalcev in vprašal za karakteristike glede kotov sevanja in moči - en vat koliko lumnov pri določeni višini montaže.
GJ je napisal/a: |
Gre tudi z ledicami..
Ledico neutral white dobiš danes že za 2.5$ (brez DDV) ta ti da pri enem vatu moči 80 lumnov. Rabiš še napajalnik in tiskanino. Svetilka 230VAC 1000lumnov in 12W porabe, v skladu z EMC, brez ohišja bi stala sestavljena okoli 30€ (brez DDV).
Praktično tudi preizkušeno!
LP GJ |
Tudi to me zanima saj bi prišlo v poštev tam kjer ne zahtevajo EMCja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2008 12:43 am Naslov sporočila: re |
|
|
pogled v elektronske balaste za fluo cevi (robertos)
|
 Download |
sheme fluo cevi.pdf |
345.42 KB |
46 krat |
|
 Download |
an-1021.pdf |
57.53 KB |
25 krat |
|
 Download |
irplcfl1.pdf |
116.87 KB |
19 krat |
|
 Download |
LIC01 vžig fluo cevi.pdf |
125.17 KB |
22 krat |
|
 Download |
starter čip.pdf |
389.09 KB |
23 krat |
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2008 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam sicer eno off-topic vprašanje, ki pa z eno trohico spada tudi pod to temo.
Od katerega leta dalje se uporablja izraz "sijalka"?
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2008 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jo uporabljam z letom 2008
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni