|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.86 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sre Jan 12, 2011 9:46 pm Naslov sporočila: Plata Abit + SATA disk problem |
|
|
V "popravilo" sem dobil računalnik z osnovno ploščo Abit KV-80 ter pokvarjenim diskom. Pokvarjeni disk je bil 120G SATA od Maxtorja. Sedaj sem vgradil nov disk 500G iz serije WD Green, ne morem pa namestiti XP-jev, saj sistem ne zazna diska.
Kaj bi bilo lahko narobe?
Naredil sem že naslednje "operacije":
- SATA driverji naloženi iz diskete (za VIA VT8237 chipset)
- BIOS upgrade na zadnjo verzijo
- preizkusil disk na drugem računalniku, tako da je disk OK
Ima kdo še kakšno idejo?
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilnev77 Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.61 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jan 12, 2011 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preglej dokumentacijo od diska. Moja plata Abit KV8 PRO tudi ne podpira 300Mb/s, tako da sem na disku prestavil jumper na 150Mb/s.
Samo moj namig da ne dobiš sivih las. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.69 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko malo bolje obrazložiš to z jumper-ji. Načeloma jih privzeto nisem videl na SATA diskih. Na njih sem zasledil samo štiri žičke, mogoče so te za naknadno pritrjevanje jumper-ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.86 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvo fazo sem uspešno rešil - problem je bil v hitrosti diska, tako kot je zgoraj napisal vilnev77. Kobranka, WD diski imajo nekaj jumperjev.
Sedaj sem pri drugi fazi. XP inštalacija zazna disk, nato naredim particije, sistem začne kopirati datoteke, nato pa se ob prvem restartu zgodba ponovi od začetka, tako kot ob prvem zagonu inštalacije. Na disku sicer zazna particije ter da je na disku sistem, ampak nič več.
Boot sekvenco imam nastavljeno na C --> CD --> disketa, ampak ob restaru enostavno požene inštalacijo, namesto da bi nadaljeval že začeto. Nezkončna zanka. Spat, jutri pa dalje ...
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.36 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
PPG78, to sem jaz mel problem ko sem prej imel na HDDju neko N-LITE verzijo XPja in potem ni nikakor šlo inštalirat XPja na "navaden način", kako sem pa zadevo rešil, ne vem, v glavnem, stvar sedaj služi svojem namenu in gor lepo teče windows XP. non-N-LITE različica.
Poskusi nekako formatirati disk prej ko ga uporabiš za install. tudi če je že v NTFS ga formatiraj v EXT3, potem nazaj v NTFS, na primer. Zna da bi delalo!
Pa glavo pokonci, še noben ni umrl zaradi hakeljca. Če bi jaz umiral zaradi tega, bi bil že 300+ x mrtev  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jan 13, 2011 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam da si v BIOS-u našel in nastavil način delovanja diska v IDE compatible, ali podobno. Druga opcija je ponavadi AHCI ali podobno. AHCI-ja XP ne pozna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infernal Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46 Prispevkov: 239 Aktiv.: 1.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 14, 2011 12:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda da ti ob restartu začne bootat iz CD-ja. Poizkusi po restartu CD ven vzet tako, da pride do windows logotipa potem ga pa nazaj dat. Ali pa če pri restartu v biosu nastaviš HDD za first boot device. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

|
Objavljeno: Pet Jan 14, 2011 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem uspešno porihtal inštalacijo. Malo sem se še igral z BIOS-om in nastavitvani za SATA (kolikor jih ta BIOS ima).
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Batman Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.12 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 1:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim je bilo treba Green diske tudi z posebnim programom WD-jevim "predelati", če nisi imel v biosu nastavljeno na AHCI. Diski so predvideni za novejše plošče in sisteme, na starih pa so brez te "predelave" delali blaaaaznooo počasi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni