www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stalni električni priključek

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 2:50 pm    Naslov sporočila:  Stalni električni priključek Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Na novo opremljam kuhinjo in poleg tega je potrebno seveda priključiti nekaj večjih porabnikov električne energje (pečica, steklokeramična plošča...)
Pečico sem že priključil na stalni priključek, ki ga imam v kuhinji. Na tem priključku pa sem opazil, da je verjetno 3 fazen. Pečica priključena na Rjavo, Modro in ozemljitven priključek normalno deluje. Zdaj pa me zanima kako bi izkoristil drugo fazo za priklop steklokeramike, oboje sta vgradna elementa in ju med seboj nič ne povezuje.

Ko smo imeli v šoli osnove energetike, sem ali manjkal ali pa tega nikoli nismo omenili, vem kar nekaj o elektrarnah in SKS kablih, barve za inštalacijo me pa vedno begajo.

Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matejl
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12
Aktiv.: 0.64
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

svetlo modra: nula, ničelni vodnik
rumeno-zelena: ozemljitev
rjava: faza
siva: faza
črna: faza

če pa je FLEX kabel pa gre tako:
1 - prva faza
2- druga faza
3 - tretja faza
4 - nula
rumeno zelena - ozemljitev
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Idealno, na ostali dve fazi ( praviš da imaš trifazni priklj. ) pa priklopi steklokeramično ploščo. Steklokeramične plošče imajo največkrat dvofazno priljučitev ( L1, L2, N, PE-zašč.zemlja) . S tem dobiš najbolj enakomerno porazdelitev moči po fazah. Če L1 in L2 premostičiš pa seveda dobiš enofazno priključitev. Pomivalni stroj pa po možnosti na isto fazo kot pečico (ponavadi pom. stroj deluje potem, ko je pečeno in kuhano ).

Lp !

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prepričaj se tudi, da imaš tri različne faze. Drugače boš na tak način skuhal N vodnik...
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.01
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa le lepo premeri z instrumentom če so res tri faze , meri medfazno 380 oz 400V.
Prepričaj se če je rumenozelena res zemlja, plava pa ničla,
Pri sorodnikih je "priznan desovski elektrikar" ( okolica Dravograda) delal instalacijo. Štedilnik pa sem jaz priklapljal, nakar ugotovim da je RU/ZE uporabil kot fazni vodnik.
Zato brez instrumenta nič več ne delam. Pa tudi določenim "strokovnjakom" ne zaupam.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matejl
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12
Aktiv.: 0.64
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost je napisal/a:
Pa le lepo premeri z instrumentom če so res tri faze , meri medfazno 380 oz 400V.
Prepričaj se če je rumenozelena res zemlja, plava pa ničla,
Pri sorodnikih je "priznan desovski elektrikar" ( okolica Dravograda) delal instalacijo. Štedilnik pa sem jaz priklapljal, nakar ugotovim da je RU/ZE uporabil kot fazni vodnik.
Zato brez instrumenta nič več ne delam. Pa tudi določenim "strokovnjakom" ne zaupam.

Precej poznan primer ja Whistle Whistle
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost je napisal/a:
......Pri sorodnikih je "priznan desovski elektrikar" ( okolica Dravograda) delal instalacijo.......
Ne mešaj nas, upokojencev, z desusom Twisted Evil .
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost je napisal/a:
.... ugotovim da je RU/ZE uporabil kot fazni vodnik.

V nekaterih naših bivših bratskih republikah se to še vedno (legalno) uporablja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 490 dni