|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
fluffy111 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44 Prispevkov: 351 Aktiv.: 1.75 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 5:28 pm Naslov sporočila: Fototranzistor za IR svetlobo |
|
|
Pozdravljeni!
Malo sem se spustil v analogno senzoriko. Tako želim narediti IR senzor, ki bi mi odčitaval vrednost IR svetlobe, s senzorjem na eni in odajnikom na drugi strani prostora. Ker je bil edini fototranzistor, ki sem ga lahko na hitro dobil v ČIP-u BPX43, sem seveda najprej prečekiral datasheet. Piše, da je primeren tako za vidne spektre svetlobe kot za IR svetlobo, ki jo sprejema v bližini.
Ravno to me je zbegalo. Če prav razumem, bi jaz, da bi tranzistor deloval na IR svetlobi, moral pred njega postaviti svetlobni filter (bojda razvit film od traku za fotoaparat). Je še pa druga stvar, zaradi katere sem v dvomih, in sicer v katalogu piše, da je primere za IR svetlobo, katere vir je bližje postavljen (če si pravilni interpretiram). Bi bilo bolje uporabit kakšen drugi fototranzistor, ali lahko samo filter postavim pred BPX43?
Lp, fluffy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Janck Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Nov 2010 19:38 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakor vem pri fotodiodah je čezenj zaščitni trak oz. premaz, ki zaustavlja vidno svetlobo in prepušča le IR, ker vidna naj bi bila le motnja. Jaz sem iz tega razumel kot da z uporabo traku odpraviš motnjo vidne svetlobe in meriš le IR.
Bo kdo še kaj več povedal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Jan 21, 2011 11:50 am Naslov sporočila: Re: Fototranzistor za IR svetlobo |
|
|
Citiram: |
...moral pred njega postaviti svetlobni filter (bojda razvit film od traku za fotoaparat)... |
Da izločiš vidno svetlobo, je ena cenejših rešitev točno to - začetni del filma za fotoaparat (ne samo ena, raje dve plasti).
Bi pa znal biti problem, kje v času digitalnih fotoaparatov dobiti film...
Da greš v prvo trafiko, kupiš film, izvlečeš trak iz kasete in daš razvijati, se mi pa zdi škoda €. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 21, 2011 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš fotografski IR filter: http://www.maxmax.com/axnitefilters.htm
Cutoff is 630nm, 665nm, 715nm, 780nm, 830nm, 850nm and 1000nm. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni