|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Berem
http://fides.fe.uni-lj.si/~lrnv/racunalnistvo2/zapiskipredavanj.pdf
Prvi vtisi:
Dobro:
Zapiski so v slovenščini, vsebujejo primere za lažje razumevanje
Slabo:
Predvideva se poznavanje JavaScript, ki mi je nepoznan. Glede na to predpostavko ostane marsikaj nepojasnjeno. Primer:
Na strani 17 so operaterji, tako značilni za C samo našteti.
Če se komu da, naj mi prosim pojasni funkcijo zadnjih treh operaterjev, ostale bi nekako pogruntal.
Pravtako ni pojasnjen ukaz printf oziroma argumenti tega ukaza. Ga pa seveda stalno uporablja v primerih.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
97.49 KB |
Pogledana: |
37 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.76 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, nekje v eni temi že obstaja (za osvežitev C), ampak vendar, poglej prilogo.
|
 Download |
Ime datoteke: |
download.pdf |
214.48 KB |
Downloadano: |
64 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Žrepko, dokument mi je dobrodošel, toda tudi iz njega ne morem razvozlati kaj pomeni
(a?b:c)
Dokument sem odtisnil in ga dodal prej omenjenim skriptam FE.
|
16.41 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Hvala Žrepko, dokument mi je dobrodošel, toda tudi iz njega ne morem razvozlati kaj pomeni
(a?b:c) |
Koda: |
(pogoj) ? (pogoj izpolnjen) : (pogoj ni izpolnjen); |
Primer:
(a == 1) ? (a = 2) : (a = 3); |
Stavek bereš: če je a enak 1, se mu priredi vrednost 2, če pa ni se mu priredi vrednost 3.
Lahko napišeš tudi:
a = (a == 1) ? 2 : 3; |
Stavek lahko interpetiraš kot nadomestek if () else() stavku:
if (a == 1) a = 2;
else a = 3;
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
špljc Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 13:42 Prispevkov: 52 Aktiv.: 0.27 Kraj: Škofja Loka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
eagle je napisal/a: |
PS. Bi moral videt tasta kak je bil ko je videl kamero vso v kosih  |
Predstavljaj si 1200e vreden DSLR ki mu je odpovedal poslušnost in sem ga (potem ko je lastnik kupil že novega) dobil na "popravilo"... Trenutno na "komadima"
PS: ampak še stoji skupaj, vsaj načeloma
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. Sem nekako 'skužil'.
Sedaj bi pa še rad, da me nekdo usmeri, kje so opisane standardne funkcije, kako se jih uporablja, so v primerih stalno uporabljene.
Recimo samo nekatere, da sem jasen, o čem govorimo:
printf - recimo, da sem to našel, še naštudirati moram, ker je kat zapletena
getch()
clock() - gotovo ima nekaj s časom
adconvert() - to že vem, da gre za analogno digitalni konverter, toda na katerem pinu
in kakšen je format rezulata, predpostavljam int ali unsigned short
in tako dalje. Gotovo so funkcije za zapis na LCD, ...
Še en ocvirk:
Bascom pozna Alias ukaz, s katerim dodelim neki sprejemnljivki dodatno ime.
Če sem recimo led diodo vezal na P0.7 potem lahko napišem
RdečaLedica Alias Port0.7
config RdečaLedica = output |
in jo vklapljam in izklapljam z lepo čitljivimi ukazi
ali
V tistem, kar sem dosedaj prebral, (res ni veliko, priznam), pa bi to lahko naredil le z
ali lepše
Prepričan sem, da so tudi tukaj prijaznejše metode programiranja, le ne poznam jih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko bascomovemu "alias" bi bil enakovreden C-jev "#define". To s # spredaj so komande prevajalniku.
Primerček:
#define led_port PORTB
#define RdecaLED 0
#define ZelenaLED 1 |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Lojzek,
saj se vedel, da če ne bi bil prijazen, ne bi bil toliko uporabljan. C namreč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko,
V glavnem vsa prgramska orodja imajo predprevajalnike. Torej program najprej zameja razna imena, ki so razumliva prevajalniku, ter so določena zaradi lažjega programiranja. Večina takih imen je v raznih INC datotekah. Lahko jih pa določimo tudi sami.
recimo v assemblerju lahko storiš za tvoj primer takole:
#define Prizgi sbi
#define RdecLed PortB,1 |
V programu pa napišeš
Ok tistmu, ki je to napisal bo zadeva precej lažja. Poleg tega omogoča menjavo pinov kar v glavi programa. Malo manj razumlivo pa bo komu z drugega govornega področja.
Tisti bo prej razumel
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.37
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Strah pred C sintakso je povsem odveč. Mogoče je čudna na prvi pogled, ampak hitro se navadiš na to...
BTW #define in podobni ukazi za predprocesor naredijo jezik zelo fleksibilen
PS admini dajte tale celoten offtopic v svojo temo
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.62 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem trikrat poskusil razdeliti, pa ne gre če vedno nekdo piše ali ureja svoje prispevke
No, sedaj je ratalo
gumby je napisal/a: |
BTW #define in podobni ukazi za predprocesor naredijo jezik zelo fleksibilen  |
Potem pa postavi breakpoint v to kodo - če ti rata
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Strah pred C sintakso je povsem odveč. Mogoče je čudna na prvi pogled, ampak hitro se navadiš na to...
BTW #define in podobni ukazi za predprocesor naredijo jezik zelo fleksibilen
|
Ej, drabi Gumby, tvoj primer me je popolnoma pomiril.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.67 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam se učim C. Kot pravi DarkoV ima C jezik več narečij, beri vsak prevajalnik ima svoje specifike. Pravtako imajo AVRji, ARMi in druge družine svoje specifike. Pisec ANSI Cja je izjavil, da ni potrebno 100% poznavanje C-ja za napisati dober program. Priporočam ti odlično serijo člankov Učimo se C skozi male projekte objavljenih v SE. Avtor je Volk Darko. Bascom odmisli pa boš videl, da gre lepo tudi v C-ju. Vaja dela mojstra.
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.64 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pon Jan 24, 2011 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko, za začetek in učenje C-ja priporočam vajo s pisanjem konzolnih programov na računalniku. Tako se je najlažje naučiti C sintakso. Jo dokaj hitro osvojiš. Še večji plus pa je, da si omisliš neko dobro razvojno okolje. Sposodi si kakšno knjigo za osnove C-ja. Ko boš te osvojil, ti prehod na mikrokrmilnike ne bo delal težav.
Moraš pa vedeti, da ko boš začel s C-jem pri mikrokrmilnikih se boš moral dobro poglobiti v arhitekturo mikrokrmilnika (sicer malo manj, kot pri zbirniku, ampak vseeno). Prav tako ima vsak prevajalnik svoje finte. Meni osebno recimo CCS C ni všeč, zaradi zmedenih intergriranih funkcij, ki nikjer niso razložene (pa še precenjen je). Ko se odločiš za nek prevajalnik, se ga pač moraš navadit in od začetka iskati direktive, ki jih uporablja (recimo PORTB namesto 0x05 ali nevem koliko že).
Začni pri podatkovnih tipih, operatorjih, pogojnimi stavki, funkcijah in to vse nadgrajuj. Sicer pa, ne boj se raziskovati. Internet je ena velika baza znanja in mislim, da ji podatkov o C-ju (atanu višjih programskih jezikov, Capo De Capo) res ne bi smelo primanjkovati.
_________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni