www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Daljinski vklop in izklop
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mr.G.
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Feb 2010 13:17
Aktiv.: 0.22
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 5:27 pm    Naslov sporočila:  Daljinski vklop in izklop Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Od elektronike nimam pojma,ampak me vseeno nekej zanima.
Imam obtočno črpalko za sanitarno vodo, ki je v kleti. Ker ti ta obtočna črpalka kar nekaj shladi vodo je verjetno jasno, da ni treba da [slovenščina je zame španska vas] cel dan, ampak samo takrat ko to potrebuješ.

Ker mi je nekdo dal premajhno cev za žice iz kleti v nadstropje je sedaj edina šansa, da bi vklop in izkol tistega šalterčka na obtočni črpalki naredil na daljinsko.

Zanima me kaj vse potrebujem?
Pa če se da, da bi bile mere elementov čim manjše.

Lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
botsub
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50
Aktiv.: 1.56
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa enostavna ura in nanjo priklučiš pumpo.
Vodo navadno rabiš zjutraj, popoldan in zvečer...

Recimo nastaviš 6-7, 15-22
Ali kot pač imate "življenski" tirem doma.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj poganja ta črpalka? Ogrevanje bojlerja ali "recirkulacijo" (? kako se že rče temu krogu, da je na pipi takoj topla voda)? Če rabiš za ogrevanje bojlerja rabiš diferenčni regulator, diferenčni termostat.
Nazaj na vrh
Mr.G.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

Hja, sej timer je že gor na tej pumpci, ampak, nauš verjeu...vodo nucaš ravno takrat, ko je na "OFF".

Ja to je samo OBTOČNA pumpa...da...tista, ko imaš takoj vodo na pipi.

Vglavnem, da poderem tisto uro al pa sam stikalo na pumpi, potegnem ven vodnika za "ON ali OFF" na ta vodnika zvežem neko stikalo za "ON ali OFF", ki deluje na daljinsko.
V stanovanju pa bi imel stikalo"ON /OFF", ki tudi deluje na daljinsko.
Samo to me zanima kaj potrebujem.
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Črpalka za takšen namen se veže preko stikala, ki meri pritisk. Ko so vse vodovodne pipe zaprte pritisk naraste in črpalka je izklopljena. Prideš do umivalnika in želiš toplo vodo, za nekaj sekund odpreš vodo in nazaj zapreš. Stikalo zazna padec pritiska in vklopi črpalko. Ponovno odpreš vodo in že teče topla. No in pri takšni vezavi ni potrebe po daljinskem vklopu.
Mislim, da je že tekla debata o tem. Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo težko si predstavljam "pretanke" žice Confused
Koliko žil ima kabel?
Koliko kvadratnih mm so preseki žil?
Prepiši oznake s kabla!

Drugače pa rabiš navaden rele, ki bo mimo releja od ure sklenil kontakt za napajanje črpalke.
Za napajanje 230V releja zadostuje manj kot 10mA toka, kar zmore prenesti še tako tanek vodnik. Rele vklopiš z navadnim enopolnim stikalom. Rabiš eno žilo gor in eno dol. Če daš vzporedno s stikalom še tlivko, bo le-ta ugasnjena, ko bo črpalka delovala.

Lahko pa vežeš črpalko k luči od kopalnice. Ko prižgeš luč, vstopiš, voda pa je medtem že topla.

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 09, 2014 1:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa vtičnica na daljinsko upravljanje? Recimo nekaj takšnega: http://www.elektrotrgovina.si/omrezna-vticnica-na-daljinsko-upravljanje-230-v-3500-w
Mr.G.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 09, 2014 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Malo težko si predstavljam "pretanke" žice Confused
Koliko žil ima kabel?
Koliko kvadratnih mm so preseki žil?
Prepiši oznake s kabla!

Drugače pa rabiš navaden rele, ki bo mimo releja od ure sklenil kontakt za napajanje črpalke.
Za napajanje 230V releja zadostuje manj kot 10mA toka, kar zmore prenesti še tako tanek vodnik. Rele vklopiš z navadnim enopolnim stikalom. Rabiš eno žilo gor in eno dol. Če daš vzporedno s stikalom še tlivko, bo le-ta ugasnjena, ko bo črpalka delovala.

Lahko pa vežeš črpalko k luči od kopalnice. Ko prižgeš luč, vstopiš, voda pa je medtem že topla.

Preberi še enkrat mojo prvo razlago in kaj me zanima.
To sporočilo ne vzemi, kot da sem te hotel nekej "zafrkavat", ampak...dej preber.
Nazaj na vrh
Mr.G.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 09, 2014 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Kaj pa vtičnica na daljinsko upravljanje? Recimo nekaj takšnega: http://www.elektrotrgovina.si/omrezna-vticnica-na-daljinsko-upravljanje-230-v-3500-w

ODLIČNO....samo ne vem kaj še zraven potrebujem, da jo "bom lahko daljinsko upravljal".
To, kar si mi poslal je samo vtičnica na daljisnko upravljanje. SUPER. Pol dela je narejenga. Še tisti detajl, kaj še potrebujem za daljinsko upravljanje, pa sem na konju.

Ahaaaa...še enkrat sem pogledal in je tudi daljinec zravn. Super. Skorej use rešeno.
Edino še nekaj...skozi koliko sten ta zadevca nese? A je kdo že probal?
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 09, 2014 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ti malo preberi svoje vprašanje. In nasploh vse, kar si napisal.

Zelo redko narobe preberem vprašanje.
Sinoči se nisem pretirano trudil z razumevanjem tega, kar si napisal, zato sem pač odgovoril na napačen način.
Se zgodi. Tudi meni.

Mr.G.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 09, 2014 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Tudi ti malo preberi svoje vprašanje. In nasploh vse, kar si napisal.

Zelo redko narobe preberem vprašanje.
Sinoči se nisem pretirano trudil z razumevanjem tega, kar si napisal, zato sem pač odgovoril na napačen način.
Se zgodi. Tudi meni.

Neč bati...vem kaj pišem.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.58

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2014 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Tak primer sem rešil tako, da sem na priključno cev v bojler (ali pa na toplo vodo na izhodu bojlerja) dodal medeninast kos, ki ima reed rele- torej dobim kontakt, ko voda teče.
Zraven sem dodal še eno mojo elektroniko, ki deluje tako, da mi vključi črpalko za določen čas in pod določenimi pogoji (možno nastaviti preko PC-ja).

Zadeva je zelo praktična, ker ne rabiš nobenih kablov niti daljinca- preprosto za kratek čas odpreš in zapreš katerokoli pipo v hiši, ter počakaš npr. 1 minuto (odvisno od dolžine cevi- možno nastaviti na elektroniki). Po tem času pipo ponovno odpreš in topla voda je tu.

Daljinsko stikalo je torej katerakoli pipa v hiši.

Lp M.

xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.07

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2014 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni to ni logično, da imaš v mislih, da bi na daljavo vklapljal preko stikala obtočno čpralko za sanitarno vodo?

Recimo, vroča voda ti po pipi priteče v 20sek, ti bi pa recimo prej poiskal daljinsko stikalo, prižgal obtočno črpalko in počakal in potem odprl pipo? Zanimivo Very Happy

Tudi ta zadeva na pritisk je bolj tako takom če recimo na vsake toliko časa uporabljaš, pač ne boš dobil instant vroče vode iz pipe, kar povsem izgubi namen.
Obtočna črpalaka ima pomojem največji smisel, da je pač prižgana in dobro izoliran vod, seveda luksuz kar nekaj stane z izgubami po ceveh.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2014 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vsem prebranem. Moje mnenje.

Gre za ~ 20€ letno za porabljeno el. energijo za črpalko.
Gre za ? porabljene energije (izgube hlajenja dvižnih vodov).

Moja predlagana rešitev z daljinsko vodeno vtičnico ima nekaj slabosti.
- čas za ogrevanje dvižnega voda
- dodatno misliti na vklop in seveda po uporabi IZKLOP!
- problemi z dometom oddajnika

Kako bi jaz:

- izdelava vezja (recimo timer 555 in rele), ki črpalko vsakih 10 minut vklopi za 1 minuto. V tem času se voda ne bi bistveno ohladila, sicer pa stvar poizkusov.

Kako imam rešeno jaz:

Ker so na centralni grelec vezana 3 gospodinjstva ima vsako še svoj el. bojler.

Torej topla voda iz CK bojlerja gre v el. bojler in nato k potrošnikom.

Prednosti, ki jih vidim:
- topla voda je takoj
- zmanjšana možnost opeklin 70°C je že "kar vroča" voda, v drugem bojlerju pa se meša s hladnejšo.
- v času remonta daljinskega ogrevanja imam toplo vodo Dancing (si predstavljate 1 teden tuširanja z mrzlo vodo? brrr. Jaz raje ne.)
-vedno imam na zalogi 80l tople vode (se je že zgodilo, da je bila zaloga tople vode potrošena v bojlerju CK).

PS.
Kar pogrešam pri veliki večini je:

Ni odziva, kako je bil problem, težava ... rešeno.
Saj ne potrebujemo nevem kakšnih zahval, (six packov, itd). Ne!
Zadovoljstvo je pa prebrati, da je nekdo z našo pomočjo nekaj rešil. In kako.
Tudi tako se učimo.

joze
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Aktiv.: 0.91

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 11, 2014 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smatjaz kako izgleda ta medeninast kos? Je samogradnja?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni