|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tomy123 Neznanec

Pridružen-a: Ned 30 Jan 2011 12:47 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 1:50 pm Naslov sporočila: IC-V82 Postaja. |
|
|
Pozdrav vsem..
Pred kratkim sem dobil omenjeno postajo, ampak mi ni nič jasno. Niti je znam uporabljat, niti iskat, niti nič. Nekaj sem stiskal, ampak je blank - tišina skoz. Res pa je tudi , da sem v tem popolnoma nov in mi ni nič jasno.
Sem downloadal določena navodila, ampak so v angleščini in mi ni nič jasno. Nikakor da " skontam " kaj in kako.
Mi lahko kdo pomaga ?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
Pridružen-a: Pet 07 Jan 2011 12:39 Prispevkov: 267 Aktiv.: 1.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako imaš, kajne?
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz drugega posta:
Tomy123 je napisal/a: |
Pozdrav vsem.
Dobil sem omenjeno postajo, zdej pa [slovenščina je zame španska vas] kokr eno " tele ".. Niti neznam iskat, niti naštimat, pa čist nč.. Sam neki stiskam, in nikakor da nakontam kako to dela.
Res pa je da sem čisto nov in mi ni nič jasno.. Sem si downloadal neka navodila v angl. jeziku, sam ne kontam čist nč.
Mi lahko kdo pomaga prosim ?
Hvala |
Preden boš "skontal", te bodo radioamaterji .
Ta radijska postaja namreč dela na radioamaterskem področju in je treba imeti za delo z njo radioamatersko licenco.
Pojdi na radioamaterski tečaj, tam ti bodo prijazni radioamaterji vse razložili, potem pa vključi postajo!
Ni kaj hvaliti! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomy123 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako imam ja...
Ampak mi ni nič jasno... Glede radioamaterjev, pa nevem niti kje niti na kakšen način. Sicer pa mislim, da to sploh ni teško za uporabljat, ker zgleda zelo simpl..
Mi bi znal kdo od vaju to razložit ?
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je enostavna za uporabo.. Kako jo uporabljati je pa kot je Branez napisal.. Radioamaterski tečaj. Da ne boš pritiskal celo tam kjer pa sploh ne smeš. Npr da bi se malo hecal pod oh saj je le vokitoki. V resnici pa se obesiš na repetitor . Boš slišen uffa daleč.Da o službenih kanalih niti ne raspravljamo. To so profi igračke čeprav "RADIOAMATER" se sliši kot nek vokitokičkar. Zdaleč ne. Moraš se seznaniti z nemalostvarmi da jo boš koristno uporabil. Preveč za nekaj stavkov tukaj na forumu. Ostale info in kontakt dobiš na ZRS.si , spletni strani. Seveda pa želim, da bi opravil ispit in uspešno uporabil omenjeno postajo. Saj je namenjena za komunikacije. Seveda brez pozivnega znaka kateri je tudi dokaz, da si poučen o uporabi postaje ne moreš delati na postaji, kot to da jo samo poslušaš. Saj z vsakim ko vspostaviš zvezo je potrebno se indetificirati in povedati svoj klicni znak. Pa pohiti..Tečaji so večkrat na leto in jih organizirajo v radioklubih. Da boš užival delo na postaji. Do takrat jo pa naštudiraj.Brez pretiranega stiskanja kjerkoli neglede kar piše na displeju . Dokler ne veš kako delati z njo.
Veliko uspehov.
Klavdij ,S50go |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomy123 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala res za odgovore, ampak res nevem v čem je problem, da mi nekdo lepo pove kako se prižge, kako se išče oz. posluša, kje se opravljajo tečaji, kako jo lahko uporabljam...
Čist nč.. Samo da je preprosta in to je to.. Nevem, res ne zastopim, da mi nihče nezna povedat katere gumbe je treba pritisnt za kej..
No če pa se le najde nekdo, ki mi lahko to povem, pa lepo prosim za vsako pomoč bom hvaležen. Lahko tudi na zs.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gargamel Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 11:42 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.60 Kraj: Škofja Loka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomy123 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 5:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta navodila imam, ampak jih ne razumem, oz. neznam jih uporabit...
Sem šel skozi vse to, pa se nč niti ne sliši niti se neda iskat. Bil bil PRESREČEN, če bi mi kdo objasnu po slovensko... Sicer znam angleško, ampak ne tako dobro..
Res ISKRENA HVALA VSEM... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Postavi vprašanje tule. Izveš tudi kje ti je najbližji radioklub, kjer boš lahko praktično izvedel vse potrebno. _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomy123 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Registriral sem se tam, pa moram čakat na potrditev registracije....
Spet niččč
A je to taka skrivnost al kaj ? Res ne dojamem... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.94
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi da imaš pokvarjeno postajo in zato ne dela, kakor bi hotel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomy123 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni pokvarjena..
Samo je problem, ker neznam niti nastavit niti iskat... To je problem.. In se hecam s tem že kakšnih 5 ur, pa prebiram vse mogoče scene, ampak negre in negre...
Mi lahko kako ti pomagaš ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tomy123, kljub temu, da tvoj nick pravi drugače, se teh stvari ne da narediti na 123.
Postaja sama se ti mogoče zdi enostavna, a ne veš popolnoma nič o tem kako jo uporabljati, kako komunicirati z drugimi, nič o frekvenčnem planu, nič o drugih uporabnikih, ki imajo prednost pred teboj, nič o tem kako delujejo repetirorske zveze,....
Vsekakor je tega precej več, kot se da predebatirat v gostilni ob enem pivu.
Ubogaj in se prijavi na radioamaterski tečaj. Tam ti bo nekdo, ki se je pripravil za vodenje tega tečaja povedal vse, kar potrebuješ vedeti o tem. Predvsem ne bo nič pozabil. Za nameček boš lahko še spotoma naredil izpit in pridobil licenco.
Sploh je najbolje, da se obrneš na kakega radioamaterja v tvoji bližini. On te bo že napotil naprej.
Če je vse v redu s postajo in tudi prva navodila boš pa prav gotovo zvedel pri Mirkotu (S51KM), ki je kar blizu tebe (Goričica pri Ihanu). _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomy123 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sej bi se, ampak res se mi zdi, da bi mogla bit uporaba kar preprosta... Vsaj tako mi je blo rečeno.
Res pa je, da enostavno nisem vedu, da je treba met izpit.. Ampak zakaj ? Zato, da lahko poslušam ? Zato rabm met izpit ? To pa res nism vedu..
Sicer pa [slovenščina je zame španska vas] hotu, da si s kolegom kupva še eno to postajo, pa da komunicirava preko nje, ker sva kar dosti na vezi preko telefonov, in mava stronomski račun vsak mesec. In tale postaja je pršla kot nalašč za to..
Samo , pejt tja, upraši unga, preberi to, naredi ono... Marička, tega pa je velik..
Sam vseeno, lahko bi mi kdo povedal, kako se kej nastavi, da se vsaj posluša, ker neznam niti tega... Lepo prosim.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena od stvari, ki se je boš naučil na tečaju je tudi to na katerih frekvencah se lahko dela v lokalu, katere pa so take, ki te ponesejo v svet repetitorjev, ki potem omogočajo povezave preko ogromnih področij. Na drugih frekvencah je spet mogoče delati v digitalnem načinu,...
Ja tega je res veliko. In za zraven je še mnogo tipov radijskih postaj.
Takole na daleč ti nihče, ampak res nihče ne bo mogel pomagati, razen, če ima povsem enako postajo kot je tvoja, pa še to je malo verjetno, ker ti ne veš na kaj moraš biti pozoren. Ne veš pa preprosto zato, ker je preveč stvari, ki jih ne poznaš. Ena takih je recimo frekvenčni zamik 600kHz pri repetitorjih. Tega je še mnogo.
Verjemi, da se tečaja ne da delati preko foruma.
Če pa postaja ne da nobenega znaka, da je prižgana, je pa zgornji naslov res pravi zate. Mirko Naglič (S51KM) namreč med ostalim postaje tudi popravlja.
Zdaj veš ime priimek, kraj.... dalje ne bo težko. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni