|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:05 am Naslov sporočila: Router in IP |
|
|
Hi!Mi lahko kdo pojasni kako je s tem:na router pride signal od ponudnika interneta(vhod).Izhodov je 8 ki so vsi priklopljeni na računalnike.Router ima tudi izhod za brezžično povezavo kamor sta "obešena" 2 računalnika.Kako je zdaj z IP številko(IP je statičen,kolikor vem):ima vsak računalnik svoj IP?Predvsem pa kako je s tistima ki sta na brezžični povezavi? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SiByte Član

Pridružen-a: Pet 18 Mar 2011 17:01 Prispevkov: 312 Aktiv.: 1.80 Kraj: Sv. Trojica v Slov. g.
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsak računalnik ima svoj notranji IP naslov, ponavadi je to 192.168.1.xxx, IP-je ti določa DHCP strežnik na usmerjevalniku.
Zunanjega statičnega pa dobi usmerjevalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
in ruter potem (pre)usmerja promet med tvojo lokalno 192.168.x.y mrezo in internetom  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
leonk Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 0:39 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.87 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Router na "inside" strani uprablja rezervirana naslovna področja, ki so na routerjih v internetu prepovedana (nonroutable). Taki naslovi so 10.z.y.x/8, 172.16.y.x/16 in 192.168.y.x/24. Paketek, ki je namenjen proti internetu dobi preden pride na zunanji interface nov SRC naslov, ki je enak internetnem naslovu usmerjevalnika. DST naslov v paketku ostane enak. Ta postopek se imenuje NAT oz. Network addr. translation. Torej na zunanji strani zgleda, kakor da imamo priključen en sam računalnik.
NAT postopkov je več vrst v glavnem pa doma uporabljamo samo način "n na 1".
V obratni smeri če bi hoteli iz interneta dostopati do računalnika v notranjem omrežju moramo uporabiti PAT (port addr translation) s čimer bi npr. naredili preslikavo med zunanjim naslovom v lokalni naslov.
Npr.
A.B.C.D:80 -> 192.168.1.35:80
S tem se paketek ki je prišel na zunanji internetni naslov routerja (port 80 =http) prepošlje naprej na naslov 192.168.1.35:80 v notranje omrežje, kjer pa je zagnan WEB strežnik.
lp, Leon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Uf,toliko strokovnih izrazov da sem se skoraj zgubil.Pa dokončno vprašanje:kako je z IP številko dveh računalnikov ki sta priklopljena na ta router? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Hi!Uf,toliko strokovnih izrazov da sem se skoraj zgubil.Pa dokončno vprašanje:kako je z IP številko dveh računalnikov ki sta priklopljena na ta router? |
vsak dobi svojo unikatno ce uporabljas standardne nastavitve.
Ce jih vpisujes rocno pa moras zagotoviti da se ne podvajajo in da so v pravih naslovnih podrocjih kot recimo 192.168.1.X _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
red_mamba je napisal/a: |
vsak dobi svojo unikatno ce uporabljas standardne nastavitve. |
IP iz privatnega bloka ni unikaten, se pa v vsakem subnetu lahko pojavi samo 1x. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
int47 je napisal/a: |
red_mamba je napisal/a: |
vsak dobi svojo unikatno ce uporabljas standardne nastavitve. |
IP iz privatnega bloka ni unikaten, se pa v vsakem subnetu lahko pojavi samo 1x. |
mene so ucili da ce se nekaj pojavi samo 1x je to unikatno
In DHCP streznik poskrbi ravno da ni podvajannja IP naslovov
mi pa lahko napises primer unikatnih naslovov ki se pojavijo vec kot 1x da bomo lazje debatirala kaj si mislil _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Unikatnih IP-jev na splošno ni. Bližje temu so MAC naslovi.
Če imaš dve ločeni omrežji lahko v obeh uporabiš poljuben (enak) IP. Dokler ti dve omrežji nista povezani nikamor, ni pomembno, kateri IP naslovi so uporabljeni.
Glede na popularnost 192.168.0.0/16, je nemogoče, bi bil npr. 192.168.1.1 uporabljen samo v tvojem subnetu in nikjer drugje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
int47 je napisal/a: |
Unikatnih IP-jev na splošno ni. Bližje temu so MAC naslovi.
Če imaš dve ločeni omrežji lahko v obeh uporabiš poljuben (enak) IP. Dokler ti dve omrežji nista povezani nikamor, ni pomembno, kateri IP naslovi so uporabljeni.
Glede na popularnost 192.168.0.0/16, je nemogoče, bi bil npr. 192.168.1.1 uporabljen samo v tvojem subnetu in nikjer drugje. |
To je res, amapak dokler je moj subnet samo moj so moji IPji unikatni.
kake ma pa sosed me pa ne briga ker ne vplivajo na mene
pa ko si ze glih MAC naslove omenil naj te opomnim da tudi za njih ni mus da so unikatni. _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osterklin Član

Pridružen-a: Sob 03 Jan 2009 20:00 Prispevkov: 176 Aktiv.: 0.88
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 2:54 pm Naslov sporočila: Re: Router in IP |
|
|
laura je napisal/a: |
Hi!Mi lahko kdo pojasni kako je s tem:na router pride signal od ponudnika interneta(vhod).Izhodov je 8 ki so vsi priklopljeni na računalnike.Router ima tudi izhod za brezžično povezavo kamor sta "obešena" 2 računalnika.Kako je zdaj z IP številko(IP je statičen,kolikor vem):ima vsak računalnik svoj IP?Predvsem pa kako je s tistima ki sta na brezžični povezavi? |
Vsak računalnik ima sicer svoj IP dejansko se ti v internetu ko se prijaviš te zaznajo z enim IP in to s tistim statičnim ki je do routerja. Kar poizkusi it na http://whatismyipaddress.com/ pa boš videl.
Nazadnje urejal/a osterklin Čet Feb 07, 2013 3:58 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.74 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
rutEEEEEr, ne rutAr! (oziroma še bolj pravilno router, ali po slovensko usmerjevalnik). Dajte se navadit. rutar je trgovina s pohištvom!
In NIMAŠ prav. ČE imata dva računalnika enak IP, pride do spora naprav in noben od njih ne bo prišel na Internet. Ne mešat zunanji IP in interni IP, ki ga dodeljuje rutEr, OK? Raje preberi vse napisano in se nauči preden pišeš neumnosti.
red_mamba: unikat je pojem za nekaj, kar se pojavlja samo enkrat. Npr. če imaš ti edini v SLO neko uro, in ima v ameriki še nekdo edini v ameriki natanko enako uro pomeni da ne ti ne on NIMATA unikatne ure, kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.60 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rutar in pika. Malo heca mora bit. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
rutEEEEEr, ne rutAr! (oziroma še bolj pravilno router, ali po slovensko usmerjevalnik). Dajte se navadit. rutar je trgovina s pohištvom!
In NIMAŠ prav. ČE imata dva računalnika enak IP, pride do spora naprav in noben od njih ne bo prišel na Internet. Ne mešat zunanji IP in interni IP, ki ga dodeljuje rutEr, OK? Raje preberi vse napisano in se nauči preden pišeš neumnosti.
red_mamba: unikat je pojem za nekaj, kar se pojavlja samo enkrat. Npr. če imaš ti edini v SLO neko uro, in ima v ameriki še nekdo edini v ameriki natanko enako uro pomeni da ne ti ne on NIMATA unikatne ure, kajne? |
mesas hruske in jabolka IMHO
Ure so nekaj drugega kot IPji v intrAnetu ali intErnetu.
Kak IP ma sosedov intrAnet me cisto nic ne briga zato ker je to isto kot moznost da nekdo v paralelnem vesolju mogoce pa le ima enako uro kot ti in bos potem zaradi tega trdil da ni unikatna
sem ti zdaj razlozil moj pogled na stvari?
nikjer pa nisem rekel in ne trdim da je moj pogled pravilen, samo skusam utemeljit zakaj se mi zdi smiselen in logicen  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.74 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Unikat je unikat, pa naj bo to v urah, zlatnini, jabolkih, hruškah ali IPjih.
Seveda razumem tvoj pogled na stvari. Stvari lahko gledamo lokalno ali globalno.
Ampak če bi tako gledal potem je skoraj vse, kar imaš doma unikatno: TV, avto, pečica, štedilnik, hladilnik...
Pa pustiva OT... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni