|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kokoon Član

Pridružen-a: Tor 14 Jun 2005 23:04 Prispevkov: 27 Aktiv.: 0.11 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 2:00 pm Naslov sporočila: rotacijski enkoderji / impulzni dajalniki |
|
|
po najboljsih moceh iscem in iscem in nikjer ne najdem.
razen pri conradu:
LINK
ampak je cena 2.7k, kar je vec kot 10x drazje kot drugje po svetu. cene naj bi se gibale nekje okrog 1 euro...
[slovenščina je zame španska vas], kaj mi je narediti? potreboval bi jih kaksnih 30, plus kaksna dva s stikali (za pritisnit noter)
danes mi je prodajalec v hte-ju rekel, da se da to sestavit, ampak mi je smesno, da se tega pri nas ne da dobiti. v koncni fazi jih narocim iz amerike ali iz nizozemske za FUL ceneje, ne glede na postnino, ampak - neumno.
anyone?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
hi,
če ga dobiš za 1€ potem nevem zakaj gledaš Conrad.
jaz sem jih najceneje videl pri seagor.de za 5.52€ nad 10kosov.
http://cgi.segor.de/user-cgi-bin/sidestep2.pl?foto=1&Q=EVQWTA-S20-1&M=1
v prilogi 2 slabši sliki mojega še netestiranega enkoderja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
81.94 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
224.53 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kokoon Član

|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
glavič, 30 komadov prosim
kako si to izvedel?
ne, resno, mogoce se ne znam izrazit, itak sem popoln ne-znalec in niti mi ni jasno kako tocno enkoder deluje, ampak - kako to da tega pri nas ne poznajo nikjer drugje kot pri conradu? recimo, prodajalec v tisti sosednji trgovini od conrada v btcju me je poskusal prepricati da to ne obstaja. sploh pa da to ni stikalo, ampak naprava.
btw - pri conradu temu recejo tudi "pulzni potenciometer", ampak mi ni povsem jasno kaj ima ta naprava skupnega s potenciometrom. in cena za nad 10 kosov, se mi zdi, je ~1900.
tule prodaja en american baje dobre enkoderje za $ 1:
http://avi.dezines.com/mbhp/buy.html
pa recimo tile nizozemci za € 1.25:
http://www.voti.nl/shop/catalog.html?M-SW-ROT
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobijo se tudi pri Buerklinu. WWW.buerklin.com. Moraš vedet kateri model rabiš.
Buerklinov zastopnik je Terna na Kolezijski 23 (25).
Imajo pa kar pošteno maržo.
Sem sem kupoval pri njh material za ojačevalnik na lampice. Določene komponente se pri nas težko dobijo, in moraš naročit preko teh večjih distibuterjev. Pride dražje, ampak dobiš pa skoraj vse.
Terna je drugače zastopnik tudi za Distrelec pa še za eno firmo, pa se zdajle ne spomnim imena.
Ic trgovnina na Vodovodni, ki tudi prodaja elektronske komponente je pa zastopnik za distribuerja Farnell.
V Sloveniji imaš še zastopnika za distribuerja RS components, samo z njimi nimam izkušenj.
V Ljubljani imaš še trgovino HTE na Roški cesti, imajo tudi online trgovino: http://b2c.hte.si/
Pa še na Brnčičevi ulici je Just.
Torej trgovin je dovolj samo komponente manjkajo.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kokoon Član

|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, v hte-ju sem bil danes, nimajo enkoderjev. zdi se mi, kot da prodajalcem ni cisto jasno kaj to je.
se tole - nekje sem zasledil (mogoce narobe?) da enkoder in rotacijski dajalnik pulza NI isto. kaj bi bila razlika?
ravnokar sem tudi sam ugotovil, da imajo pri buerklinu ALPS enkoderje in to se kar poceni. enkrat sem ze nekaj narocal v terni iz buerklina, tako da se bom sel pozanimat koliko bi me prislo. ampak zaenkrat se najbolj nagibam k temle od voti-ja (link zgoraj)
potrebujem pa vertikalne, nekje od 24-36 signalov na obrat, take ki klikajo (detented), jih bom pa vecino zmodificiral v ne-klikajoce (ponavadi so ta gladki dost drazji)
zdej ko sem prebral nekej o tem, se pa ze pocutim malo bolj samozavestnega za naslednje srecanje s tecnim prodajalcem :>
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
če rabiš gladko tekoče enkoderje nizkih ločljivosti - uporabi enkoderje iz stare miške - zadaj za osjo pa zmontiraš mikro-tipko Rabiš samo še 2 upora za pogon LED diod in 2 komparatorja s histerezo in imaš narejen enkoder
Glede pulznih dajalnikov in enkoderjev je tako - pulzni dajalniki imajo en sam izhod, recimo temu prekinjevalo. Iz tega ne moreš določiti smeri vrtenja ampak samo hitrost.
Enkoder ima pa kvadraturni izhod (A in B), iz katerih lahko določiš smer premikanja, pa še 4x boljšo ločljivost. Boljši enkoderji imajo tudi Ri izhod - referenca, ki se pojavi samo v eni točki. Ri se včasih označuje tudi kot Z.
Primer enkoderja:
http://www.rls.si/common/userfiles/pdf/021310107_2304_RM22.pdf
>> glej v sekcijo "RM22 I-Incremental outputs"
LP
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kokoon Član

|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
uaaaaaaa najlepsa hvala aly! zelo lepo razlozeno.
torej, ce rabim enkoderje, NE rabim pulznih dajalnikov
ja, sem videl kako izgledata A & B izhodna signala na enkoderjih in sem bil blazno navdusen kaksna dobra ideja.
glede miske - sem premisljeval, ampak sem skepticen glede optike... najbrz bi moral potem vse take encoderje zapreti v smislu da nebi nic gor moglo posijat ane...
poleg tega nimam pojma kaj je komparator in kaj je histereza
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni