www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Menjava velikostnega obroča za varovalko
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.07
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 11:48 pm    Naslov sporočila:  Menjava velikostnega obroča za varovalko Odgovori s citatom

Pozdrav,

zamenjat moram velikostni obroč za talilno varovalko, ker moram uporabit večjo (zdaj je 16A in E14 obroč, potem bo 20A in E18 obroč). Zanima me, kako se stvar razdre? Je treba snet celo ploščo in od zadaj odvit celo podnožje varovalke ali je dovolj samo odviti ta vijak na sredini?

Hvala in lp.

VelikostniObroc.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  167.35 KB
 Pogledana:  3 krat

VelikostniObroc.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.30
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dovolj je odviti le ta vijak na sredini.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.02
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če lahko, odvij vijak na sredini, obstaja pa tudi orodje, ki ima vilice ravno za tista dva utora na keramiki. V elektro trgovinah je cena morda kake dva EUR, saj ni nič drugega kot kos pločevine na lesenem držalu.... In če si previden, ga lahko odviješ in priviješ tudi s špičastimi kleščami.
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 7:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšen, kot si ga slikal, ima na na sredini klasičen vijak (ploščati izvijač). Starejše varovalke včasih niso imele zareze za izvijač. "Običajno" pa se ga odvije z orodjem, kot ga je s55m opisal. No, jaz ga še nikoli nisem (klešče ali izvijač).

Kot domnevam, je to klasično DII podnožje. Vanj brez problema pašejo velikostni vložki od 2 - 25A, seveda velikosti DII.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kar uporabil leseno palico in vtaknil.Odvil sem če ni trdo privit.Vedel sem sem da se dobi posebni odvijač.
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.01
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko se ti "posreči" in odviješ res samo vijak, keramika in matica pa ostaneta v podnožju (se zgodi).
V tem primeru ni slabo imeti v mislih, da je na srednjem kontaktu običajno faza (splača se preveriti) - če ni možnosti izklopa glavne varovalke, preventivno odklopi porabnike na tej veji (da ne bi s kakimi koničastimi kleščami "vklapljal" porabnikov), in z ,recimo, "fazenbriferjem" izbrskaj keramiko in matico.
Ko kupuješ nov velikostni vložek, preveri, ali se ga lahko privije z izvijačem - drugače boš potreboval ustrezno orodje; slabo privit velikostni vložek lahko pripelje do resnih težav.
In še opozorilo: elektrika je edina stvar ženskega spola, ki se ne pusti "šlatati".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.43

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BTW zakaj sploh potrebuješ 20A? Upam, da ne za 16A vtičnico...
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
Dovolj je odviti le ta vijak na sredini.

Seveda je dovolj odviti ta vijak, le da je ta vijak pod napetostjo.
Za odvijanje bo dovolj navaden izoliran izvijač.
Za privijanje novega pa priporočam, seveda spet izoliran izvijač, toda tak, ki se v zarezi v glavi vijaka toliko razširi, da nosi vijak ki ti potem ne pade iz izvijača. Nekoč sem tak izvijač dobil od enega IBM serviserja, in ga sedaj čuvam kot zaklad, kajti nisem prepričan, da v naših trgovinah kaj takega imajo.
Tak izvijač ni primeren za zategovanje, uporabiš ga samo, da se navoj vijak sprime z navojem matice spodaj. Potem zategneš z navadnim izolirnim izvijačem.
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, vendar sem danes ugotovil, da ne rabim močnejše varovalke od 16A. Problem je bil seveda pri prodajalcu masažne kadi, ki je vztrajal, da ima porabo 3,5kW, a se je seveda zmotil, saj naša nima grelca (2kW) in je tako moč veliko manjša (1,5kW). Zato sem mislil dati 20A varovalko, ker je v kopalnici še 1,5kW infra pečka in pralni stroj. No, zdaj ne bo treba šraufat obroča.

Hvala in lp.
Nazaj na vrh
audio
Član
Član

Pridružen-a: Čet 19 Maj 2005 8:30
Aktiv.: 0.61
Kraj: kp

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 1:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slika

Slika208.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  125.8 KB
 Pogledana:  8 krat

Slika208.jpg

Nazaj na vrh
-boris-
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 22:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2011 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz za velikostni obroč prvič slišim
kot jaz vem, je to opasni vijak, celo v učbeniku za prvi letnik srednje šole izdan l. 1997 je tako omenjen.
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2011 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz nisem vedel, kako se mu reče in sem našel ta izraz na netu. Če prav razumem je treba odvijat vijak in obroč hkrati, drugače bo matica ostala v ohišju?

Lp
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 31, 2011 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistile vijak je tako pritrjen v porcelan, da gresta itak oba skupaj ven (ali notri). Tako da če vrtiš enega, vrtiš tudi drugega. Po eni strani je skoraj bolje, da vrtiš vijak. Drugače bi lahko porcelan tudi počil, če je premočno zategnjeno. Tak primer se zna zgoditi predvsem tam, kjer je varovalčno podnožje bilo že mnogokrat pregreto...

EDIT: če pogledaš tukaj , se to imenuje ...
Jezik je živa stvar in se s časom spreminja... Glavno da se zastopimo. Wink
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.01
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 05, 2011 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Tistile vijak je tako pritrjen v porcelan, da gresta itak oba skupaj ven (ali notri).
Se strinjam. Največkrat. V mojem prejšnjem postu sem opisal, kaj se lahko zgodi pri odvijanju velikostnega vložka (kakršen je na sliki) z izvijačem. Do sedaj sem namreč srečal tri tipe pritrjevanja kontakta v velikostni vložek: kontakt prilepljen; kontakt pritrjen z deformacijo (vidno na navedenem linku, spodnji: na robu kontakta se vidi dve zarezi od štirih) in kontakt, ki je pritrjen z matico. Običajno je od navedenih ta tudi edini, ki ima zarezo za izvijač.
Drugače pa, strobos, če ni primernejšega orodja, uporabi izvijač in odvij vijak (ob upoštevanju varnostnih ukrepov). Možnost, da pri takšnem velikostnem vložku odviješ samo vijak in zadeva razpade, je, recimo, 1:50.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.63
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 05, 2011 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Keramiko preprosto odlomiš in pustiš vijak pri miru, v večini primerov tako ali tako vijak ne popusti Wink
Za lomljenje keramike ne rabiš posebnega orodja, gre že z izvijačem ali pa koničastimi kleščami.
Kaj pomeni odlomljena keramika? nič posebnega, v podnožje lahko vstaviš katerokoli varovalko te velikosti, tudi 25A, ampak take najbrž ne boš dajal notri, če veš za kaj se gre, še 20A varovalko daješ notri z nekim namenom, upam, da ti inštalacija to dopušča, da imaš žice vsaj 2,5mm2

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 487 dni